km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Horváth Boldizsárra emlékeznek: kezdetét vette a XXVII. Vasi Jogásznap

Horváth Boldizsárra emlékeznek: kezdetét vette a XXVII. Vasi Jogásznap

Március 8-án tartják a XXVII. Vasi Jogásznapot: a program hagyományosan koszorúzási ünnepséggel kezdődött a Savaria múzeum parkjában, majd ünnepélyes főhajtásra került sor Horváth Boldizsár Fő téri szülőházánál. Délután szakmai tanácskozás, este fogadás várja a résztvevőket.

Horváth Boldizsár a gróf Andrássy Gyula vezette harmadik magyar kormány igazságügyi minisztere  202 évvel ezelőtt született Szombathelyen - munkássága jelentős mértékben segítette hazánk és szülővárosa, Szombathely fejlődését is. Az ő emlékére rendezett XXVII. Vasi Jogásznap 11 órakor vette kezdetét Szombathelyen: a Savaria Múzeum parkjában Horváth Boldizsár szobránál gyűltek össze a résztvevők a koszorúzási ünnepségre.

"Legyünk nyíltak és őszinték"

Elsőként a Vas Vármegyei SzC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum 12.E osztályának tanulói adtak műsort, melyben felidézték a szombathelyi születésű író, költő, jogtudós, politikus, igazságügy-miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja pályájának főbb pontjait, s kiváló jellemét, melyet a magyar nemzet megmentése és megtartása vezérelt minden előtt. Az elragadó szónok, vonzó személyiség, kiváló jogtudós és író attribútuma volt az egyenesség és a becsület: "Legyünk nyíltak és őszinték" – hangzott el a Kiegyezés előkészítése kapcsán 1866-os, Quid tunc című országgyűlési beszédében.  "Azt hiszem, a hazát akkor kétszeres kötelesség szolgálni, midőn a siker kétséges." - rögzíti megfontolandó, örök érvényű gondolatát az 1869-es képviselőházi napló.

A XXVII. Vasi Jogásznapon ünnepi beszédet dr. Bazsóné dr. Görög Anikó, a Szombathelyi Járásbíróság bírája mondott, kiemelve, ünnep ez a nap, különösen Szombathely városa (hol szobor, technikum és utca is őrzi nevét) számára. Ezután felidézte az egykori igazságügyi miniszter életútjának, politikai pályájának állomásait, kiemelve a jogrendben elért változtatásait, mint a közigazgatás és az igazságszolgáltatás kettéválasztásának kezdeményezése, a bírói függetlenség kimondása, a királyi tábla feloszlatásának kísérlete.

Humánus szemléletéből adódóan eltörölte a bilincs használatát, a botbüntetést és a vérdíjat. Nevéhez fűződik a közjog és a magánjog markáns elhatárolása. – A mai jogásznap témája a család jogi védelme – folytatta a bírónő. Horváth Boldizsár a család és a jog kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a társadalomnak különböző fokozatai vannak: kezdődik a családnál, utána jön a község, a megye, végül az állam.

Dr. Bazsóné dr. Görög Anikó mondott ünnepi beszédet

"Ha tehát a társadalom csakugyan megkövetelheti, hogy az egyén veleszületett önkormányzati jogainak egy részéről a társadalom javára lemondjon, természetes, hogy az egyén jogainak eme részét csakis azon társadalmi kör javára ruházza át, amelynek tagja." Biztosítani és szabályozni kell, hogy egyik jogkör a másikba át ne csapjon, és ne sérüljön, vallotta a jogtudós.Horváth Boldizsár élete, pályája, emberi tartása példa értékű valamennyiünk számára – zárta beszédét dr. Bazsóné dr. Görög Anikó.

Horváth Boldizsár szobra a múzeumparkban

Szombathely híres szülöttje, országgyűlési képviselője, a kiegyezés utáni első igazságügyi miniszter emlékére 1907-ben állított szobrot városa. A Savaria Múzeum parkjában található szobor Tóth István alkotása, szecessziós stílusú mészkő talapzatát Hudetz József kőfaragó mester készítette Szombathelyen, első rendű haraszti kőből.

A szobormű 5 méter magas, akkor összesen 12 ezer koronába került, mely összegnek legnagyobb részét Szombathely város közössége gyűjtötte össze. Állapota az ezredfordulóra leromlott: a Magyar Jogász Egylet vasi szervezete és dr. Spitz János javaslatára 2006-ban teljesen felújították. 

 

Koszorúzás és főhajtás a város híres szülötte előtt

A beszédet koszorúzás követte: Horváth Boldizsár egykori igazságügyi miniszter szobránál koszorút helyezett el az Igazságügyi Minisztérium képviseletében dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a Magyar Országgyűlés képviseletében dr. Hende Csaba, törvényalkotásért felelős alelnök, a Magyar Jogász Egylet, a Vas Vármegyei Kormányhivatal, a Vas Vármegyei Önkormányzat, Szombathely Megyei Jogú város képviseletében dr. Nemény András polgármester és dr. László Győző alpolgármester, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Vas Vármegyei Ügyvédi Kamara, a Szombathelyi Törvényszék, a Vas Vármegyei Főügyészség, a Magyar Jogász Egylet Vas vármegyei képviselete. A a Vas Vármegyei SzC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum igazgatója az emlékezés virágait helyezte el a szobornál.

Az ünnepség résztvevői ezután átvonultak a Horváth Boldizsár Fő téri szülőháznál elhelyezett emléktáblához, ahol főhajtással tisztelegtek a volt igazságügyi miniszter életműve előtt. 

Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter és dr. Nemény András polgármester

Fókuszban a család jogi védelme
 
A XXVII. Vasi Jogásznap szakmai része, melynek elnöke dr. Trócsányi László, az MJE elnöke volt, a Pannónia étteremben vette kezdetét 14 órakor: dr. Spitz János és dr. Tuzson Bence rövid beszéde után előadások hangzottak el, a nőnapi időponttal egybecsengve hölgy előadóktól: a család jogi védelme témában dr. Czine Ágnes alkotmánybíró, dr. Szeibert Orsolya, az ELTE tanszékvezetője és prof. dr. Wopera Zsuzsanna, az Igazságügyminisztérium miniszteri biztosa, tanszékvezető tanár osztották meg gondolataikat a résztvevőkkel. A zárszó Hende Csaba országgyűlési alelnöké lesz 17 óra körül, majd Marton Ferenc, Vas Vármegye Közgyűlésének alelnöke köszöntése után fogadásra került sor.  

Koszorúzás a Fő téri szülőháznál

Tp

Fotók: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
A család jogi védelme lesz az idei Vasi Jogásznap fókuszában
A család jogi védelme lesz az idei Vasi Jogásznap fókuszában
A Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezete és Vas Vármegye Önkormányzata pénteken sajtótájékoztatón ismertette a XXVII. Vasi Jogásznap programját.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
A család jogi védelme lesz az idei Vasi Jogásznap fókuszában
A család jogi védelme lesz az idei Vasi Jogásznap fókuszában
A Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezete és Vas Vármegye Önkormányzata pénteken sajtótájékoztatón ismertette a XXVII. Vasi Jogásznap programját.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.
Gyereknapi forgatag a Sportháznál
Idén is sokféle program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA – Művelődési és Sportházba, valamint a körülötte lévő területre érkezőket játékország fogadja május 26-án, vasárnap 14 órától. Lesz akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, kézműves foglalkozás, zene, bábszínház és buszbemutató is.