km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Idősek világnapja: figyeljünk oda jobban szeretteinkre

Idősek világnapja: figyeljünk oda jobban szeretteinkre

1990 óta október 1-je az idősek világnapja. Ez alkalmából ünnepséget tartottak a Savaria moziban szerdán. Az eseményre előadásokkal készültek, illetve elismeréseket adtak át. Elhangzott: az idősek a társadalom értékes tagjai, tapasztalatuk, tudásuk pótolhatatlan kincs.

 

Idősek töltötték meg a Savaria mozi nagytermét szerdán. Tánczos Katalin: Az én Miatyánkom című versét Szalai András szavalta el. Az ünnepséget Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége, Idősügyi Tanácsa és a Vas Megyei Közgyűlés közösen szervezte. Megnyitó beszédében dr. Nemény András polgármester azt üzente az idősek számára, hogy a jelenlegi helyzetben különösen nagy szükség van rájuk.


"A saját életükben már nagyon sok minden megéltek, tudják mit jelent lemondani, és tudják azt is, hogy ilyen körülmények között hogyan lehet gyereket nevelni, családot fenntartani, és teljes, időnként boldog életet élni. Szükség van önökre! Kellenek a következő időszakban! Sokkal jobban, mint korábban. Persze nemcsak azzal, hogy az unokákat segítik, mert azt mindenki szívesen teszi, hanem az a lelki segítség, ami belülről fakad" – emelte ki. 


A megjelenteket dr. Balázsy Péter megyei jegyző is köszöntötte, majd átadták az Idősek az idősekért díjat, a megyei közgyűlés elnökének emlékplakettjét és a nyugdíjas szövetség díszokleveleit - összesen tízen vettek át elismerést. 


A világnap lényege, hogy felhívják a figyelmet bizonyos problémákra – mutatott rá Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének az elnöke, majd hozzátette: számos olyan problémahalmaz van az idősek életminőségében, életkörülményeiben, amit a világnap alkalmából illendő a szónokoknak, a megszólalóknak szóvá tenni. Azért is, hogy a jelenlévők megerősítsék, hogy így van, és azért is, hogy a társadalom megérte, hogy vannak ennek a korosztálynak problémái.


Ez a nap azt is üzeni, hogy figyeljünk jobban idősebb szeretteinkre.


Idősek az idősekért Díj: 


„Idősek az idősekért-díj” adományozható annak a 62 év feletti személynek, aki idős korában kiemelkedő önkéntes munkájával – legalább 5 éven keresztül – az időskorú személyek szolgálatában tevékenykedett. A díjat évente legfeljebb két személy kaphatja.


dr. Gyuráczné dr. Serfőző Sarolta


Dr. Gyuráczné dr. Serfőző Sarolta 1952. március 25-én született Veszprémben. Az Állam – és Jogtudományi Egyetemen végezte tanulmányait, majd ügyvédi-jogtanácsosi szakvizsgát tett. A Vasivíz ZRt. osztályvezető jogtanácsosa volt 35 éven keresztül, a Viziközművek Országos Szakmai Szövetség Jogi Bizottságának elnöke, a Magyar Jogász Egylet elnökségi tagja. Közösségi szemléletét, társadalmi együttműködését aktív munkája során is érvényesítette, majd nyugdíjasként tovább erősítette. Szakmai segítő szándékát több éve kinyilvánította a nyugdíjas társai felé, majd a Nyugdíjas Szövetség számára is felajánlotta jogi rutinját és a tapasztalatát. Mindez azt eredményezte, hogy a Nyugdíjas Szövetség küldöttgyűlése beválasztotta az elnökségbe titkári funkcióval. Feladatát precízen, lelkesen, mindenki megelégedésére látja el. Szakmai tudása és tapasztalata biztos jogi hátteret biztosít a Nyugdíjas Szövetség problémamentes működéséhez (szabályzatok, szerződések, pályázatok stb.). Felajánlása alapján évek óta ingyenes jogi tanácsot ad a Szövetséghez tartozó klubok, egyesületek tagjai számára. Tevekénységével nagyban hozzájárult a Szövetség pozitív megítéléséhez, elismeréséhez.

 

Hegedüs László


Hegedüs László 1955. szeptember 28-án született Körmenden. Az általános iskolát Körmenden végezte, majd a Rudas László Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. 1974. július 1-től a MÁV Magyar Állami Vasutaknál kezdett dolgozni. 1979 és 1981 között elvégezte a MÁV Tisztképzőt. 1981-től 2020-ig a Szombathelyi Vasútigazgatóságnál dolgozott, majd 2020-ban nyugdíjba vonult. 2013-ban aktívan részt vett a Lakóközösségi, Információs és Szolgáltató Iroda (LISZI) létrehozásában, működésében. Az iroda célja a közösségi együttműködést támogató helyi összefogás erősítése, programok szervezése, különböző klubok létrehozása volt. Alapító tagja és elnöke az Olad Városrészért Egyesületnek. Az egyesület folytatta a LISZI által megkezdett munkát. Az Egyesület fontos célja az Oladon élő hátrányos helyzetű családok és gyermekek támogatása. Részt vettek a Tanoda programban, melynek célja a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása. Az Egyesület a rászoruló családoknak évente több alkalommal biztosít élelmiszersegélyt. A Hermann Ottó Szakképző Iskola segítségével tankertet hoztak létre az általános iskola területén. A Fogadj örökbe egy parkot program keretében a Kodály Zoltán utca 26-40. tömbbelsőben található játszóteret felújították és a karbantartását jelenleg is végzik. Fontos számára a környezetvédelem, évente több alkalommal szervez szemétgyűjtő akciót az Oladi lakótelepen. 2017-ben megalakult a Nyugalom Szigete Oladi Nyugdíjasklub, melyben óriási szerepe volt. Kezdeményezésére – egyedülálló módon a városban – indult el a klubban a „Nagyi net” program, mely a nyugdíjasok számára biztosított informatikai ismereteket alapfokú és kiegészítő tanfolyam keretében. Hegedüs László már több, mint 25 éve önkénteskedik a Szombathelyi Evangélikus Diakóniában és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközösség világi gondnoka.

 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.