km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Hatalmasat küzdött a tartalékos Falco a BL-ben, de nem tudta elkapni a Tenerifét

Hatalmasat küzdött a tartalékos Falco a BL-ben, de nem tudta elkapni a Tenerifét

A szombathelyiek több kulcsemberüket is nélkülözve is óriási csatára késztették a rutinos, nemzetközi tapasztalattal is felvértezett játékosokat soraiban tudó Tenerifét.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, L CSOPORT 1. FORDULÓ

FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY - LENOVO TENERIFE 73-79 (13-25, 26-18, 19-17, 15-19)

Falco: Somogyi 11/6, Benke 16, Clark 17/3, Golomán 7, Keller 9/6. Cserék: Verasztó -, Hawkins -, Barac 13

Edző: Milos Konakov

Tenerife: Huertas 7/3, Salin 13/9, Rodriguez 5/3, Wiltjer 8/6, Shermadini 19. Cserék: Borg 8/6, Guerra 2, Sastre 5/3, Todorovic 6, Doornekamp 6/6

Edző: Txus Vidorreta

 

Története során először jutott el a Bajnokok Ligája második szakaszáig a Falco kosárlabdacsapata, amely hazai környezetben a Tenerife ellen kezdte meg szereplését. A szombathelyiek finoman fogalmazva sem voltak könnyű helyzetben, hiszen többek között Váradi Benedek, Kovács Benedek, valamint Perl Zoltán sem léphetett pályára betegség miatt. A feldobást követően konfettiesővel készültek a hazai szurkolók, a rövid takarítás után pedig kezdetét vette az összecsapás, melyet közel 2800-an tekintettek meg a helyszínen.

 

A grúz óriás, Shermadini kosarával indult az összecsapás, újabb spanyol pontok után Golomán büntetőzött jól (2-4). A vendégek triplakísérlete kiszédült, Benke középtávolija viszont jó volt, egalizáltak a sárga-feketék (4-4). Remekül tartotta magát a Falco, a negyed feléhez közeledve 8-9 állt az eredményjelzőn. Gyorsan járatták a labdát a vendégek, akik több faultot is kiharcoltak, 8-14-nél pedig hat pont volt az előnyük, Egy újabb tripla után már 8-17 volt az állás, Milos Konakov pedig időt kért, hogy rendezhesse a sorokat a magyar bajnok. Barac és Benke Szilárd révén próbált kapaszkodni a házigazda, egy-egy tenerifei kosár azonban rendre lehűtötte a kedélyeket spanyol szempontból (13-22). Az etap egy spanyol hármassal zárult, tíz perc után 13-25-re vezetett a Tenerife.

 

Somogyi Ádám előbb jól védekezett, majd triplát hintett, Clark ziccere viszont kimaradt, amit meg is büntettek a vendégek (16-28). A sárga-feketék amerikai légiósa egy remek zsákolással javított, majd a büntetőit is jól értékesítette, Benke kosara után pedig 20-26-ra zárkóztak a szombathelyiek, villámgyorsan ledolgozták hátrányuk felét (22-26). A spanyolok időt kértek, egy gyors pontváltás után a korábbi Barcelona-játékos, Huertas tévesztett célt, ellenben Benkével, tovább olvadt a vendégek előnye (26-30). Megérezte a vérszagot a Falco, az Aréna Savaria extázisban tombolt, mindössze két ponttal mentek csak a sötétmezesek. A vendégek kintről voltak eredményesek, 30-35-nél Keller Ákos saját magát is megmosolyogtatta hármasával, hatalmasat küzdöttek Milos Konakov fiai. Ötpontos különbségnél, 35-40-nél időt kért Milos Konakov, amikor bő egy perc volt vissza a félidőből, az akciót pedig Golomán egy szép befutás után kosárral fejezte be. Borg hármasára Barac felelt, ez volt az utolsó kosár a játékrészben, négy pontra csökkentette hátrányát a Falco a pihenő előtt (39-43). 

 

Clark-triplával startolt a harmadik negyed, ezzel pedig egy pontra megközelítette riválisát a Falco. Ez riadót fújt a spanyolok számára, akik két kosarat szerezve ismét lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak (42-47). Hogy ne örüljenek sokáig, arról Benke és Keller gondoskodott, akiknek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy 47-47-nél már egyenlő volt az állás. Golomán pöcizésével aztán a mérkőzésen először a vezetést is átvette a Konakov-legénység, ezt követően viszont zsinórban öt vendég pont érkezett, 49-52 volt ekkor az állás. Keller büntetőből volt eredményes, majd lepattanót is szedett a válogatott csapatkapitánya, Somogyi pedig egalizált (52-52). A hazaiak egy pillanatig nem adták könnyen magukat, Clark pontjaival tapadtak ellenfelükre. Somogyi védekezésben is jeleskedett, 58-57-nél ismét a Falco vezetett, de ültek a vendég triplák, így fordítani tudott a Tenerife. Az utolsó felvonás előtt 58-60 állt az eredményjelzőn. 

 

A tiszta dobóhelyzetei megvoltak a feketemezeseknek, ezek azonban a negyed elején rendre kimaradtak, Keller Ákos pedig ezúttal is remekül lepattanózott. Shermadini kosarára Somogyi válaszolt, majd ismét a grúz büntetőzhetett, őrizte minimális előnyét a spanyol gárda. Érezhető volt a fáradtság a szombathelyieken, akik az utolsó percig küzdöttek és lőtávolon belül voltak négy és fél perccel a találkozó vége előtt (64-68). Milos Konakov időt kért, a spanyolok büntetőből növelték előnyüket, Benke viszont bravúros kosárral tartotta életben a hazai reményeket (66-70). Shermadini 2+1-es akciójára Keller, majd Clark válaszolt, 70-73-nál pedig a vendégek kértek időt. Egy rossz Tenerife-kísérlet után a házigazdának sem sikerült kosárral befejeznie a támadását, ezt pedig két büntetővel használták ki a vendégek. Kicsivel több, mint fél perccel a lefújás előtt ismét Milos Konakov kért időt, ám a fordítás már nem jött össze, a Tenerife 73-79 arányú győzelmet aratott a nagyot harcoló hazaiakkal szemben.

 

A Falco a nemzetközi porondon legközelebb a Rytas Vilnius otthonában lép pályára február 2-án.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.