km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben

Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.

A posztban így fogalmaznak: "Gimnáziumunkban igyekszünk elérni azt, hogy tanítványaink a nyelvvizsgák típusait megismerjék, ezáltal kiválaszthassák a legmegfelelőbbet. Azok, akik felkészülten érkeznek vizsgára s ismerik a részletes követelményeket, nem kerülnek váratlan helyzetbe.

A múlt csütörtökön az Euroexam vizsgaközpont német és angol nyelvi szakreferensei és vizsgafejlesztői diákfoglalkozást tartottak tanulóiknak. Kiemelték, hogy a vizsgázóknak életszerű helyzetekbe kell beleélni magukat, kitértek arra, hogy az internet segítségével ma már különböző nyelveken felirattal vagy anélkül lehet filmeket nézni, ami kitűnő lehetőséget nyújt a szövegértés gyakorlására.

Tanulóink mind a négy vizsgarészről kaptak gyakorlati tanácsokat, felkészülési tippeket, ötleteket. Megoldhattak különböző feladatlapokat, a bátrabbak pedig szóbeli „próbavizsgát” tehettek.

A könnyed hangvételű, interaktív foglalkozáson mindenki hasznos ismeretekre tett szert.

A nap folytatásaként német tagozatos diákjaink a Vas megyében élő nemzetiségi falvak történetével, kultúrájával ismerkedhettek meg.

Tanulóink gyűjteményeiből szép tablók készültek, amelyeknek a tartalmát az iskolánkba járó, nemzetiségi felmenőkkel, családi háttérrel rendelkező diákok mutattak be. Hallhattuk a horvát, a német, a szlovén nemzetiséghez tartozó tanulók bemutatóját, megtudhattuk, hogyan, mikor telepedtek le őseik erre a területre, milyen módon alakult a sorsuk a történelem folyamán. Érdekes volt a régi családi fényképek nézegetése, népviseletük gazdagságának felfedezése. Ezek a települések őrzik kultúrájukat, identitásukat. Különlegesen szép viseletükről, hagyományos ételeikről, ünnepi népszokásokról hallhattunk színes előadásokat.

Az idegen nyelvi tanórákon számos lehetőség nyílik arra, hogy diákjaink beszélhessenek a lakóhelyükről, annak kultúrájáról, családjukról. Igyekszünk ezeket az alkalmakat kihasználni.

(Dallos-Kelemen Renáta mk. vezető)

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Szexet ajánlott egy apácának és egy kiskorúnak Budaörsön
Vádat emelt a Budaörsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly májusban szexet ajánlott egy apácának, novemberben pedig egy kiskorút próbált rávenni közösülésre Budaörsön - tudatta a Pest Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.