km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Így nézték levegőnek a fideszes képviselők Karsai Dánielt (videóval)

Így nézték levegőnek a fideszes képviselők Karsai Dánielt (videóval)

A halálos betegségben szenvedő, az aktív eutanáziáért a strasbourgi bíróságon küzdő alkotmányjogásszal senki nem akart beszélgetni a kormánypárti politikusok közül a Parlament folyosóján.

A videót Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője osztotta meg, ő volt az, aki Karsai Dánielt meghívta csütörtökön az Országgyűlésbe, azzal a céllal, hogy talán a kormányparti képviselők párbeszédet kezdeményeznek vele és ezáltal jobban megérthetik, átérezhetik a helyzetét. 

"Egy kivétel volt, Kósa Lajos képviselő úr. Ő is nagy sietett, de azt vállalta, hogy a későbbiekben leül velem beszélgetni a kérdésről”, írta később Facebook-oldalán az alkotmányjogász, miután köszönetet mondott az ügyéért kiálló párbeszédes Szabó Rebekának, MSZP-s Kunhalmi Ágnesnek és momentumos Bedő Dávidnak.

A 46 éves Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pereskedik azért, hogy maga dönthessen az élete végéről. Az aktív életvégi döntések ugyanis nem legálisak Magyarországon. Tavaly nyáron diagnosztizáltak nála ALS-betegséget, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegség nem gyógyítható. 

A Karsait meghívó Momentum olyan határozati javaslat benyújtását tervezi a Parlamentben, amely utat engedne az aktív eutanáziára vonatkozó jogszabályok módosításának. 

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette, hogy a kormány tagjai mélyen együttéreznek minden szenvedővel, de azt vallják, nincs felesleges élet.

 

Fotó: RTL Klub

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak