km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
2021-ben is várja a látogatókat a Herényi Heti Piac

2021-ben is várja a látogatókat a Herényi Heti Piac

Helyi termékek vásárlására buzdítottak a Herényi Heti Piac sajtótájékoztatójának résztvevői pénteken. Az új évben ez volt az első piacnap, ami a nyitás óta már a 18. a sorban. A felszólalók hangsúlyozták: nem csak megbízhatóbbak és egészségesebbek a helyi termékek, de a vásárlással segíthetjük a pandémia miatt nehéz helyzetbe került őstermelőket is.

 

Egyelőre kevesebb standdal, de ismét működik a Herényi Heti Piac, ahol helyi termelők által előállított húskészítményeket, sajtokat, lekvárokat, zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket lehet beszerezni. Augusztusban nyitottak, az elsődleges cél az, hogy a termelők és a vásárlók egymásra találjanak.


A járványhelyzet megmutatta, milyen nagy szükségünk van a magyar termékre. Ha helyi árut vásárolunk, jó teszünk a Földnek és a kistermelőknek is - fogalmazott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, majd hozzátette: "Mi, magyar emberek, azzal, hogy a helyi kistermelőtől vásároljuk a megbízható, jó minőségű magyar terméket, kenyeret adunk a másik magyar embernek."


A vásárlók már felfedezték maguknak a piacot - mondta el Horváth Gábor, a körzet képviselője, aki szerint van igénye és van létjogosultsága ennek a piacnak. Hangsúlyozta, hogy a herényi piac nem csak a vásárlásról szól: kulturális és hagyományőrző programokkal, tematikus napokkal, bemutatókkal is várják a betérőt - amikor épp nincs járvány. Ezzel a herényi piac értékes színfoltja a városnak.


Horváth Soma alpolgármester így fogalmazott: "A herényi egyesület az egyike azoknak, akik kulturális alapú helyi gazdaságfejlesztést próbálnak megvalósítani. Ékes példája ennek a herényi heti piac, ahol nemcsak helyi termelők mutatják be portékáikat, hanem egy-egy foglalkozás közben ismerhetünk meg olyan hagyományos kézműves technikákat, amikor nincs pandémia, amikre nem nagyon van lehetőség máshol, és kulturális programok is megvalósulnak."


Bár a pandémia miatt a Herényiek Háza zárva tart, és a közösségi programok is elmaradnak, a következő hetekben - jórészt online térben - több rendezvényt is tartanak. Január 22-én, a magyar kultúra napján átadják a szabadtéri könyvespolcot a Herényiek Háza udvarán. Simon Ádám, a Herényi Kulturális és Sportegyesület kommunikációs koordinátora elmondta, hogy az első tartalmát, könyveit a Szülőföld kiadó fogja biztosítani, és az a cél, hogy aki elvisz egy könyvet, az hozzon is helyette egyet. Ezt követően pedig a farsangé lesz a főszerep, online jelmezversenyt fognak hirdetni. Valentin-naphoz közeledve a szerelmespárok vetélkedhetnek majd vásárlás közben és online.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.