km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Heroikus küzdelemben nyerte meg a Falco a szezon első vasi El Classicoját

Heroikus küzdelemben nyerte meg a Falco a szezon első vasi El Classicoját

Mindkét csapat hatalmasat küzdött, ám kulcspillanatokban a Falco-bizonyult jobbnak, amely így legyőzte nagy riválisát.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I., 5. FORDULÓ

EGIS KÖRMEND - FALCO KC SZOMBATHELY 78-86 (17-24, 22-17, 21-23, 18-22)

EGIS Körmend: Stokes 16/6, Takács 2, White 8, Szavics 4, Garrett 20. Cserék: Kiss -, Ferencz 15/9, Durázi 9/3, Krivacsevics 4

Edző: Antonis Konstantinides

Falco KC Szombathely: Váradi 16/6, Somogyi 7, Benke 20/6, Golomán 8, Keller 11/3. Cserék: Verasztó -, Perl 12/3, Clark 7/3, Barac 5

Edző: Milos Konakov

 

Szombaton délután került sor a szezon első Körmend-Falco összecsapására, melyet a Rába-partiak otthonában rendeztek. A Falco a bajnokságban rangadókat nyert az Alba, valamint a Szolnok ellen, a BL-ben bravúros rajtot vett az AEK Athén elleni győzelemmel, így abszolút pozitív töltettel várhatta az összecsapást. A piros-feketék két győzelemmel kezdték a szezont, előző mérkőzésükön azonban vereséget szenvedtek az OSE otthonában. 

 

Keller triplakísérlete kimaradt, Golomán viszont támadólepattanózott, majd jól oldotta meg a palánk alatti helyzetet, a Falcoé volt a mérkőzés első kosara. A hazaiak kintről válaszoltak, de Golomán és Benke duplájával 3-6-ra ismét a szombathelyiek vezettek. Érezhető volt a csapatokon, hogy mennyi jelent számukra az összecsapás, a Körmend próbálta tartani a lépést a bajnoki címvédővel, 5-6 után azonban egy zsinórban hét sárga-fekete pont következett, a Rába partiak pedig 5-13-nál időt is kértek. Szigorúan védekezett a Falco, a hazaiak nem találták az ellenszert, Váradi és Golomán viszont újabb kosarat szerzett. A negyed derekán 5-19-nél tizennégy volt közte, a húsz pontos határt pedig csapatkapitányuk ziccerével lépték át a vendégek. Antonis Konstantinides ismét magához kellett, hogy hívja övéit, Ferencz Csaba pedig egy hármassal jelentkezett. A negyed hajrájában éledezett az EGIS, s többek között Ferenc Csaba újabb triplálának köszönhetően valamelyest zárkózni tudott, tíz perc után 17-24 volt az állás. 

 

Durázi triplájával már csak négy pont volt a különbség, Perl azonban rögtön válaszolni tudott. A körmendiek fiatalja ismét beköszönt, 22-26-nál Clark hármasa nagyon fontos pillanatban érkezett szombathelyi szempontból. Ennek ellenére megtorpant a Falco, 29-29-nél már egyenlő volt, sőt, mi több, a vezetésért is támadhatott a Körmend, ekkor azonban Keller hosszú vendég pontcsendet megtörve elsüllyesztett egy triplát és 29-32-re módosította az állást. Ezekben a pillanatokban a sárga-feketék 6-osa vette vállára csapatát, öt perccel a félidő előtt 30-36-ra vezetett a Konakov-legénység. A folytatásban mondhatni egymás hibáiból próbáltak élni a csapatok, ám inkább kevesebb, mint több sikerrel, szűk három perc alatt csupán egy-egy kosár esett mindkét oldalon. Állandósulni látszott a 6-7 pontos különbség, Somogyi pedig sportszerűtlen faultot harcolt ki, büntetőkkel jöhetett a Falco. A játékrész hajrája azonban ismét a Körmendé volt, 39-41-el mehettek pihenőre a csapatok. 

 

2+1-es körmendi akcióval indult a második félidő, majd Ferencz Csaba is beköszönt, 45-41-re az EGIS vezetett. A Falco nem találta a játékát, két újabb hazai kosár következett, a 10-0-ás Rába-parti kezdés után pedig időt kért Milos Konakov. A negyed első szombathelyi kosarát Váradi szerezte, de Stokes triplája is beakadt, 52-43 állt az eredményjelzőn. Perl zsinórban öt pontot jegyzett, visszajött négyre a Falco, ezúttal az EGIS került kisebb gödörbe. Sőt, mi több, Perlé után egy újabb vendég hármas következett, 52-53-ra már a sárga-feketék vezettek. Feljavult a szombathelyiek játéka, Perl középtávolijával már 52-55 volt, fordulatokból nem volt hiány. Clarkra fújtak sportszerűtlent, 56-55-nél ismét a piros-feketéknél volt az előny. Sokat büntetőzhettek a csapatok, főként így tudtak a kosárba találni és gyarapítani pontjaik számát. 60-56 után zsinórban hat Falco-pont érkezett, Clark és Benke is zsákolt egyet, a felvonás utolsó percét 60-62-ről várták a felek. A játékrész a fontos pontokat szerző Barac büntetőivel zárult, az utolsó etap előtt 60-64-re vezettek a vendégek. 

 

Benke lélektani szempontból nagyon fontos kosárral nyitott, a pihenőjéből visszatérő Somogyi kosarával pedig már nyolc volt közte 60-68-nál. A hazaiak időt kértek, Stokes kosarat dobott, a korábbi szombathelyi, Krivacevic viszont két büntetőt is rontott. A Körmend kapkodott, Benke közé rakta a tíz pontot, bő hat és fél perccel a vége előtt 62-72 állt az eredményjelzőn. Kezdte felőrölni ellenfelét a szombathelyi alakulat, Benke kintről volt eredményes, immár tizennégy pontos volt az előny. Két piros-fekete kosár után Milos Konakov is időt kért, a hazaiak pedig óriásit küzdöttek. Kevesebb, mint négy perccel a vége előtt hat pontra zárkóztak (70-76). Benke hármasa a Falco szempontjából nagyon kellett, Váradi kétszer is saját lepattanóját szedte össze, majd büntetőzhetett, 74-83-ra vezetett a bajnoki cím védője. Nagy rohanásba kezdtek a csapatok, felváltva estek a kosarak, ráadásul az utolsó bő egy perc nem csak a kosárlabdáról szólt, ugyanis a két szurkolótábor egy része egymásnak akaszkodott, a rendőrség közbeavatkozására volt szükség. A Falco végül hatalmas küzdelemben 78-86-ra nyerni tudott, így hibátlan mérleggel fogadhatja a Nyíregyháza együttesét október 13-án, szerdán délután.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

 

 

 

 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.