km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Az év fája verseny döntőjében a herényi hársak

Az év fája verseny döntőjében a herényi hársak

Bekerültek Az év fája 2021 verseny döntőjébe a herényi Béke téren álló Erzsébet-hársfák, amelyeket a Gothard család tagjai ültettek Sisi tiszteletére a 19. század utolsó éveiben. Múlt hét óta már lehet szavazni az interneten, egészen október elsejéig.

 

A magyarok hőn szeretett Sisije 1898-ban merénylet áldozatává vált. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki, hogy ültessenek emlékfákat a királyné tiszteletére országszerte. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Herényt birtokló Gothard család: István, Sándor és Jenő 21 kislevelű hársfát telepített az akkor még Erzsébet nevét viselő parkba, a mai Béke térre. Tíz fa - túlélve a történelem viharait - ma is áll. Ma sajtótájékoztatót tartottak a parkban.


Horváth Gábor önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy megőrizzük ezt a teret, és ne csak a fákat óvjuk, hanem a környezetet is.


Idén 28 jelölés érkezett Az év fája versenybe, közülük 11-et juttatott döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. A 12. alkalommal megszervezett vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében. Az Erzsébet-hársakkal a Herényi Kulturális és Sport Egyesület pályázott. Nagy Krisztina ügyvezető titkár elmondta, hogy ezek az Erzsébet-hársak történelmi örökségünk részei, koruk 130 évre tehető, egyedüli Vas megyeiként kerültek döntőbe az Év Fája versenyben.


Az evfaja.okotars.hu weboldalon lehet szavazni október elsejéig. Németh Ákos fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok minden szombathelyit arra biztat, hogy jöjjön el, nézze meg, és szavazatával támogassa, hogy a Béke téri facsoport legyen a nyertes.


A Herényiek Háza szervezésében ismeretterjesztő előadások, kézműves foglalkozások és internetes környezetvédelmi kampány kapcsolódik majd Az év fája versenyhez, közösségi oldalukon pedig ismert emberek buzdítanak szavazásra.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.