km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János festőművész (1930-2021) emlékkiállítása április végéig látható a Weöres Sándor Színház aulájában. A szélesebb körben mind ez idáig ismeretlen alkotásait, valamint kedves személyes tárgyait is megismerhetjük.

 

A tavaly decemberben elhunyt Horváth Jánosra emlékezett tárlatmegnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester a WSSZ-ben. Legelébb Várkonyi György művészettörténész jellemzését idézte a mesterről: „Ő magával a témával került érzelmi viszonyba, s ez az érzelmi azonosulás vezet oda, hogy amikor embert ábrázol, nem ’modellt’ fest, hanem sorsot. Horváth János festői világának szereplői egy jól körülhatárolható réteghez tartoznak: parasztok, a falusi pusztai élet keretei által meghatározott, többnyire köznapi szituációban”. 


A kultúráért is felelős alpolgármester Horváth János életútja kapcsán kifejtette: „Vezető szerepet vállalt a régió képzőművészeti közéletében, évtizedeken keresztül egy személyben volt a Vas megyei képzőművészet motorja, mindenese. Vezette többek között az akkori, városi finanszírozásból működő Derkovits Gyula Képzőművész Kört. Tagja volt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek, a Magyar Vízfestők Társaságának, a Magyar Képzőművészek Szövetségének. De mindezek soha nem vonták el a rajzpedagógiába fektetett energiáit: először a tanítóképzőben, később a tanárképző főiskola docenseként tevékenykedett 1992-es nyugdíjazásáig. Kezei közül nemcsak szombathelyi, hanem dunántúli és ma már országosan ismert művészek is kikerültek, akik közül sokakat a barátjának tekintett. Köztük azt az Oroszy Csabát is, aki ezt az emlékkiállítást rendezte.”


Oroszy Csaba festőművész, Weöres Sándor-díjas alkotó kollégaként, festőtársként, barátként így jellemzett egy-egy Horváth János-művet: „Olyan az ő alkotása, mint egy hajnali fűszálon remegő harmatcsepp. Egyedi, káprázatos és ismételhetetlen”.


A megnyitót követően Horváth János lányát, Horváth Nórát – aki nélkül a tárlat nem jöhetett volna létre – arról kérdeztük, mit kapott ő, illetve nemzedékek sokasága édesapjától?  


„Szerintem azt, hogy legyünk nagyon ’böcsületesek’; ő így mondta. Legyünk tisztességesek, kitartóak, kíváncsiak. Őt is a kíváncsiság, a felfedezésvágy hajtotta. Alapvetően realista szemléletű művész volt. Azt mondta mindig, hogy azt festi, amit lát. Természetesen átszűrve a személyiségén. S becsülte az egyszerű embereket. Érdekelte, hogy zajlik a juhászok, a csikósok munkája. Idézett tőlük. Vissza-visszatért hozzájuk. Ők is mindig megkeresték.”  

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.