km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Heroikus küzdelemben nyerte meg a Falco a szezon első vasi El Classicoját

Heroikus küzdelemben nyerte meg a Falco a szezon első vasi El Classicoját

Mindkét csapat hatalmasat küzdött, ám kulcspillanatokban a Falco-bizonyult jobbnak, amely így legyőzte nagy riválisát.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I., 5. FORDULÓ

EGIS KÖRMEND - FALCO KC SZOMBATHELY 78-86 (17-24, 22-17, 21-23, 18-22)

EGIS Körmend: Stokes 16/6, Takács 2, White 8, Szavics 4, Garrett 20. Cserék: Kiss -, Ferencz 15/9, Durázi 9/3, Krivacsevics 4

Edző: Antonis Konstantinides

Falco KC Szombathely: Váradi 16/6, Somogyi 7, Benke 20/6, Golomán 8, Keller 11/3. Cserék: Verasztó -, Perl 12/3, Clark 7/3, Barac 5

Edző: Milos Konakov

 

Szombaton délután került sor a szezon első Körmend-Falco összecsapására, melyet a Rába-partiak otthonában rendeztek. A Falco a bajnokságban rangadókat nyert az Alba, valamint a Szolnok ellen, a BL-ben bravúros rajtot vett az AEK Athén elleni győzelemmel, így abszolút pozitív töltettel várhatta az összecsapást. A piros-feketék két győzelemmel kezdték a szezont, előző mérkőzésükön azonban vereséget szenvedtek az OSE otthonában. 

 

Keller triplakísérlete kimaradt, Golomán viszont támadólepattanózott, majd jól oldotta meg a palánk alatti helyzetet, a Falcoé volt a mérkőzés első kosara. A hazaiak kintről válaszoltak, de Golomán és Benke duplájával 3-6-ra ismét a szombathelyiek vezettek. Érezhető volt a csapatokon, hogy mennyi jelent számukra az összecsapás, a Körmend próbálta tartani a lépést a bajnoki címvédővel, 5-6 után azonban egy zsinórban hét sárga-fekete pont következett, a Rába partiak pedig 5-13-nál időt is kértek. Szigorúan védekezett a Falco, a hazaiak nem találták az ellenszert, Váradi és Golomán viszont újabb kosarat szerzett. A negyed derekán 5-19-nél tizennégy volt közte, a húsz pontos határt pedig csapatkapitányuk ziccerével lépték át a vendégek. Antonis Konstantinides ismét magához kellett, hogy hívja övéit, Ferencz Csaba pedig egy hármassal jelentkezett. A negyed hajrájában éledezett az EGIS, s többek között Ferenc Csaba újabb triplálának köszönhetően valamelyest zárkózni tudott, tíz perc után 17-24 volt az állás. 

 

Durázi triplájával már csak négy pont volt a különbség, Perl azonban rögtön válaszolni tudott. A körmendiek fiatalja ismét beköszönt, 22-26-nál Clark hármasa nagyon fontos pillanatban érkezett szombathelyi szempontból. Ennek ellenére megtorpant a Falco, 29-29-nél már egyenlő volt, sőt, mi több, a vezetésért is támadhatott a Körmend, ekkor azonban Keller hosszú vendég pontcsendet megtörve elsüllyesztett egy triplát és 29-32-re módosította az állást. Ezekben a pillanatokban a sárga-feketék 6-osa vette vállára csapatát, öt perccel a félidő előtt 30-36-ra vezetett a Konakov-legénység. A folytatásban mondhatni egymás hibáiból próbáltak élni a csapatok, ám inkább kevesebb, mint több sikerrel, szűk három perc alatt csupán egy-egy kosár esett mindkét oldalon. Állandósulni látszott a 6-7 pontos különbség, Somogyi pedig sportszerűtlen faultot harcolt ki, büntetőkkel jöhetett a Falco. A játékrész hajrája azonban ismét a Körmendé volt, 39-41-el mehettek pihenőre a csapatok. 

 

2+1-es körmendi akcióval indult a második félidő, majd Ferencz Csaba is beköszönt, 45-41-re az EGIS vezetett. A Falco nem találta a játékát, két újabb hazai kosár következett, a 10-0-ás Rába-parti kezdés után pedig időt kért Milos Konakov. A negyed első szombathelyi kosarát Váradi szerezte, de Stokes triplája is beakadt, 52-43 állt az eredményjelzőn. Perl zsinórban öt pontot jegyzett, visszajött négyre a Falco, ezúttal az EGIS került kisebb gödörbe. Sőt, mi több, Perlé után egy újabb vendég hármas következett, 52-53-ra már a sárga-feketék vezettek. Feljavult a szombathelyiek játéka, Perl középtávolijával már 52-55 volt, fordulatokból nem volt hiány. Clarkra fújtak sportszerűtlent, 56-55-nél ismét a piros-feketéknél volt az előny. Sokat büntetőzhettek a csapatok, főként így tudtak a kosárba találni és gyarapítani pontjaik számát. 60-56 után zsinórban hat Falco-pont érkezett, Clark és Benke is zsákolt egyet, a felvonás utolsó percét 60-62-ről várták a felek. A játékrész a fontos pontokat szerző Barac büntetőivel zárult, az utolsó etap előtt 60-64-re vezettek a vendégek. 

 

Benke lélektani szempontból nagyon fontos kosárral nyitott, a pihenőjéből visszatérő Somogyi kosarával pedig már nyolc volt közte 60-68-nál. A hazaiak időt kértek, Stokes kosarat dobott, a korábbi szombathelyi, Krivacevic viszont két büntetőt is rontott. A Körmend kapkodott, Benke közé rakta a tíz pontot, bő hat és fél perccel a vége előtt 62-72 állt az eredményjelzőn. Kezdte felőrölni ellenfelét a szombathelyi alakulat, Benke kintről volt eredményes, immár tizennégy pontos volt az előny. Két piros-fekete kosár után Milos Konakov is időt kért, a hazaiak pedig óriásit küzdöttek. Kevesebb, mint négy perccel a vége előtt hat pontra zárkóztak (70-76). Benke hármasa a Falco szempontjából nagyon kellett, Váradi kétszer is saját lepattanóját szedte össze, majd büntetőzhetett, 74-83-ra vezetett a bajnoki cím védője. Nagy rohanásba kezdtek a csapatok, felváltva estek a kosarak, ráadásul az utolsó bő egy perc nem csak a kosárlabdáról szólt, ugyanis a két szurkolótábor egy része egymásnak akaszkodott, a rendőrség közbeavatkozására volt szükség. A Falco végül hatalmas küzdelemben 78-86-ra nyerni tudott, így hibátlan mérleggel fogadhatja a Nyíregyháza együttesét október 13-án, szerdán délután.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

 

 

 

 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.