km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Herényi temető: megtisztították a területet a zölhulladéktól

Herényi temető: megtisztították a területet a zölhulladéktól

Lassan egy éve növekedett már az a zöldhulladékkupac, amit a herényi temető szomszédságában hordtak össze ismeretlenek. Az út szélén felhalmozott 3-4 köbméter ágnyesedék és száraz levél lehangoló látványt nyújtott a sírkert közvetlen közelében. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai tegnap megtisztították a területet, ledarálták a gallyakat, és elkezdték a bozótirtását is.

 

Csúf látvány fogadta a herényi temetőbe érkezőket hosszú hónapok óta. Ismeretlenek ide hordták ki a lenyesett gallyakat és a száraz leveleket, szinte embernagyságú halom gyűlt már össze. Annak ellenére itt szabadulnak meg az emberek a zöldhulladéktól, hogy lakcímkártyával ingyenesen elvihetnék a Körmendi úti lerakóba, sőt, regisztrációt követően - bizonyos napokon - a SZOMHULL a ház elől is elviszi. A körzet képviselője, Horváth Gábor és több lakó is jelezte a problémát az önkormányzatnak.


Tegnap délelőtt a FÉHE közfoglalkoztatottjai a cég nagyteljesítményű ágdarálójával felaprították a gallyakat, a forgácsot pedig szétterítették a területen, ahol majd idővel komposztálódik. A FÉHE három közfoglalkoztatási pályázati programjában csaknem 50 nehézsorsú, zömmel hajléktalan ember vesz részt. A parkfenntartó szakmai irányítása mellett zöldfelületi karbantartási- és tisztítási munkákat végeznek.


Németh Klára, a FÉHE Nonprofit Kft. ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, fontos, hogy egy élhető környezetet alakítsanak ki, és ha érkezik bejelentés, természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy akár egy zöldhulladékkupacot felszámoljanak. 


A kerti zöldhulladékot nem szabad elszórni az erdős, bozótos területeken, mert lehet közte olyan invazív faj, ami később károsíthatja az itteni növényvilágot. Nemcsak ágak, levelek, de egyéb szemét, nejlonzacskó és PET-palack is van bőven ebben az elhagyatott sávban.


Horváth Gábor önkormányzati képviselő hozzátette, ez egy önkormányzati terület, ami elválasztja a temetőt a lakóingatlanoktól. Kerítést szeretnének, hogy ne vigyék be az ágakat, meg a szemetet, és ki szeretnék táblázni, hogy az illegális szemetelésre felhívják a figyelmet, és gátat szabjanak ennek.


A képviselő elmondta, a városrészen egyre többen vannak, akik nem fizetnek szemétszállítási díjat, és a szelektív gyűjtőszigeteknél, vagy épp a temető zöldkonténereiben szabadulnak meg a háztartási hulladéktól. Félő, hogy emiatt megjelennek a környéken a patkányok. Eldugott helyeken, a patakparton gyakori, hogy építési törmeléket és kerti hulladékot raknak le ismeretlenek.


A temető mellett irtási munka is kezdődött, a FÉHE dolgozói megtisztítják a területet a bozóttól.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.