km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben

Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.

A posztban így fogalmaznak: "Gimnáziumunkban igyekszünk elérni azt, hogy tanítványaink a nyelvvizsgák típusait megismerjék, ezáltal kiválaszthassák a legmegfelelőbbet. Azok, akik felkészülten érkeznek vizsgára s ismerik a részletes követelményeket, nem kerülnek váratlan helyzetbe.

A múlt csütörtökön az Euroexam vizsgaközpont német és angol nyelvi szakreferensei és vizsgafejlesztői diákfoglalkozást tartottak tanulóiknak. Kiemelték, hogy a vizsgázóknak életszerű helyzetekbe kell beleélni magukat, kitértek arra, hogy az internet segítségével ma már különböző nyelveken felirattal vagy anélkül lehet filmeket nézni, ami kitűnő lehetőséget nyújt a szövegértés gyakorlására.

Tanulóink mind a négy vizsgarészről kaptak gyakorlati tanácsokat, felkészülési tippeket, ötleteket. Megoldhattak különböző feladatlapokat, a bátrabbak pedig szóbeli „próbavizsgát” tehettek.

A könnyed hangvételű, interaktív foglalkozáson mindenki hasznos ismeretekre tett szert.

A nap folytatásaként német tagozatos diákjaink a Vas megyében élő nemzetiségi falvak történetével, kultúrájával ismerkedhettek meg.

Tanulóink gyűjteményeiből szép tablók készültek, amelyeknek a tartalmát az iskolánkba járó, nemzetiségi felmenőkkel, családi háttérrel rendelkező diákok mutattak be. Hallhattuk a horvát, a német, a szlovén nemzetiséghez tartozó tanulók bemutatóját, megtudhattuk, hogyan, mikor telepedtek le őseik erre a területre, milyen módon alakult a sorsuk a történelem folyamán. Érdekes volt a régi családi fényképek nézegetése, népviseletük gazdagságának felfedezése. Ezek a települések őrzik kultúrájukat, identitásukat. Különlegesen szép viseletükről, hagyományos ételeikről, ünnepi népszokásokról hallhattunk színes előadásokat.

Az idegen nyelvi tanórákon számos lehetőség nyílik arra, hogy diákjaink beszélhessenek a lakóhelyükről, annak kultúrájáról, családjukról. Igyekszünk ezeket az alkalmakat kihasználni.

(Dallos-Kelemen Renáta mk. vezető)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.