km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Hűségtúra: a hűség falvainak a nevét mindenkinek tudnia kellene

Hűségtúra: a hűség falvainak a nevét mindenkinek tudnia kellene

Hűségtúra a hűség falvaiban - tizedszer indultak a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület által szervezett lovasfelvonulásra a hétvégén a résztvevők. A Trianon Emlékhónap Szombathelyen eseménysorozatot Felsőcsatáron zárták. Még a kisebbek is huszáregyenruhát öltöttek.

 

A templomnál a tisztelet koszorúját helyezték el a környékbeli falvak, városok, a megye, valamint az egyesületek képviselői, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője. Végül a résztvevő gyermekek közül tettek le néhányan mécsest a világháborús emlékműhöz.


A szervező lovasegyesület vezette a menetet a rendezvény helyszínére. Ők kora reggel indultak  Szombathelyről, útközben három tucatnyi lovas csatlakozott a Hűségtúrához. Bejárták a többi között Szentpéterfát, Vaskeresztest, Ólmodot, Pornóapátit, Nardát, és Horvátlövőt is.


Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hogy útközben szedték össze a hozzájuk csatlakozó lovakat, lovasokat. Nardán sokan csatlakoztak, elhelyezték a tisztelet koszorúját is.


A szombathelyi fúvószenekar katonazenéket, indulókat játszott. Az esős időjárás miatt a rendezvény a művelődési központban folytatódott, ahol a környékbeli falvak polgármesterei is helyet foglaltak a közönség soraiban. Az államtitkár igazi kincset hozott magával.


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár így fogalmazott: „Minden rendezvényünkre valamelyik nagy intézményünktől kérek kölcsön valami tárgyat. Most a Nemzeti Múzeumból hoztam el egy eredeti, 1848-49-es huszár kardot. Láttuk itt a kis huszárokat, a hagyományőrzőket, akik őrzik a történelmünket, akik őrzik a hagyományokat, amelyekre oly büszkék lehetünk. Mint ahogy büszkék lehetünk arra a 11 településre, akik annak idején nem nyugodtak bele a trianoni döntésbe. Hiszem, hogy, ahogy a 13 aradi vértanú nevét mindenkinek tudnia kellene, Magyarországon ennek a 11 településnek a nevét meg kellene tanulni mindenkinek. Bízom benne, hogy egyszer csak bekerül majd a tankönyvekbe.”


A hűség falvai: Kis- és Nagynarda, Alsó- és Felsőcsatár, Magyar- és Németkeresztes, Horvátlövő és Pornóapáti, Ólmod és Szentpéterfa. A nyugat-magyarországi települések az első világháborút követően fegyveres harcokkal és helyi népszavazások kikényszerítésével érték el Magyarországhoz tartozásukat.

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.