km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Herényi temető: megtisztították a területet a zölhulladéktól

Herényi temető: megtisztították a területet a zölhulladéktól

Lassan egy éve növekedett már az a zöldhulladékkupac, amit a herényi temető szomszédságában hordtak össze ismeretlenek. Az út szélén felhalmozott 3-4 köbméter ágnyesedék és száraz levél lehangoló látványt nyújtott a sírkert közvetlen közelében. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai tegnap megtisztították a területet, ledarálták a gallyakat, és elkezdték a bozótirtását is.

 

Csúf látvány fogadta a herényi temetőbe érkezőket hosszú hónapok óta. Ismeretlenek ide hordták ki a lenyesett gallyakat és a száraz leveleket, szinte embernagyságú halom gyűlt már össze. Annak ellenére itt szabadulnak meg az emberek a zöldhulladéktól, hogy lakcímkártyával ingyenesen elvihetnék a Körmendi úti lerakóba, sőt, regisztrációt követően - bizonyos napokon - a SZOMHULL a ház elől is elviszi. A körzet képviselője, Horváth Gábor és több lakó is jelezte a problémát az önkormányzatnak.


Tegnap délelőtt a FÉHE közfoglalkoztatottjai a cég nagyteljesítményű ágdarálójával felaprították a gallyakat, a forgácsot pedig szétterítették a területen, ahol majd idővel komposztálódik. A FÉHE három közfoglalkoztatási pályázati programjában csaknem 50 nehézsorsú, zömmel hajléktalan ember vesz részt. A parkfenntartó szakmai irányítása mellett zöldfelületi karbantartási- és tisztítási munkákat végeznek.


Németh Klára, a FÉHE Nonprofit Kft. ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, fontos, hogy egy élhető környezetet alakítsanak ki, és ha érkezik bejelentés, természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy akár egy zöldhulladékkupacot felszámoljanak. 


A kerti zöldhulladékot nem szabad elszórni az erdős, bozótos területeken, mert lehet közte olyan invazív faj, ami később károsíthatja az itteni növényvilágot. Nemcsak ágak, levelek, de egyéb szemét, nejlonzacskó és PET-palack is van bőven ebben az elhagyatott sávban.


Horváth Gábor önkormányzati képviselő hozzátette, ez egy önkormányzati terület, ami elválasztja a temetőt a lakóingatlanoktól. Kerítést szeretnének, hogy ne vigyék be az ágakat, meg a szemetet, és ki szeretnék táblázni, hogy az illegális szemetelésre felhívják a figyelmet, és gátat szabjanak ennek.


A képviselő elmondta, a városrészen egyre többen vannak, akik nem fizetnek szemétszállítási díjat, és a szelektív gyűjtőszigeteknél, vagy épp a temető zöldkonténereiben szabadulnak meg a háztartási hulladéktól. Félő, hogy emiatt megjelennek a környéken a patkányok. Eldugott helyeken, a patakparton gyakori, hogy építési törmeléket és kerti hulladékot raknak le ismeretlenek.


A temető mellett irtási munka is kezdődött, a FÉHE dolgozói megtisztítják a területet a bozóttól.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.