km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Idősek világnapja: figyeljünk oda jobban szeretteinkre

Idősek világnapja: figyeljünk oda jobban szeretteinkre

1990 óta október 1-je az idősek világnapja. Ez alkalmából ünnepséget tartottak a Savaria moziban szerdán. Az eseményre előadásokkal készültek, illetve elismeréseket adtak át. Elhangzott: az idősek a társadalom értékes tagjai, tapasztalatuk, tudásuk pótolhatatlan kincs.

 

Idősek töltötték meg a Savaria mozi nagytermét szerdán. Tánczos Katalin: Az én Miatyánkom című versét Szalai András szavalta el. Az ünnepséget Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége, Idősügyi Tanácsa és a Vas Megyei Közgyűlés közösen szervezte. Megnyitó beszédében dr. Nemény András polgármester azt üzente az idősek számára, hogy a jelenlegi helyzetben különösen nagy szükség van rájuk.


"A saját életükben már nagyon sok minden megéltek, tudják mit jelent lemondani, és tudják azt is, hogy ilyen körülmények között hogyan lehet gyereket nevelni, családot fenntartani, és teljes, időnként boldog életet élni. Szükség van önökre! Kellenek a következő időszakban! Sokkal jobban, mint korábban. Persze nemcsak azzal, hogy az unokákat segítik, mert azt mindenki szívesen teszi, hanem az a lelki segítség, ami belülről fakad" – emelte ki. 


A megjelenteket dr. Balázsy Péter megyei jegyző is köszöntötte, majd átadták az Idősek az idősekért díjat, a megyei közgyűlés elnökének emlékplakettjét és a nyugdíjas szövetség díszokleveleit - összesen tízen vettek át elismerést. 


A világnap lényege, hogy felhívják a figyelmet bizonyos problémákra – mutatott rá Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének az elnöke, majd hozzátette: számos olyan problémahalmaz van az idősek életminőségében, életkörülményeiben, amit a világnap alkalmából illendő a szónokoknak, a megszólalóknak szóvá tenni. Azért is, hogy a jelenlévők megerősítsék, hogy így van, és azért is, hogy a társadalom megérte, hogy vannak ennek a korosztálynak problémái.


Ez a nap azt is üzeni, hogy figyeljünk jobban idősebb szeretteinkre.


Idősek az idősekért Díj: 


„Idősek az idősekért-díj” adományozható annak a 62 év feletti személynek, aki idős korában kiemelkedő önkéntes munkájával – legalább 5 éven keresztül – az időskorú személyek szolgálatában tevékenykedett. A díjat évente legfeljebb két személy kaphatja.


dr. Gyuráczné dr. Serfőző Sarolta


Dr. Gyuráczné dr. Serfőző Sarolta 1952. március 25-én született Veszprémben. Az Állam – és Jogtudományi Egyetemen végezte tanulmányait, majd ügyvédi-jogtanácsosi szakvizsgát tett. A Vasivíz ZRt. osztályvezető jogtanácsosa volt 35 éven keresztül, a Viziközművek Országos Szakmai Szövetség Jogi Bizottságának elnöke, a Magyar Jogász Egylet elnökségi tagja. Közösségi szemléletét, társadalmi együttműködését aktív munkája során is érvényesítette, majd nyugdíjasként tovább erősítette. Szakmai segítő szándékát több éve kinyilvánította a nyugdíjas társai felé, majd a Nyugdíjas Szövetség számára is felajánlotta jogi rutinját és a tapasztalatát. Mindez azt eredményezte, hogy a Nyugdíjas Szövetség küldöttgyűlése beválasztotta az elnökségbe titkári funkcióval. Feladatát precízen, lelkesen, mindenki megelégedésére látja el. Szakmai tudása és tapasztalata biztos jogi hátteret biztosít a Nyugdíjas Szövetség problémamentes működéséhez (szabályzatok, szerződések, pályázatok stb.). Felajánlása alapján évek óta ingyenes jogi tanácsot ad a Szövetséghez tartozó klubok, egyesületek tagjai számára. Tevekénységével nagyban hozzájárult a Szövetség pozitív megítéléséhez, elismeréséhez.

 

Hegedüs László


Hegedüs László 1955. szeptember 28-án született Körmenden. Az általános iskolát Körmenden végezte, majd a Rudas László Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. 1974. július 1-től a MÁV Magyar Állami Vasutaknál kezdett dolgozni. 1979 és 1981 között elvégezte a MÁV Tisztképzőt. 1981-től 2020-ig a Szombathelyi Vasútigazgatóságnál dolgozott, majd 2020-ban nyugdíjba vonult. 2013-ban aktívan részt vett a Lakóközösségi, Információs és Szolgáltató Iroda (LISZI) létrehozásában, működésében. Az iroda célja a közösségi együttműködést támogató helyi összefogás erősítése, programok szervezése, különböző klubok létrehozása volt. Alapító tagja és elnöke az Olad Városrészért Egyesületnek. Az egyesület folytatta a LISZI által megkezdett munkát. Az Egyesület fontos célja az Oladon élő hátrányos helyzetű családok és gyermekek támogatása. Részt vettek a Tanoda programban, melynek célja a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása. Az Egyesület a rászoruló családoknak évente több alkalommal biztosít élelmiszersegélyt. A Hermann Ottó Szakképző Iskola segítségével tankertet hoztak létre az általános iskola területén. A Fogadj örökbe egy parkot program keretében a Kodály Zoltán utca 26-40. tömbbelsőben található játszóteret felújították és a karbantartását jelenleg is végzik. Fontos számára a környezetvédelem, évente több alkalommal szervez szemétgyűjtő akciót az Oladi lakótelepen. 2017-ben megalakult a Nyugalom Szigete Oladi Nyugdíjasklub, melyben óriási szerepe volt. Kezdeményezésére – egyedülálló módon a városban – indult el a klubban a „Nagyi net” program, mely a nyugdíjasok számára biztosított informatikai ismereteket alapfokú és kiegészítő tanfolyam keretében. Hegedüs László már több, mint 25 éve önkénteskedik a Szombathelyi Evangélikus Diakóniában és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközösség világi gondnoka.

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.