km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János öröksége: „böcsület” és kíváncsiság

Horváth János festőművész (1930-2021) emlékkiállítása április végéig látható a Weöres Sándor Színház aulájában. A szélesebb körben mind ez idáig ismeretlen alkotásait, valamint kedves személyes tárgyait is megismerhetjük.

 

A tavaly decemberben elhunyt Horváth Jánosra emlékezett tárlatmegnyitó beszédében Horváth Soma alpolgármester a WSSZ-ben. Legelébb Várkonyi György művészettörténész jellemzését idézte a mesterről: „Ő magával a témával került érzelmi viszonyba, s ez az érzelmi azonosulás vezet oda, hogy amikor embert ábrázol, nem ’modellt’ fest, hanem sorsot. Horváth János festői világának szereplői egy jól körülhatárolható réteghez tartoznak: parasztok, a falusi pusztai élet keretei által meghatározott, többnyire köznapi szituációban”. 


A kultúráért is felelős alpolgármester Horváth János életútja kapcsán kifejtette: „Vezető szerepet vállalt a régió képzőművészeti közéletében, évtizedeken keresztül egy személyben volt a Vas megyei képzőművészet motorja, mindenese. Vezette többek között az akkori, városi finanszírozásból működő Derkovits Gyula Képzőművész Kört. Tagja volt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek, a Magyar Vízfestők Társaságának, a Magyar Képzőművészek Szövetségének. De mindezek soha nem vonták el a rajzpedagógiába fektetett energiáit: először a tanítóképzőben, később a tanárképző főiskola docenseként tevékenykedett 1992-es nyugdíjazásáig. Kezei közül nemcsak szombathelyi, hanem dunántúli és ma már országosan ismert művészek is kikerültek, akik közül sokakat a barátjának tekintett. Köztük azt az Oroszy Csabát is, aki ezt az emlékkiállítást rendezte.”


Oroszy Csaba festőművész, Weöres Sándor-díjas alkotó kollégaként, festőtársként, barátként így jellemzett egy-egy Horváth János-művet: „Olyan az ő alkotása, mint egy hajnali fűszálon remegő harmatcsepp. Egyedi, káprázatos és ismételhetetlen”.


A megnyitót követően Horváth János lányát, Horváth Nórát – aki nélkül a tárlat nem jöhetett volna létre – arról kérdeztük, mit kapott ő, illetve nemzedékek sokasága édesapjától?  


„Szerintem azt, hogy legyünk nagyon ’böcsületesek’; ő így mondta. Legyünk tisztességesek, kitartóak, kíváncsiak. Őt is a kíváncsiság, a felfedezésvágy hajtotta. Alapvetően realista szemléletű művész volt. Azt mondta mindig, hogy azt festi, amit lát. Természetesen átszűrve a személyiségén. S becsülte az egyszerű embereket. Érdekelte, hogy zajlik a juhászok, a csikósok munkája. Idézett tőlük. Vissza-visszatért hozzájuk. Ők is mindig megkeresték.”  

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.