km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Ezt mondta Gulyás Gergely Karsai Dániel aktív eutanázia kezdeményezéséről

Ezt mondta Gulyás Gergely Karsai Dániel aktív eutanázia kezdeményezéséről

A mai Kormányinfón megkérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy mit gondol Karsai Dániel alkotmányjogász peréről, illetve arról, hogy egy felmérés szerint a társadalom többsége támogatja az eutanáziát.

A Telex tudósítása szerint azt mondta a miniszter, hogy passzív eutanázia van Magyarországon, mert az orvosi ellátást bárki visszautasíthatja. Ők azt az álláspontot képviselik, hogy más ne legyen képes elvenni egy ember életét, semmilyen formában.

„Mi az olyan szándékról lebeszélnénk mindenkit, hogy az életet el akarja dobni magától”, fogalmazott. Szerinte az aktív eutanázia azért „veszélyes ajtó”, mert sok idős ember úgy érezhetné magát, hogy felesleges.

Az eutanázia kérdés ma előkerült napirend előtt az Országgyűlésben is.

Bedő Dávid (Momentum) a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogásznak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán héten kezdődött pere kapcsán beszélt arról: a jogász harca arról szól, hogy minimalizálják a betegek szenvedését, hogy méltóságban, szenvedés nélkül halhassanak meg, azaz az aktív eutanáziáról. A Momentum hisz a döntés szabadságában, az emberi méltóságban és abban, hogy egy ember rendelkezhet saját sorsáról, írja az ATV.hu. 

Bedő Dávid közölte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amely utat engedne az aktív eutanáziára vonatkozó jogszabályok módosításának. A képviselő felszólalása után a Parlament egyik társalgójába hívta a kormánypárti képviselőket, hogy beszélgessenek Karsai Dániellel, aki a plenáris ülést a karzatról hallgatta.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette, hogy a kormány tagjai mélyen együttéreznek minden szenvedővel, de azt vallják, nincs felesleges élet.

Elfogadja, hogy a Momentum szabadságpárti, de a kormány életpárti és az életet védi.

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak