km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Múltidézés jövőképpel – Biczó Antal képzőművésszel beszélgettünk

Múltidézés jövőképpel – Biczó Antal képzőművésszel beszélgettünk

„Változatos alkotói pályám során a képzőművészet különböző ágait műveltem. Minden időben és korban avantgárd szerepet vállaltam a művészi tartalom és forma, valamint a kifejezőeszközök újszerű alkalmazása terén” – így vall önmagáról Biczó Antal képzőművész-tanár, aki jelenleg a Derkovits városrészen él.

A tanár

A vámoscsaládi születésű művész 1971-ben szerzett tanítói diplomát a szombathelyi Tanítóképző Intézetben, majd rajz szakon végzett a Berzsenyi Dániel Főiskolán. Pedagógiai tevékenysége három intézményhez, a Gencsapáti Általános Iskolához, a Gyermekek Házához és a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumhoz kötődik. Gencsapátiban országos hírű grafikai műhelyt vezetett: az itt készült linómetszetek – melyek archív anyaga része a Gencsapáti Értéktárnak – négy földrészre is eljutottak, az alkotó diákok bel- és külföldön rangos kitüntetéseket szereztek maguknak és iskolájuknak.

Biczó Antal: Ünnep

Kedves emléke, mikor 1989-ben Bécsben egy nagyszabású jótékonysági gyermekkoncerthez kapcsolódóan a gencsapáti fiatal alkotók linómetszeteit árusították. – A Gyermekek Házában a legifjabb alkotói nemzedékkel foglalkozhatott: festményeik és rajzaik a valóság érzelmekben gazdag és egyéni látásmódot tükröző alkotásai voltak  – fogalmaz.

1993–2009 között a szombathelyi Bolyai iskola tanára: megalapítja a Bolyai Galériát, mely 20 éven keresztül szolgálta a kultúrát – az iskola szellemiségéhez igazodva. A galéria közel 200 kiállításnak adott otthont, a tanulói munkákat bemutató tárlatoktól irodalmi, helytörténeti kiállításokon át fotó- és képzőművészek kiállításáig. Megalapította a gimnázium animációs filmműhelyét, filmjeiket több megyei és országos diákfilmfesztiválon díjazták.

Biczó Antal: Indulatban

Kiemelendő a projektek közül az Időutazás Savaria kincsei nyomában című játék, melyet Dobre Norbert kollégájával közösen rendezett: az uniós projekt célja – az infokommunikációs technológia pedagógiai alkalmazására koncentrálva – olyan játéktartalom kifejlesztése volt, melyet Európa-szerte használhatnak a közoktatásban a tantárgyi és technikai tudás közvetítésében.

A képzőművész

Festészete egy korábbi dekoratív geometrikus és egy későbbi expresszívebb, absztrakt korszakra osztható. Számos kiállítása közül alkotói pályája során a legmeghatározóbb a 2009-es, melyet a szombathelyi Képtárban rendeztek: a megnyitón, melyen rekordszámú érdeklődő vett részt, Tóth Csaba festőművész mondott köszöntőt, hangsúlyozva, hogy olyan Vas megyei életművet állítottak ki, mely a XX. századi kortárs művészet kulcsfontosságú állomásait jeleníti meg a geometrikus absztrakciótól az organikus absztrakción, a digitális művészeten át a fénymobilok kinetikus művészetéig, vagy az op art jelrendszeréig, hozzátéve, hogy ilyen kortárs képzőművészeti eszköztár nagyon ritka Vas megyében. 

Biczó Antal: Fénymobil

„A fények és az árnyak optikai tánca felbomlott, átalakult új képi világot teremt” – vallja Biczó Antal a fénymobilokról, melyek „az alkotó folyamatot magába az időbe kivezetik, mozgásba hozzák a mobil kifejezőeszközök segítségével, és absztrakt kinetikus esztétikai élménnyel ajándékozzák meg az alkotót és a nézőt. A fények és árnyak koprodukcióban hozzák létre az alkotásokat, és a közös sikerek visszaigazolásai annak, hogy az alkotó folyamatban csak az együttműködés lehet eredményes”

Nonfiguratív komputergrafikáihoz egyrészt korábbi konstruktív festményei, másrészt „mini” fénytornya szolgáltatja az alapfelvételeket. A fénytorony egyes szintjein elhelyezkedő áttetsző, képileg egyesíthető pl. üveg- és műanyag formák, színes fóliák, lencsék, valamint a struktúrát képező rácsok, hálók az átvilágítás során egyesülnek a felső szinten lévő nagy lencse segítségével. „Számítógépes programok segítségével dolgozom át az alapfelvételek színvilágát, kompozícióját, vonalstruktúráját, faktúráját, valamint a torzítások és a stilizálások révén új grafikai dimenziót hozok létre.

Biczó Antal: Fénymobil II.

A fények és az árnyak alázattal szolgálják az alkotási folyamatot. A kompozíció a képi elemek fegyelmezője, rendcsinálója, indokolt esetekben mégis engedményeket ad a különböző kifejezési eszközök szabadabb használatára. A faktúrák egyediségét a felhasznált anyagok ötvöződése, kölcsönhatása teremti meg. A képekhez kötődő hangulatok és érzelmek nagyrészt a képek színvilágában jelennek meg” – beszél a művész az alkotói folyamatról, hozzátéve, hogy „végül is minden kifejezési eszköz a kreativitás jegyében a komputer digitális art képzőművészeti irányzat szellemiségét szolgálja.” 

Biczó Antal vasi és a zalai tájak ihlette komputergrafikáiból május 17-én nyílt kiállítás Vasszécsenybena Pungor Ernő Művelődési Házban (hamarosan megjelenik a megnyitón készült anyagunk).További munkái honlapján (biczoantal.hu) érhetők el.

Biczó Antal: Dimenziók fényei

 

Tar Patrícia

Borítókép: Tóth Csaba festőművész (balról), Biczó Antal és PappTibor, a Bolyai gimnázium igazgatója a 2009-es képtári megnyitón
 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.