km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Horváth Balázs: az Iránytű Díj visszajelzés, hogy a helyes utat választottam

Horváth Balázs: az Iránytű Díj visszajelzés, hogy a helyes utat választottam

Iránytű Díjat kapott a Szombathelyi Mentőállomás mentőtisztje, Horváth Balázs. „Az iránytű olyan eszköz, amely megmutatja a helyes irányt, segíti az eligazodást a nehéz körülmények között is. Az Iránytű Díj a példaadó helytállás, az értékhordozó viselkedés szimbóluma.” – áll a kiemelkedő szakmai tevékenységét elismerő oklevélen, amelyet szeptember 9-én Budapesten, Kásler Miklós minisztertől vehetett át.

 

Horváth Balázst valószínűleg nagyon sokan ismerik Szombathelyen, hiszen kezdetektől részt vesz a Segítés Városa Programban. A 2011-ben indult mintaprojektben nemcsak oktatóként kapott szerepet, hanem a Jordán Tamás rendezésében a Weöres Sándor Színház színészeinek közreműködésével a Szombathelyi Televízió által készített, az újraélesztés fontosságát bemutató kisfilmek segítő angyala volt. Ma már ő maga csinálja az oktatóvideókat, amelyek a város közösségi oldalán is láthatók. Ebben az évben pedig a mentőtiszti hivatást népszerűsítő országos kampányfilm főszereplője is volt egy szintén szombathelyi kollégájával együtt.


Az Iránytű Díjjal elismerték, hogy példát mutatsz sokaknak a munkáddal, de neked mi mutatta meg a helyes irányt?


Óvodásként sokszor majszoltam kakaóscsigát a Markusovszky kórház általános sebészetén, érsebészeti szakrendelésén, édesanyám ma is ott dolgozik. Ez édes és maradandó emlék: láttam édesanyám munkáját, ami nagyon tetszett. Aztán később a Szent Györgyi Albert Gimnázium egészségügyi fakultációs osztályába jártam, ahol rendszeresen jelentkeztem elsősegélynyújtó versenyekre. A felkészítést mindig a Szombathelyi Mentőállomás munkatársaitól kaptam. Jó csapat volt, élveztem ezeket a képzéseket és a társaságukat is. Többükkel ma együtt dolgozhatom, és erre büszke vagyok. A középiskola után a Pécsi Tudományegyetem orvosi karára jelentkeztem, de két év után másként alakult az életem. Átjelentkeztem az Egészségtudományi Kar mentőtiszt szakirányára. Közben 2004-től szakképzetlen mentőápolóként részfoglalkoztatásban kezdtem dolgozni a mentőknél. Két évvel később már főállású munkatársuk lehettem.


A Szombathelyi Televízió korábban készített egy filmet a mentők mindennapjairól, aminek az volt a címe, Mentés az életük. Úgy érzem, ez rád is igaz.


Örülök, ha így látod. Igen. Ez az életem. Igyekszem a legtöbbet segíteni akár mentőtisztként, akár pedig a Segítés Városa Program oktatójaként. Ebben családom maximálisan támogat, párom is az egészségügyben dolgozik.


Az utóbbi időben a gyermekelsősegély is kiemelt szerepet kapott nálad.


Ennek nemcsak az az oka, hogy engem és a bajtársakat is az érint meg a legjobban, ha kisgyermeket kell újraéleszteni, ellátni, hanem az is, hogy én magam is apa vagyok. Máté 2,5, Izabella 6 éves. Elgondolkodtam azon, hogy szülőként milyen érzés lenne az, ha a gyermekem akár csak egy torkán akadt almadarab miatt fuldokolna, és én nem tudnám, mit kell tennem. Szerettem volna használható, gyakorlati tudást adni a családok számára, ezért indítottuk el az Egészségfejlesztési Irodával ezt a képzést, amely nagyon népszerű.


Van olyan eset a munkádból, amire mindennél jobban emlékszel?


Nagyon sok ilyen van, de nem emelnék ki egyet sem, hiszen ezek az én emlékkupacom építőkövei. Minden eset előbbre viszi az embert. Éppen ezért tanulok folyamatosan, hogy még többet és jobban tudjak segíteni az embereknek. Oktatóként rájöttem, hogy hatékonyabb lehet a tudás átadása, ha pedagógusi ismeretekkel is rendelkezem, így most az egészségügyi tanár végzettség megszerzésének kapujában állok.


Miközben beszélgetünk, kisfiad épp egy apró mentőautóval játszik.


Igen, a gyermekeim rendszeres látogatói a mentőállomásnak, ahogy a többi bajtárs gyermekei is. Ismerik a szülők munkahelyét, és jól is érzik ott magukat. Talán ők is segítők lesznek majd. Az Iránytű Díj nagyon jóleső visszajelzése annak, hogy a helyes utat választottam. Örülök a szakmai elismerésnek, de számomra az a legfontosabb, hogy a gyerekeim példaképe lehessek.
 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.