km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Herényi temető: megtisztították a területet a zölhulladéktól

Herényi temető: megtisztították a területet a zölhulladéktól

Lassan egy éve növekedett már az a zöldhulladékkupac, amit a herényi temető szomszédságában hordtak össze ismeretlenek. Az út szélén felhalmozott 3-4 köbméter ágnyesedék és száraz levél lehangoló látványt nyújtott a sírkert közvetlen közelében. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai tegnap megtisztították a területet, ledarálták a gallyakat, és elkezdték a bozótirtását is.

 

Csúf látvány fogadta a herényi temetőbe érkezőket hosszú hónapok óta. Ismeretlenek ide hordták ki a lenyesett gallyakat és a száraz leveleket, szinte embernagyságú halom gyűlt már össze. Annak ellenére itt szabadulnak meg az emberek a zöldhulladéktól, hogy lakcímkártyával ingyenesen elvihetnék a Körmendi úti lerakóba, sőt, regisztrációt követően - bizonyos napokon - a SZOMHULL a ház elől is elviszi. A körzet képviselője, Horváth Gábor és több lakó is jelezte a problémát az önkormányzatnak.


Tegnap délelőtt a FÉHE közfoglalkoztatottjai a cég nagyteljesítményű ágdarálójával felaprították a gallyakat, a forgácsot pedig szétterítették a területen, ahol majd idővel komposztálódik. A FÉHE három közfoglalkoztatási pályázati programjában csaknem 50 nehézsorsú, zömmel hajléktalan ember vesz részt. A parkfenntartó szakmai irányítása mellett zöldfelületi karbantartási- és tisztítási munkákat végeznek.


Németh Klára, a FÉHE Nonprofit Kft. ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, fontos, hogy egy élhető környezetet alakítsanak ki, és ha érkezik bejelentés, természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy akár egy zöldhulladékkupacot felszámoljanak. 


A kerti zöldhulladékot nem szabad elszórni az erdős, bozótos területeken, mert lehet közte olyan invazív faj, ami később károsíthatja az itteni növényvilágot. Nemcsak ágak, levelek, de egyéb szemét, nejlonzacskó és PET-palack is van bőven ebben az elhagyatott sávban.


Horváth Gábor önkormányzati képviselő hozzátette, ez egy önkormányzati terület, ami elválasztja a temetőt a lakóingatlanoktól. Kerítést szeretnének, hogy ne vigyék be az ágakat, meg a szemetet, és ki szeretnék táblázni, hogy az illegális szemetelésre felhívják a figyelmet, és gátat szabjanak ennek.


A képviselő elmondta, a városrészen egyre többen vannak, akik nem fizetnek szemétszállítási díjat, és a szelektív gyűjtőszigeteknél, vagy épp a temető zöldkonténereiben szabadulnak meg a háztartási hulladéktól. Félő, hogy emiatt megjelennek a környéken a patkányok. Eldugott helyeken, a patakparton gyakori, hogy építési törmeléket és kerti hulladékot raknak le ismeretlenek.


A temető mellett irtási munka is kezdődött, a FÉHE dolgozói megtisztítják a területet a bozóttól.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.