km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Hatalmasat küzdött a tartalékos Falco a BL-ben, de nem tudta elkapni a Tenerifét

Hatalmasat küzdött a tartalékos Falco a BL-ben, de nem tudta elkapni a Tenerifét

A szombathelyiek több kulcsemberüket is nélkülözve is óriási csatára késztették a rutinos, nemzetközi tapasztalattal is felvértezett játékosokat soraiban tudó Tenerifét.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, L CSOPORT 1. FORDULÓ

FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY - LENOVO TENERIFE 73-79 (13-25, 26-18, 19-17, 15-19)

Falco: Somogyi 11/6, Benke 16, Clark 17/3, Golomán 7, Keller 9/6. Cserék: Verasztó -, Hawkins -, Barac 13

Edző: Milos Konakov

Tenerife: Huertas 7/3, Salin 13/9, Rodriguez 5/3, Wiltjer 8/6, Shermadini 19. Cserék: Borg 8/6, Guerra 2, Sastre 5/3, Todorovic 6, Doornekamp 6/6

Edző: Txus Vidorreta

 

Története során először jutott el a Bajnokok Ligája második szakaszáig a Falco kosárlabdacsapata, amely hazai környezetben a Tenerife ellen kezdte meg szereplését. A szombathelyiek finoman fogalmazva sem voltak könnyű helyzetben, hiszen többek között Váradi Benedek, Kovács Benedek, valamint Perl Zoltán sem léphetett pályára betegség miatt. A feldobást követően konfettiesővel készültek a hazai szurkolók, a rövid takarítás után pedig kezdetét vette az összecsapás, melyet közel 2800-an tekintettek meg a helyszínen.

 

A grúz óriás, Shermadini kosarával indult az összecsapás, újabb spanyol pontok után Golomán büntetőzött jól (2-4). A vendégek triplakísérlete kiszédült, Benke középtávolija viszont jó volt, egalizáltak a sárga-feketék (4-4). Remekül tartotta magát a Falco, a negyed feléhez közeledve 8-9 állt az eredményjelzőn. Gyorsan járatták a labdát a vendégek, akik több faultot is kiharcoltak, 8-14-nél pedig hat pont volt az előnyük, Egy újabb tripla után már 8-17 volt az állás, Milos Konakov pedig időt kért, hogy rendezhesse a sorokat a magyar bajnok. Barac és Benke Szilárd révén próbált kapaszkodni a házigazda, egy-egy tenerifei kosár azonban rendre lehűtötte a kedélyeket spanyol szempontból (13-22). Az etap egy spanyol hármassal zárult, tíz perc után 13-25-re vezetett a Tenerife.

 

Somogyi Ádám előbb jól védekezett, majd triplát hintett, Clark ziccere viszont kimaradt, amit meg is büntettek a vendégek (16-28). A sárga-feketék amerikai légiósa egy remek zsákolással javított, majd a büntetőit is jól értékesítette, Benke kosara után pedig 20-26-ra zárkóztak a szombathelyiek, villámgyorsan ledolgozták hátrányuk felét (22-26). A spanyolok időt kértek, egy gyors pontváltás után a korábbi Barcelona-játékos, Huertas tévesztett célt, ellenben Benkével, tovább olvadt a vendégek előnye (26-30). Megérezte a vérszagot a Falco, az Aréna Savaria extázisban tombolt, mindössze két ponttal mentek csak a sötétmezesek. A vendégek kintről voltak eredményesek, 30-35-nél Keller Ákos saját magát is megmosolyogtatta hármasával, hatalmasat küzdöttek Milos Konakov fiai. Ötpontos különbségnél, 35-40-nél időt kért Milos Konakov, amikor bő egy perc volt vissza a félidőből, az akciót pedig Golomán egy szép befutás után kosárral fejezte be. Borg hármasára Barac felelt, ez volt az utolsó kosár a játékrészben, négy pontra csökkentette hátrányát a Falco a pihenő előtt (39-43). 

 

Clark-triplával startolt a harmadik negyed, ezzel pedig egy pontra megközelítette riválisát a Falco. Ez riadót fújt a spanyolok számára, akik két kosarat szerezve ismét lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak (42-47). Hogy ne örüljenek sokáig, arról Benke és Keller gondoskodott, akiknek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy 47-47-nél már egyenlő volt az állás. Golomán pöcizésével aztán a mérkőzésen először a vezetést is átvette a Konakov-legénység, ezt követően viszont zsinórban öt vendég pont érkezett, 49-52 volt ekkor az állás. Keller büntetőből volt eredményes, majd lepattanót is szedett a válogatott csapatkapitánya, Somogyi pedig egalizált (52-52). A hazaiak egy pillanatig nem adták könnyen magukat, Clark pontjaival tapadtak ellenfelükre. Somogyi védekezésben is jeleskedett, 58-57-nél ismét a Falco vezetett, de ültek a vendég triplák, így fordítani tudott a Tenerife. Az utolsó felvonás előtt 58-60 állt az eredményjelzőn. 

 

A tiszta dobóhelyzetei megvoltak a feketemezeseknek, ezek azonban a negyed elején rendre kimaradtak, Keller Ákos pedig ezúttal is remekül lepattanózott. Shermadini kosarára Somogyi válaszolt, majd ismét a grúz büntetőzhetett, őrizte minimális előnyét a spanyol gárda. Érezhető volt a fáradtság a szombathelyieken, akik az utolsó percig küzdöttek és lőtávolon belül voltak négy és fél perccel a találkozó vége előtt (64-68). Milos Konakov időt kért, a spanyolok büntetőből növelték előnyüket, Benke viszont bravúros kosárral tartotta életben a hazai reményeket (66-70). Shermadini 2+1-es akciójára Keller, majd Clark válaszolt, 70-73-nál pedig a vendégek kértek időt. Egy rossz Tenerife-kísérlet után a házigazdának sem sikerült kosárral befejeznie a támadását, ezt pedig két büntetővel használták ki a vendégek. Kicsivel több, mint fél perccel a lefújás előtt ismét Milos Konakov kért időt, ám a fordítás már nem jött össze, a Tenerife 73-79 arányú győzelmet aratott a nagyot harcoló hazaiakkal szemben.

 

A Falco a nemzetközi porondon legközelebb a Rytas Vilnius otthonában lép pályára február 2-án.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.