km/óra
  2022.01.27., csütörtök  •  Angelika napja
Idősek világnapja: az egész élet gazdag tapasztalatával szemlélik a világot

Idősek világnapja: az egész élet gazdag tapasztalatával szemlélik a világot

Október elseje az idősek világnapja, mely a 60 év felettiek életére, mindennapi problémáira irányítja a figyelmet. Létszámarányuk egyre nő a társadalomban, ahogy emelkedik az átlagéletkor, és egyre többen érik meg jó egészségben a szépkort. Az idősebbek bölcsessége, élettapasztalata a fiatalok számára is kincs. A világnaphoz kapcsolódó hagyományos ünnepséget ma tartották a Városházán.

 

- Az idősek egy egész élet gazdag tapasztalatával szemlélik a világot, látnak olyasmit is, amit a fiatalok még nem. A lelki és szellemi kincsre, amit összegyűjtöttek, nagy szüksége van a társadalomnak - mondta Popovicsné Tisza Edit, a kormányhivatal igazgatója, aki elsőként köszöntötte a megjelenteket.


Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke a generációk közti szolidaritás ünnepének nevezte a mai napot. Kiemelte, hogy a megyei önkormányzat igyekszik sokat tenni az idősekért, nemrég három vidéki nappali ellátó újult meg. Dr. Nemény András polgármester szerint a város élete, közössége csak úgy lehet teljes, ha az idősek is benne vannak. Köszönet jár azért, hogy Szombathelynek és a megyének ilyen aktív, vidám, tenni akaró, vitális, igazi élettel teli idős közössége van.


Némethné Jankovics Györgyi, az Országos Nyugdíjas Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idős generáció nem teher, hanem erőforrás a társadalom számára. Úgy fogalmazott: ma a nyugdíjasok szeretnének a társadalom megbecsült tagjai lenni, minél tovább egészségesek maradni, támogató társra lelni, biztonságban élni és értelmes napi elfoglaltságot találni. Ugyanakkor fontos lenne, ha nem csak az év egy meghatározott napján figyelnénk oda az idősekre.


2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt az ünnepség, így a tavalyi kitüntetéseket is most adták át. Az Idősek az idősekért díjat 2020-ban Márkus Árpád, a nyugdíjas szövetség alelnöke és Lendvai Rezső, korábbi betegjogi képviselő érdemelte ki. Idén Hernigl László és Fehér László Csaba részesült az elismerésben. Átadták a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékplakettjét és elismerő oklevelét, továbbá a nyugdíjas szövetség díjait.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyász: elhunyt Csollány Szilveszter
Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
Közterület-felügyelet: érzik a polgárok bizalmát
Ágoston Sándor 2020. szeptember elsejétől látja el a Közterület-felügyelet irodavezetői feladatait. A december végi közgyűlésen számolt be a felügyelet azóta végzett munkájáról. Most lapunknak is elmondta a legfontosabb változásokat és legnagyobb eredményeket.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
legfrissebbek
A magyar természetfotó nagydíja néven új elismerést alapít a Varázslatos Magyarország 
A díjazottak és a pályázati kategóriák dobogósainak képei a VM évente megjelenő természetfotó-albumában és az ország több prominens kiállítóhelyén megrendezendő kiállításán is előkelő helyet kapnak - áll az összegzésben. 
Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások
Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán online fogadóórát tartott szerda este. Szóba került az új buszközlekedés, a koronavírus és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fejlesztési beruházásokat érintő felvetése is.
Otthon Centrum: a vidéki albérletpiacon nagyobb mértékben emelkedtek az árak a fővárosinál
A nagyobb vidéki városokban több mint 6 százalékkal emelkedtek az albérletárak.
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos címmel tart a Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös bemutatót vasárnap. Az óvodásoknak szóló történetet a 2017-es ősbemutató után 3 fiatal színésszel frissítették fel idén.
Von der Leyen a holokauszt-emléknapról: Európában ismét erősödik az antiszemitizmus
Az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélte: a koronavírus-világjárvány kezdete óta az antiszemita összeesküvés-elméletek és a dezinformáció rohamos terjedésnek indult.