km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Hétfőn tartják a júniusi közgyűlést

Hétfőn tartják a júniusi közgyűlést

A szokásoktól eltérően június 27-én, hétfőn tartja soron következő rendes ülését a szombathelyi közgyűlés. 16 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak. Emelik az önkormányzati térítési, szolgáltatási díjakat és várhatóan elfogadják a TOP Plusz fejlesztési csomagot. A 9 órakor kezdődő közgyűlést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.

 

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen döntenek szolgáltatási díjak emeléséről: a szociális ellátás, intézményi étkeztetés és bölcsődei térítési díj esetében 10 százalékos lesz a drágulás, az önkormányzati bérlakások bérleti díja is ennyivel nő. Többet kell fizetni a belépőjegyekért az uszodába, a Tófürdőbe és a Kalandvárosba. Emelkedik a temetői sírhelyek díja. 25 ezer forintba kerül a hivatali munkaidőn túli házasságkötés, ami eddig ingyenes volt. Drágul a parkolás is: az I-es övezetben például egy óra várakozás 400-ról 600 forintra változik.


Az önkormányzat ellátási szerződést köt az evangélikus egyházzal: mint ismert, a diakóniai központ szeptember 1-től 24 hajléktalanotthoni, január 1-től pedig 20 idősotthoni örökös férőhelyet biztosít szombathelyi ellátottak számára, az önkormányzat 550 millió forinttal támogatja az épület bővítését, a munka ütemterv szerint zajlik. Átvesznek a FÉHE-től 8, a Pálos Károly Központtól 9 dolgozót.


Az önkormányzatnak elszámolási vitája van a Volánnal, a város 481 millió forint ellentételezési igényt ismer el. A BLAGUSS részére a 2023 januárjában esedékes ellentételezési díj 60 százalékát, 60 millió forintot június 30-ig előrehozottan kifizet az önkormányzat. Augusztus 1-től módosul a buszmenetrend.


Elfogadják a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát és a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervezetét. A stratégiában parkoló- és zöldterület-fejlesztések, útfelújítások, kerékpárútépítés is szerepel. Javaslat hangzik el elektromos rollerkölcsönző hálózat kiépítéséről, 63 gyűjtőpont létesülne Szombathelyen.


További ipari parki ingatlanokat értékesít a város: a több mint 350 ezer m2 terület után legalább 1,7 milliárd forint bevételt remélnek.


Új közbeszerzési eljárást kell kiírni a zanati kerékpárút kivitelezésére, mert a beérkezett ajánlatok jóval drágábbak voltak a rendelkezésre álló összegnél.


Beszámoló hangzik el a város bérlakásállományáról. A Közösségi Bérlakás Rendszerbe eddig 18 ingatlant sikerült bevonni, 200 lakásra lenne szükség a lakhatási válság enyhítéséhez.


Döntenek közterületi elnevezésekről: a Hajnóczy utca egy szakaszát Király Ferencről keresztelnék el, az Ábránd Állatotthon közelében lévő út pedig Kutyatár utca lenne.


Zárt ülésen Idősek az idősekért díj adományozása és személyi ügyek kerülnek napirendre.


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak