km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János festőművész (1930-2021) emlékkiállítása április végéig látható a Weöres Sándor Színház aulájában. A szélesebb körben mind ez idáig ismeretlen alkotásait, valamint kedves személyes tárgyait is megismerhetjük.

 

A tavaly decemberben elhunyt Horváth Jánosra emlékezett tárlatmegnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester a WSSZ-ben. Legelébb Várkonyi György művészettörténész jellemzését idézte a mesterről: „Ő magával a témával került érzelmi viszonyba, s ez az érzelmi azonosulás vezet oda, hogy amikor embert ábrázol, nem ’modellt’ fest, hanem sorsot. Horváth János festői világának szereplői egy jól körülhatárolható réteghez tartoznak: parasztok, a falusi pusztai élet keretei által meghatározott, többnyire köznapi szituációban”. 


A kultúráért is felelős alpolgármester Horváth János életútja kapcsán kifejtette: „Vezető szerepet vállalt a régió képzőművészeti közéletében, évtizedeken keresztül egy személyben volt a Vas megyei képzőművészet motorja, mindenese. Vezette többek között az akkori, városi finanszírozásból működő Derkovits Gyula Képzőművész Kört. Tagja volt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek, a Magyar Vízfestők Társaságának, a Magyar Képzőművészek Szövetségének. De mindezek soha nem vonták el a rajzpedagógiába fektetett energiáit: először a tanítóképzőben, később a tanárképző főiskola docenseként tevékenykedett 1992-es nyugdíjazásáig. Kezei közül nemcsak szombathelyi, hanem dunántúli és ma már országosan ismert művészek is kikerültek, akik közül sokakat a barátjának tekintett. Köztük azt az Oroszy Csabát is, aki ezt az emlékkiállítást rendezte.”


Oroszy Csaba festőművész, Weöres Sándor-díjas alkotó kollégaként, festőtársként, barátként így jellemzett egy-egy Horváth János-művet: „Olyan az ő alkotása, mint egy hajnali fűszálon remegő harmatcsepp. Egyedi, káprázatos és ismételhetetlen”.


A megnyitót követően Horváth János lányát, Horváth Nórát – aki nélkül a tárlat nem jöhetett volna létre – arról kérdeztük, mit kapott ő, illetve nemzedékek sokasága édesapjától?  


„Szerintem azt, hogy legyünk nagyon ’böcsületesek’; ő így mondta. Legyünk tisztességesek, kitartóak, kíváncsiak. Őt is a kíváncsiság, a felfedezésvágy hajtotta. Alapvetően realista szemléletű művész volt. Azt mondta mindig, hogy azt festi, amit lát. Természetesen átszűrve a személyiségén. S becsülte az egyszerű embereket. Érdekelte, hogy zajlik a juhászok, a csikósok munkája. Idézett tőlük. Vissza-visszatért hozzájuk. Ők is mindig megkeresték.”  

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.