km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
2021-ben is várja a látogatókat a Herényi Heti Piac

2021-ben is várja a látogatókat a Herényi Heti Piac

Helyi termékek vásárlására buzdítottak a Herényi Heti Piac sajtótájékoztatójának résztvevői pénteken. Az új évben ez volt az első piacnap, ami a nyitás óta már a 18. a sorban. A felszólalók hangsúlyozták: nem csak megbízhatóbbak és egészségesebbek a helyi termékek, de a vásárlással segíthetjük a pandémia miatt nehéz helyzetbe került őstermelőket is.

 

Egyelőre kevesebb standdal, de ismét működik a Herényi Heti Piac, ahol helyi termelők által előállított húskészítményeket, sajtokat, lekvárokat, zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket lehet beszerezni. Augusztusban nyitottak, az elsődleges cél az, hogy a termelők és a vásárlók egymásra találjanak.


A járványhelyzet megmutatta, milyen nagy szükségünk van a magyar termékre. Ha helyi árut vásárolunk, jó teszünk a Földnek és a kistermelőknek is - fogalmazott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, majd hozzátette: "Mi, magyar emberek, azzal, hogy a helyi kistermelőtől vásároljuk a megbízható, jó minőségű magyar terméket, kenyeret adunk a másik magyar embernek."


A vásárlók már felfedezték maguknak a piacot - mondta el Horváth Gábor, a körzet képviselője, aki szerint van igénye és van létjogosultsága ennek a piacnak. Hangsúlyozta, hogy a herényi piac nem csak a vásárlásról szól: kulturális és hagyományőrző programokkal, tematikus napokkal, bemutatókkal is várják a betérőt - amikor épp nincs járvány. Ezzel a herényi piac értékes színfoltja a városnak.


Horváth Soma alpolgármester így fogalmazott: "A herényi egyesület az egyike azoknak, akik kulturális alapú helyi gazdaságfejlesztést próbálnak megvalósítani. Ékes példája ennek a herényi heti piac, ahol nemcsak helyi termelők mutatják be portékáikat, hanem egy-egy foglalkozás közben ismerhetünk meg olyan hagyományos kézműves technikákat, amikor nincs pandémia, amikre nem nagyon van lehetőség máshol, és kulturális programok is megvalósulnak."


Bár a pandémia miatt a Herényiek Háza zárva tart, és a közösségi programok is elmaradnak, a következő hetekben - jórészt online térben - több rendezvényt is tartanak. Január 22-én, a magyar kultúra napján átadják a szabadtéri könyvespolcot a Herényiek Háza udvarán. Simon Ádám, a Herényi Kulturális és Sportegyesület kommunikációs koordinátora elmondta, hogy az első tartalmát, könyveit a Szülőföld kiadó fogja biztosítani, és az a cél, hogy aki elvisz egy könyvet, az hozzon is helyette egyet. Ezt követően pedig a farsangé lesz a főszerep, online jelmezversenyt fognak hirdetni. Valentin-naphoz közeledve a szerelmespárok vetélkedhetnek majd vásárlás közben és online.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.