km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Idősek világnapja: az egész élet gazdag tapasztalatával szemlélik a világot

Idősek világnapja: az egész élet gazdag tapasztalatával szemlélik a világot

Október elseje az idősek világnapja, mely a 60 év felettiek életére, mindennapi problémáira irányítja a figyelmet. Létszámarányuk egyre nő a társadalomban, ahogy emelkedik az átlagéletkor, és egyre többen érik meg jó egészségben a szépkort. Az idősebbek bölcsessége, élettapasztalata a fiatalok számára is kincs. A világnaphoz kapcsolódó hagyományos ünnepséget ma tartották a Városházán.

 

- Az idősek egy egész élet gazdag tapasztalatával szemlélik a világot, látnak olyasmit is, amit a fiatalok még nem. A lelki és szellemi kincsre, amit összegyűjtöttek, nagy szüksége van a társadalomnak - mondta Popovicsné Tisza Edit, a kormányhivatal igazgatója, aki elsőként köszöntötte a megjelenteket.


Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke a generációk közti szolidaritás ünnepének nevezte a mai napot. Kiemelte, hogy a megyei önkormányzat igyekszik sokat tenni az idősekért, nemrég három vidéki nappali ellátó újult meg. Dr. Nemény András polgármester szerint a város élete, közössége csak úgy lehet teljes, ha az idősek is benne vannak. Köszönet jár azért, hogy Szombathelynek és a megyének ilyen aktív, vidám, tenni akaró, vitális, igazi élettel teli idős közössége van.


Némethné Jankovics Györgyi, az Országos Nyugdíjas Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idős generáció nem teher, hanem erőforrás a társadalom számára. Úgy fogalmazott: ma a nyugdíjasok szeretnének a társadalom megbecsült tagjai lenni, minél tovább egészségesek maradni, támogató társra lelni, biztonságban élni és értelmes napi elfoglaltságot találni. Ugyanakkor fontos lenne, ha nem csak az év egy meghatározott napján figyelnénk oda az idősekre.


2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt az ünnepség, így a tavalyi kitüntetéseket is most adták át. Az Idősek az idősekért díjat 2020-ban Márkus Árpád, a nyugdíjas szövetség alelnöke és Lendvai Rezső, korábbi betegjogi képviselő érdemelte ki. Idén Hernigl László és Fehér László Csaba részesült az elismerésben. Átadták a Vas Megyei Közgyűlés elnökének emlékplakettjét és elismerő oklevelét, továbbá a nyugdíjas szövetség díjait.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
További két útszakasz újul meg Szombathelyen, az egyik Oladon, a másik a Derkovits-városrészen
Várják a bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban
A Szombathelyi Parkfenntartási Kft. augusztus 15. és szeptember 30. között várja a lakossági bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban, olvasható a Szompark Kft. közleményében.
Javítják a szalagkorlátot, emiatt teljes útzár lesz az M80-as autóúton Csákánydoroszló és Vasszentmihály között
Az M80-as autóúton történt baleset során megrongálódott szalagkorlát helyreállítási munkái miatt teljes útzár lesz 2022. augusztus 15-16-án, hétfőn és kedden a csákánydoroszlói és a vasszentmihályi csomópontok között. A 6 és 18 óra között zajló munkálatok idején az M80-as autóút Csákánydoroszló csomópont – 7452-es jelű Csákánydoroszló-Vasalja összekötő út – 8-as főút - M80-as autóút Vasszentmihály csomópont terelőúton közlekedhetnek az autósok, közölte a Magyar Közút.
Zivatarok miatt adtak ki veszélyjelzést megyénkre is
Zivatar miatt veszélyjelzést adott ki csütörtökön 12 megyére, köztük Vasra is az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag
Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.