km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Határtalan hazaszeretet képekbe vetítve – Biczó Antal műveiből nyílt kiállítás

Határtalan hazaszeretet képekbe vetítve – Biczó Antal műveiből nyílt kiállítás

Biczó Antal képzőművész vasi és a zalai tájak ihlette komputergrafikáiból május 17-én nyílt kiállítás Vasszécsenyben, a Pungor Ernő Művelődési Házban.

Biczó Antal (a művész-tanárral készült korábbi anyagunk ITT érhető el) változatos alkotói pályája során a képzőművészet különböző ágait művelte: geometrikus, majd absztrakt festői korszaka után a fénymobilok kinetikus művészete és a komputergrafikák világa nyűgözte, nyűgözi le: legújabb kiállítása a vasi és zalai tájak ihlette komputergrafikáiból válogat, abból az anyagból, ami a 2019-es Határtalanul című kötetében jelent meg. Ő maga így vall a "Házak festői foltjai és víztükör harmóniák" című kiállítás alkotásairól:

„Az utóbbi időkben a modern technika is gazdagította művészi eszköztáramat. A komputergrafikák új lehetőséget nyújtanak a természeti élmények és a pusztuló építészeti emlékek megörökítésére. A számítógépes eljárások révén a témát megjelenítő látvány új értelmet kap. A fény-árnyék hatások, a színvariációk, valamint a folt-, forma- és faktúraképzések kiapadhatatlan eszköztárukkal segítik a nép építészet és a természet esztétikumának művészi megjelenítését. 

A málló vakolatú épületek anyagukat, szerkezetüket és ornamentikájukat megmutatva büszkén emlékezhetnek a hajdani szép napokra, amikor még az őrségi ember megbecsült hajlékaként szolgáltak. A nép építészeti romok igénylik, hogy egy utolsó pillantást vessünk rájuk. Állapotuk festői, de sorsuk bizonytalan.
A víztükrök a fények és árnyak játékával a természet csodáit vetítik elénk, a modern technika pedig alázatosan szolgálja azok megjelenését.”

Biczó Antal a megnyitón

A kiállítás megnyitóján Zsolnai Zoltán, Vaszécseny polgármestere köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezve ki, hogy a Pungor Ernő Művelődési Ház 2015-ben elkészült kiállítótere  jubilál, hiszen Biczó Antal kiállítása immáron a harmincadik művészeti tárlat a kiállítótér életében. 

Pődör György, a kiállítás kurátora (balról) és Zsolnai Zoltán polgármester

A tárlatot Károly Frigyes, a Bolyai gimnázium nyugalmazott igazgatója nyitotta meg, hangsúlyozva, Biczó Antal sokszínű művészetét nem fogja összegezni, hiszen, ahogy az alkotót ismeri, tartogat még meglepetéseket számunkra. Beszédében felhívta a figyelmet, hogy Biczó ezen alkotásai „szemet gyönyörködtetően tükrözik a képekbe sűrített határtalan hazaszeretetet.”

A hazaszeretetről mindenkinek valamilyen pátoszos dolog jut az eszébe, folytatta, pedig a hazaszeretet a napi elvégzett munkában, a házunk körüli dolgok rendbetételében, mások segítésében,  nevelésében, szűkebb és tágabb közösségeinkért végzett cselekedetek sorában tárgyiasulnak, és közben emeli a lelket, az erkölcsöt, a kultúrát, az embert.

 

Pődör György (balról), Biczó Antal, Károly Frigyes és Zsolnai Zoltán

-- Biczó Antal alkotó ember és alkotó elme, egész élete a másoknak adásról szól, miközben keresi a saját útját, s ragad magával diákot, alkotótársat, kollégát, barátot – méltatta az alkotót, aki stílusirányzatot teremtett, tette hozzá, a „komputerimpresszionizmust”, hiszen a komputert, mint ecsetet használja, mikor a szeretett zalai és vasi tájak épített és természeti jelenségeinek benyomásait rögzíti, képei a természet átalakuló valóságát tükrözik vissza. Kissé szomorkásak, fakók e képek, hiszen a pusztulásról, a pusztuló múltról is mesélnek a régi őrségi, göcseji, kőszegi házak. 

Devecsery László saját versét olvasta fel

A megnyitón Devecsery László József Attila-díjas költő és Dobosi Valéria költő a képek ihlette verseikből olvastak fel a közönségnek, Pődör György költő kurátorként működött közre az eseményen. A kiállítás megtekinthető 2024. június 14-ig.

 

Tp

Fotók: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Múltidézés jövőképpel – Biczó Antal képzőművésszel beszélgettünk
Múltidézés jövőképpel – Biczó Antal képzőművésszel beszélgettünk
„Változatos alkotói pályám során a képzőművészet különböző ágait műveltem. Minden időben és korban avantgárd szerepet vállaltam a művészi tartalom és forma, valamint a kifejezőeszközök újszerű alkalmazása terén” – így vall önmagáról Biczó Antal képzőművész-tanár, aki jelenleg a Derkovits városrészen él.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Múltidézés jövőképpel – Biczó Antal képzőművésszel beszélgettünk
Múltidézés jövőképpel – Biczó Antal képzőművésszel beszélgettünk
„Változatos alkotói pályám során a képzőművészet különböző ágait műveltem. Minden időben és korban avantgárd szerepet vállaltam a művészi tartalom és forma, valamint a kifejezőeszközök újszerű alkalmazása terén” – így vall önmagáról Biczó Antal képzőművész-tanár, aki jelenleg a Derkovits városrészen él.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.