km/óra
  2020.10.21., szerda  •  Orsolya napja
Hűségtúra: a hűség falvainak a nevét mindenkinek tudnia kellene

Hűségtúra: a hűség falvainak a nevét mindenkinek tudnia kellene

Hűségtúra a hűség falvaiban - tizedszer indultak a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület által szervezett lovasfelvonulásra a hétvégén a résztvevők. A Trianon Emlékhónap Szombathelyen eseménysorozatot Felsőcsatáron zárták. Még a kisebbek is huszáregyenruhát öltöttek.

 

A templomnál a tisztelet koszorúját helyezték el a környékbeli falvak, városok, a megye, valamint az egyesületek képviselői, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője. Végül a résztvevő gyermekek közül tettek le néhányan mécsest a világháborús emlékműhöz.


A szervező lovasegyesület vezette a menetet a rendezvény helyszínére. Ők kora reggel indultak  Szombathelyről, útközben három tucatnyi lovas csatlakozott a Hűségtúrához. Bejárták a többi között Szentpéterfát, Vaskeresztest, Ólmodot, Pornóapátit, Nardát, és Horvátlövőt is.


Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hogy útközben szedték össze a hozzájuk csatlakozó lovakat, lovasokat. Nardán sokan csatlakoztak, elhelyezték a tisztelet koszorúját is.


A szombathelyi fúvószenekar katonazenéket, indulókat játszott. Az esős időjárás miatt a rendezvény a művelődési központban folytatódott, ahol a környékbeli falvak polgármesterei is helyet foglaltak a közönség soraiban. Az államtitkár igazi kincset hozott magával.


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár így fogalmazott: „Minden rendezvényünkre valamelyik nagy intézményünktől kérek kölcsön valami tárgyat. Most a Nemzeti Múzeumból hoztam el egy eredeti, 1848-49-es huszár kardot. Láttuk itt a kis huszárokat, a hagyományőrzőket, akik őrzik a történelmünket, akik őrzik a hagyományokat, amelyekre oly büszkék lehetünk. Mint ahogy büszkék lehetünk arra a 11 településre, akik annak idején nem nyugodtak bele a trianoni döntésbe. Hiszem, hogy, ahogy a 13 aradi vértanú nevét mindenkinek tudnia kellene, Magyarországon ennek a 11 településnek a nevét meg kellene tanulni mindenkinek. Bízom benne, hogy egyszer csak bekerül majd a tankönyvekbe.”


A hűség falvai: Kis- és Nagynarda, Alsó- és Felsőcsatár, Magyar- és Németkeresztes, Horvátlövő és Pornóapáti, Ólmod és Szentpéterfa. A nyugat-magyarországi települések az első világháborút követően fegyveres harcokkal és helyi népszavazások kikényszerítésével érték el Magyarországhoz tartozásukat.

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
Operatív törzs: Magyarországról korlátozás nélkül lehet Ausztriába utazni
Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába szombattól, Magyarországról ugyanakkor korlátozás nélkül lehet beutazni Ausztriába, mert Magyarország pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapott - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hétfőn online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Beperelte a szaúdi trónörököst a meggyilkolt újságíró menyasszonya
Beperelte Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst egy amerikai bíróságon kedden a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró felesége, aki szerint a trónörökös rendelte el férje meggyilkolását.
A francia kormány 2021 áprilisig tervez korlátozásokat
A francia kormány 2021. április 1-ig tervezi korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezésére.
Továbbra is az Apple a világ legértékesebb márkája
Immár a nyolcadik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.
Világító kerékpárút épült Esztergomban
“Az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében” -írja a Magyar Közút Nonprofit Kft. Facebook-oldalán egy új, kísérleti jelleggel megépített esztergomi kerékpárútról.
Maruzsa négy fal közé zárná a gyerekeket az őszi szünetre
A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán a köztévében.