km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Hiába nyithatnak ki, jelentős bevételkieséssel számolnak a fürdők

Hiába nyithatnak ki, jelentős bevételkieséssel számolnak a fürdők

Bár május 4-től a koronavírus járvány miatti korlátozások enyhítése lehetővé teszi a vidéki szabadtéri fürdők nyitását, Vas megyében még egyetlen létesítmény sem fogad vendégeket. A szombathelyi Tófürdő és a Termálfürdő is általában júniusban szokott nyitni. Az uszodában és a termálstrand területén is most karbantartásokat végeznek.

 

Koczka Tibor, a Vasivíz ZRT. szóvivője elmondta, hogy az uszodában felújították a szennyvíz-elvezetést, lefestették az öltözők ajtaját, zárakat cseréltek. Megújulnak a játszóterek és a sportpályák a szombathelyi termál területén.


A szombathelyi termálfürdőt az uszodán keresztül lehet megközelíteni, ami nem felel meg a jelenlegi szabályoknak. A fürdőzők biztonsága érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlást tett közzé, eszerint a pezsgőfürdők, nyakzuhanyok, buzgárok nem üzemeltethetők, a csúszdák viszont igen. Kötelező a medencehasználat előtti és utáni zuhanyozás, a papucs. A korlátokat 30 percenként, az öltözőajtókat 2 óránként kell fertőtleníteni. Figyelni kell a 1,5 méteres távolság betartására, egy vendégre pedig az eddig 8 helyett 20 m2-t kell számolni.


Az enyhítések bejelentése után elsőként a Mesteri Fürdő jelezte, hogy a látogatók biztonsága érdekében zárva marad. A Sárvári Gyógyfürdő tavaly rekordszámú, közel 800 ezer vendéget fogadott, idén 60 százalékos bevételkieséssel számolnak. Dolgozói létszámot az állami bértámogatásnak köszönhetően nem kellett csökkenteni. Várhatóan június közepén nyitnak. 


Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a biztonság az elsődleges szempont a fürdő, illetve a szabadtéri strandfürdő megnyitásával kapcsolatosan. Vizsgálnak minden olyan lehetőséget, és szeretnének egy olyan protokollrendszert kialakítani, ami egyértelműen a munkavállalóik és a vendégeik biztonságát szem előtt tartva tudja majd a folyamatos üzemeltetést biztosítani. 


A Büki Gyógyfürdőnek is jelentős kiesést okozott a járvány miatti kényszerszünet. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy az újranyitás alapos felkészülést igényel. Az ezt megengedő kormányrendelet részletszabályait még nem ismerik. Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy az üzemszünet kezdete óta a várható nyitásig eltelt 2,5 hónapban nagyságrendileg 400 millió forint körül lesz a bevételkiesésünk, ez az azonnali és biztos kiesés, de ezt még tetézni fogja a nyári bevételkiesés. Szerinte az többszáz milliós nagyságrend lesz még.


A büki fürdő korábbi vendégeinek 45 százaléa volt külföldi, az újranyitás után inkább a hazai látogatókra számítanak. A vezérigazgató a Magyar Fürdőszövetség elnökeként elmondta, hogy a fürdők a koronavírus miatt komoly likviditási problémával küzdenek, ezért azt javasolták a kormánynak, hogy a kis- és középvállalkozásokhoz hasonlóan a többnyire önkormányzati tulajdonban lévő létesítmények is hozzájuthassanak kedvezményes hitelekhez. Működésükhöz pedig nagy segítséget jelentene, ha a fürdőszolgáltatás áfája is 5 százalékra csökkenne.

 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.