km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Helyi ügyek és a politikusi szerep

Helyi ügyek és a politikusi szerep

Ébredj, Szombathely! – minden bejegyzését ezzel zárja a közösségi médiában Horváth Gábor, Kámon, Herény és a Minerva lakópark önkormányzati képviselője. A politikus nemrég a Szombathelyi Televízió Fogadóórájában járt. 

 

Csinálni kell, nem kommunikálni

 

„Mind a városüzemeltetés, mind a kommunális ügyek terén elég rendesen álomban van Szombathely. Nagyon sok elmaradással küzdünk, akárcsak a fűnyírással vagy az útburkolati hibákkal kapcsolatban” – magyarázta a képviselő, aki jól tudja, hogy a kevesebb fejlesztés és a dolgozók nagyobb leterheltségének a legfőbb oka, hogy a koronavírus-válság miatt meg kellett húzni a költségvetési nadrágszíjat (a területen 300 millió forinttal), mégis, szerinte a nehéz körülmények ellenére is jobban kellene csinálni a városüzemeltetést. Egyszerű példaként hozta fel, hogy az egy éve elindított képviselői-hibabejelentő applikációban az általa jelzett ügyek felében még csak visszajelzést sem kapott, nemhogy érdemi javítások történtek volna.

 

Mit csinálna máshogy Horváth Gábor? „A legfontosabb: nem csupán városüzemeltetést kell kommunikálni, hanem azt is kell csinálni” – válaszolta. Hozzáfűzte, hogy a kommunális iroda munkája nem megfelelő és nem hatékony: a bérek alacsonyak, a munkamegosztás egyenlőtlen, emiatt több kolléga is távozott az utóbbi időben az egységtől. A közgyűlés tagja azzal sem ért egyet, hogy a fűnyírás, a parkfenntartás hiányosságait szerződéses alvállalkozókkal akarja pótolni a városvezetés. Mint elmondta, a tavalyi gyenge kísérlet után, amikor a Szomparkot kínálták meg pluszpénzzel, ami ennek ellenére sem tudta tartani az ígért három hetes „körbeérést” a fűnyírásban, most még rosszabb opció, hogy a Féhe Kft.-nek adtak 15+4 milliót arra, hogy alvállalkozóval szerződjön – az alvállalkozó továbbadta a feladatot egy másik alvállalkozónak, így többe kerül a fűnyírás.

 

A lista alján Kámon–Herény 

 

Kisebb szóváltás volt miatta a legutóbbi közgyűlésen, hogy a körzeti képviselőt nem hívták meg a Saághy István utcai gyalogoshíd felújítása előtt tartott sajtótájékoztatóra. „Pedig, ha Polgármester Úr gondolt volna rám, még mutattam volna neki több úthibát is a környéken, például a hídhoz vezető, balesetveszélyes gyalogút használhatatlanságát. Ez egyébként a leghétköznapibb fenntartási munkája volt a városvezetésnek, nem látom indokoltnak, hogy sajtótájékoztatót tartsunk azért, mert az önkormányzat végzi a kötelező munkáját” – hangzott el.

 

Az egyes körzetben Horváth örömmel látna gyakrabban is ellenzéki városatyákat, hátha akkor többet foglalkoznának a környék ügyeivel. Véleménye szerint fájóan kevés, hogy tavaly mindössze 12,5 millió forint jutott a területileg nagy környék fenntartási költségeire (ezzel az összeggel a tizedik helyen álltak a szombathelyi körzetek rangsorában). Emlékeztetett: „beruházási oldalról az volt a narratíva, hogy az új Schaeffler-üzem telkének értékesítéséből befolyt 2,2 milliárdot teljes egészében fejlesztésekre költjük, végül ebből 444 millió jutott erre a célra. A körzetem egyetlen forintot sem kapott.” Azért a környékfelelős nem mindenáron a hibákat keresi az önkormányzat munkájában. Elhangzott, hogy Kámon–Herénynek nagyon jó hír, hogy megújul a Szent Imre herceg utca bicikliút – a beruházási anomáliák ellenére is –, illetve pozitívum, hogy több helyen szegélyeztek, valamint padkajavítások is történtek.  Elmondta azt is, hogy a kommunális irodával egyébként bármikor tud egyeztetni lehetséges projektekről.

 

Elkerülhetetlen beletolódni

 

Horváth Gábor korábban mindig arról nyilatkozott, hogy nem politikusnak, hanem a körzete első számú házmesterének tartja magát. Közel két év önkormányzati munka után, egy kiélezett városban, lehet ezt így űzni? „Elsősorban városi és környékbeli ügyekben akarok megszólalni, de az tagadhatatlan, hogy az idő előrehaladtával az ember egyre jobban beletolódik a politikusi szerepkörbe. Az országos közéleti kérdésekben nem szoktam megnyilvánulni a közgyűlésben, ezt meghagyom a frakcióvezetőknek. A véleményem megvan, a körzetben vinni fogom a 2022-es választások kampányában a Fidesz–KDNP programját.” 

 

A képviselő tagja a Szombathelyi Médiaközpont felügyelőbizottságának. Horváth Gábor osztja az ismert fideszes álláspontot, ellenzi a Savaria Fórum hetilap kiterjesztését a megyeszékhely agglomerációjába, illetve a városi televízió forráscsökkentését sem támogatja. Ennek ellenére a médiaközpont és az Agora Savaria Kulturális Központ összevonásával egyetért, mint felelős FEB-tag, szerinte a költségek racionalizálása fontos dolog, hangzott el az interjúban.

 

 

Nézze meg a Kelemen Krisztiánnal, illetve a Horváth Gáborral készült Fogadóórát a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján!

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.