km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát

Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát

8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.

Az ír Sun napilap szerint az EUROPOL a kontinensen zajló drogkereskedelem komoly játékosaként írja le a két elfogott férfi közül a pilótát, aki a nyomozók gyanúja alapján a Daniel Kinahanhez köthető ír kartell dubaji és spanyolországi ágának megrendelésére szállította Dublinba a kábítószert, amit egy másik bandának, a The Familynek kellett volna terjesztenie a piacon. 

A 60'-as éveiben járó magyar férfi az ír rendőrök nyilatkozata alapján kapcsolatban állt olasz, spanyol, holland, balkáni és közép-európai kábítószer kereskedő csoportokkal is. 

Vele együtt egy magyar társát is elfogták az ír rendőrök, a 8.1 millió eurót érő  heroin a HA-SKA jelzésű magyar Cessna 210-es gépről és egy autóból került elő. 

A The Journal napilap nevesítette is a két magyart, a bíróság a 62 éves N. Zoltánt és a 49 éves A. Ignácot hallgatta meg, akiket a kábítószer-kereskedelemet tiltó törvény alapján tartanak őrizetben.

Az idősebb férfi nyugalmazott vadászpilóta, őrnagy, egy élő legenda, aki a délszláv háború idején,1994 júliusában befogott és a magyar légtér elhagyására kényszerített egy szerb MIG-21-est. Ez akkoriban történt, amikor rendszeresek voltak a horvátokat támadó szerb gépek által elkövetett légtérsértések. Ezt a hvg.hu derítette ki. 

A The Journal tudósítása szerint N. Zoltán a bíróságon azt mondta, szó sem volt kábítószerről, úgy tudta, hogy speciális mikrochipek készítéséhez szükséges anyagot szállítanak. A. Ignác a bíróság előtt azzal védekezett, kényszerítették, hogy részt vegyen az akcióban, a családja védelme érdekében tette.

A két vádlott nem kérte, hogy óvadék ellenében helyezzék őket szabadlábra.

A hvg.hu elérte gép tulajdonosát, aki a lapnak nem cáfolta, hogy az ő gépe lenne az ír akcióban lefoglalt repülő. A repülőt határozatlan időre kölcsönadta. Azt tudta, hogy azzal külföldre akarnak menni, de azt nem, hogy milyen célból. A tulajdonos nem kívánta elárulni, hogy kinek adta kölcsön a repülőt, ugyanakkor érdeklődésünkre elmondta: nem tudja, mi van a repülővel, neki hivatalosan még senki nem szólt a lefoglalásáról. A hatóságok tehát nem keresték meg, de szavaiból az derült ki, hogy azzal vagy azokkal sem beszélt azóta, akinek vagy akiknek kölcsön adta a gépet.

Fotó: Facebook/An Garda Síochána
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Szombathelyi Haladás - Tiszakécske 0-0 (Cikkünk folyamatosan frissül!)
A Merkantil Bank liga 22. fordulójában a zöld-fehérek a Tiszakécskét látják vendégül.
Ezentúl gyermekfelügyelet is igénylehető az AGORA-nál rendezvények alatt
Az AGORA nemrég egy új kezdeményezést indított útjára, rendezvényei alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak, így a kultúrát szerető család minden tagjának örömteli lehet a kikapcsolódás.
Szereti a baracklekvárt? Rossz hírünk van!
Termelői Facebook-csoportokba egyre több kép kerül fel arról, hogy virágzásnak indultak a sárgabarack fák a Dunántúltól az Észak-Alföldig. Ez azonban nagyon rossz hír a gazdáknak és a fogyasztóknak is, a kajszi ugyanis rendkívül fagyérzékeny, azt pedig nehéz elképzelni, hogy májusig ne érkezzen még fagyhullám az országba.
Kitörte a szalagkorlát lábait az ittas sofőr az M86-oson
A férfi egy enyhe jobbos kanyart egyenesített ki az M86-os autóúton Vép térségében, lezúzta a szalagkorlátot, kitörve annak lábait, ő könnyebben sérült meg. A szonda kimutatta, hogy fogyasztott alkoholt, mielőtt autóba ült, tudósított a helyszínről a 112Press.hu.
A kommunizmus áldozataira emlékezett a városvezetés
A Király utca 14. előtt hajtottak főt és koszorúztak, annál az épületnél, a volt ÁVH-székháznál, ahol a kommunista diktatúra idején az Államvédelmi Hatóság kegyetlenül megkínozta a rendszeridegennek bélyegzetteket.