km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
2021-ben is várja a látogatókat a Herényi Heti Piac

2021-ben is várja a látogatókat a Herényi Heti Piac

Helyi termékek vásárlására buzdítottak a Herényi Heti Piac sajtótájékoztatójának résztvevői pénteken. Az új évben ez volt az első piacnap, ami a nyitás óta már a 18. a sorban. A felszólalók hangsúlyozták: nem csak megbízhatóbbak és egészségesebbek a helyi termékek, de a vásárlással segíthetjük a pandémia miatt nehéz helyzetbe került őstermelőket is.

 

Egyelőre kevesebb standdal, de ismét működik a Herényi Heti Piac, ahol helyi termelők által előállított húskészítményeket, sajtokat, lekvárokat, zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket lehet beszerezni. Augusztusban nyitottak, az elsődleges cél az, hogy a termelők és a vásárlók egymásra találjanak.


A járványhelyzet megmutatta, milyen nagy szükségünk van a magyar termékre. Ha helyi árut vásárolunk, jó teszünk a Földnek és a kistermelőknek is - fogalmazott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, majd hozzátette: "Mi, magyar emberek, azzal, hogy a helyi kistermelőtől vásároljuk a megbízható, jó minőségű magyar terméket, kenyeret adunk a másik magyar embernek."


A vásárlók már felfedezték maguknak a piacot - mondta el Horváth Gábor, a körzet képviselője, aki szerint van igénye és van létjogosultsága ennek a piacnak. Hangsúlyozta, hogy a herényi piac nem csak a vásárlásról szól: kulturális és hagyományőrző programokkal, tematikus napokkal, bemutatókkal is várják a betérőt - amikor épp nincs járvány. Ezzel a herényi piac értékes színfoltja a városnak.


Horváth Soma alpolgármester így fogalmazott: "A herényi egyesület az egyike azoknak, akik kulturális alapú helyi gazdaságfejlesztést próbálnak megvalósítani. Ékes példája ennek a herényi heti piac, ahol nemcsak helyi termelők mutatják be portékáikat, hanem egy-egy foglalkozás közben ismerhetünk meg olyan hagyományos kézműves technikákat, amikor nincs pandémia, amikre nem nagyon van lehetőség máshol, és kulturális programok is megvalósulnak."


Bár a pandémia miatt a Herényiek Háza zárva tart, és a közösségi programok is elmaradnak, a következő hetekben - jórészt online térben - több rendezvényt is tartanak. Január 22-én, a magyar kultúra napján átadják a szabadtéri könyvespolcot a Herényiek Háza udvarán. Simon Ádám, a Herényi Kulturális és Sportegyesület kommunikációs koordinátora elmondta, hogy az első tartalmát, könyveit a Szülőföld kiadó fogja biztosítani, és az a cél, hogy aki elvisz egy könyvet, az hozzon is helyette egyet. Ezt követően pedig a farsangé lesz a főszerep, online jelmezversenyt fognak hirdetni. Valentin-naphoz közeledve a szerelmespárok vetélkedhetnek majd vásárlás közben és online.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.