km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János festőművész (1930-2021) emlékkiállítása április végéig látható a Weöres Sándor Színház aulájában. A szélesebb körben mind ez idáig ismeretlen alkotásait, valamint kedves személyes tárgyait is megismerhetjük.

 

A tavaly decemberben elhunyt Horváth Jánosra emlékezett tárlatmegnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester a WSSZ-ben. Legelébb Várkonyi György művészettörténész jellemzését idézte a mesterről: „Ő magával a témával került érzelmi viszonyba, s ez az érzelmi azonosulás vezet oda, hogy amikor embert ábrázol, nem ’modellt’ fest, hanem sorsot. Horváth János festői világának szereplői egy jól körülhatárolható réteghez tartoznak: parasztok, a falusi pusztai élet keretei által meghatározott, többnyire köznapi szituációban”. 


A kultúráért is felelős alpolgármester Horváth János életútja kapcsán kifejtette: „Vezető szerepet vállalt a régió képzőművészeti közéletében, évtizedeken keresztül egy személyben volt a Vas megyei képzőművészet motorja, mindenese. Vezette többek között az akkori, városi finanszírozásból működő Derkovits Gyula Képzőművész Kört. Tagja volt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek, a Magyar Vízfestők Társaságának, a Magyar Képzőművészek Szövetségének. De mindezek soha nem vonták el a rajzpedagógiába fektetett energiáit: először a tanítóképzőben, később a tanárképző főiskola docenseként tevékenykedett 1992-es nyugdíjazásáig. Kezei közül nemcsak szombathelyi, hanem dunántúli és ma már országosan ismert művészek is kikerültek, akik közül sokakat a barátjának tekintett. Köztük azt az Oroszy Csabát is, aki ezt az emlékkiállítást rendezte.”


Oroszy Csaba festőművész, Weöres Sándor-díjas alkotó kollégaként, festőtársként, barátként így jellemzett egy-egy Horváth János-művet: „Olyan az ő alkotása, mint egy hajnali fűszálon remegő harmatcsepp. Egyedi, káprázatos és ismételhetetlen”.


A megnyitót követően Horváth János lányát, Horváth Nórát – aki nélkül a tárlat nem jöhetett volna létre – arról kérdeztük, mit kapott ő, illetve nemzedékek sokasága édesapjától?  


„Szerintem azt, hogy legyünk nagyon ’böcsületesek’; ő így mondta. Legyünk tisztességesek, kitartóak, kíváncsiak. Őt is a kíváncsiság, a felfedezésvágy hajtotta. Alapvetően realista szemléletű művész volt. Azt mondta mindig, hogy azt festi, amit lát. Természetesen átszűrve a személyiségén. S becsülte az egyszerű embereket. Érdekelte, hogy zajlik a juhászok, a csikósok munkája. Idézett tőlük. Vissza-visszatért hozzájuk. Ők is mindig megkeresték.”  

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.
Haladás: Győztes hazatérés
A Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszotta első mérkőzését a Hali Szombathelyen a gyepcsere miatt. A Rohonci úton a vasiak 2-1-re verték a Soroksárt.
Rendőrök versenyeztek Szombathelyen (képgalériával)
Tizenkettedik alkalommal rendeztek Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt a vármegyék legjobb forgalomirányítói, gépkocsizó- és motoros járőrei számára. 60 rendőr indult az idei próbán, amelynek Szombathely és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a házigazdája.