km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Hiába nyithatnak ki, jelentős bevételkieséssel számolnak a fürdők

Hiába nyithatnak ki, jelentős bevételkieséssel számolnak a fürdők

Bár május 4-től a koronavírus járvány miatti korlátozások enyhítése lehetővé teszi a vidéki szabadtéri fürdők nyitását, Vas megyében még egyetlen létesítmény sem fogad vendégeket. A szombathelyi Tófürdő és a Termálfürdő is általában júniusban szokott nyitni. Az uszodában és a termálstrand területén is most karbantartásokat végeznek.

 

Koczka Tibor, a Vasivíz ZRT. szóvivője elmondta, hogy az uszodában felújították a szennyvíz-elvezetést, lefestették az öltözők ajtaját, zárakat cseréltek. Megújulnak a játszóterek és a sportpályák a szombathelyi termál területén.


A szombathelyi termálfürdőt az uszodán keresztül lehet megközelíteni, ami nem felel meg a jelenlegi szabályoknak. A fürdőzők biztonsága érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlást tett közzé, eszerint a pezsgőfürdők, nyakzuhanyok, buzgárok nem üzemeltethetők, a csúszdák viszont igen. Kötelező a medencehasználat előtti és utáni zuhanyozás, a papucs. A korlátokat 30 percenként, az öltözőajtókat 2 óránként kell fertőtleníteni. Figyelni kell a 1,5 méteres távolság betartására, egy vendégre pedig az eddig 8 helyett 20 m2-t kell számolni.


Az enyhítések bejelentése után elsőként a Mesteri Fürdő jelezte, hogy a látogatók biztonsága érdekében zárva marad. A Sárvári Gyógyfürdő tavaly rekordszámú, közel 800 ezer vendéget fogadott, idén 60 százalékos bevételkieséssel számolnak. Dolgozói létszámot az állami bértámogatásnak köszönhetően nem kellett csökkenteni. Várhatóan június közepén nyitnak. 


Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a biztonság az elsődleges szempont a fürdő, illetve a szabadtéri strandfürdő megnyitásával kapcsolatosan. Vizsgálnak minden olyan lehetőséget, és szeretnének egy olyan protokollrendszert kialakítani, ami egyértelműen a munkavállalóik és a vendégeik biztonságát szem előtt tartva tudja majd a folyamatos üzemeltetést biztosítani. 


A Büki Gyógyfürdőnek is jelentős kiesést okozott a járvány miatti kényszerszünet. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy az újranyitás alapos felkészülést igényel. Az ezt megengedő kormányrendelet részletszabályait még nem ismerik. Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy az üzemszünet kezdete óta a várható nyitásig eltelt 2,5 hónapban nagyságrendileg 400 millió forint körül lesz a bevételkiesésünk, ez az azonnali és biztos kiesés, de ezt még tetézni fogja a nyári bevételkiesés. Szerinte az többszáz milliós nagyságrend lesz még.


A büki fürdő korábbi vendégeinek 45 százaléa volt külföldi, az újranyitás után inkább a hazai látogatókra számítanak. A vezérigazgató a Magyar Fürdőszövetség elnökeként elmondta, hogy a fürdők a koronavírus miatt komoly likviditási problémával küzdenek, ezért azt javasolták a kormánynak, hogy a kis- és középvállalkozásokhoz hasonlóan a többnyire önkormányzati tulajdonban lévő létesítmények is hozzájuthassanak kedvezményes hitelekhez. Működésükhöz pedig nagy segítséget jelentene, ha a fürdőszolgáltatás áfája is 5 százalékra csökkenne.

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak