km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Harmadik erő a szombathelyi politikai palettán

Harmadik erő a szombathelyi politikai palettán

Néhány hete jelentette be a pártja által háttérbe szorított szombathelyi alpolgármester, Koczka Tibor (Fidesz-KDNP), hogy független polgármesterjelöltként indul az őszi önkormányzati választásokon. A politikust előbb Molnár Miklós (Pro Savaria) támogatta az egyesület nevében, majd Balassa Péter (Jobbik) jelentette be, hogy a párt szombathelyi alapszervezete is Koczka mellé áll.

A magukat jobboldalinak valló, polgári értékek mentén politizáló közéleti személyek színre lépésével újabb szereplő jelent meg a Fidesz és az Éljen Szombathely! szövetség mellett – ennek okait igyekeztünk kibogozni.


Hármójuk közül Molnár Miklós története a legjobban dokumentált: a Pro Savaria színeiben a közgyűlésbe kerülő, a Fidesz többségét éveken át biztosító alpolgármester támogatta az ellenzéket abban, hogy a januári, rendkívüli közgyűlésen tárgyalják azt a kezdeményezést, hogy önkormányzati cégeknél ne lehessen elrendelni a 400 órás túlmunkát. Molnár az erről rendelkező határozatról már nem szavazott, az ügy pedig nem volt akkora horderejű, hogy a 11-10-es Fidesz-többség emiatt a választások előtt 8 hónappal felboruljon – Székesfehérváron a jóval nagyobb többséggel rendelkező kormánypárti többség laza eleganciával és minden fájdalom nélkül oldotta meg ugyanezt a kérdést.
 

Molnár Miklós
Molnár Miklós

Szombathelyen a könnyedség helyett komoly befeszülés következett a Fidesz részéről, a válaszreakciók következtében a kormánypárt kisebbségbe került a közgyűlésben.  Molnárt Hende Csaba leárulózta, és a megyei lapban azt mondta róla: „az alpolgármesterről végérvényesen bebizonyosodott, hogy a szocialisták pártjára állt.” Puskás Tivadar polgármester előbb megvonta Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit, majd megpróbálta a posztjáról is leváltani a februári közgyűlésen. Azonban Molnár Miklós ekkor már Balassa Péterrel (Jobbik) és az ellenzékkel együtt szavazva nemcsak az előterjesztést vetette le napirendről, hanem ugyanazzal a lendülettel megfordította az erőviszonyokat Szombathelyen: a Fidesz 11-10-es előnye átkerült az új többség kezébe.


Koczka Tibor a városi közgyűlésen
Koczka Tibor (állva) a városi közgyűlésen


Koczka Tibor egy darabig a Fidesszel együtt szavazott, de aztán egyre több esetben fogalmazott meg különvéleményt. Az alpolgármester korábban még lehetséges polgármesterjelöltként is szóba került, de aztán a kívülről nem mindig követhető belső döntések végén a Fidesz még képviselőként sem indította választókörzetében – helyette egy ex-jobbikost, Horváth Gábort mutatták be. Ezek után nem annyira okozott meglepetést, hogy Koczka Tibor bejelentette, független jelöltként (előbb képviselőként, majd polgármesterjelöltként is) rajthoz áll. A kiszivárgott hírek szerint a Fidesz 2014-es listavezetője fokozatosan veszített teret a párton belül, de mi vezetett a teljes szakításhoz, tettük fel neki a kérdést. 


– Hosszabb folyamat végén szorítottak háttérbe – felelte érdeklődésünkre Koczka Tibor. – Amikor alpolgármester lettem, használtam a fejemet, és nem hajtottam végre gondolkodás nélkül az utasításokat. A sportért, kultúráért, oktatásért felelős alpolgármesterként 61 cég, intézmény tartozott a felügyeletem alá, ezek mind olyan területek, amelyek viszik a pénzt, és mindig történik valami. Kupában indul a Falco, pályázathoz kell pluszforrás, és amikor jeleztem a polgármesternek és Hende Csabának, hogy milyen igények vannak, annyi volt a válasz, oldjam meg. Így ültem le Molnár Miklóssal, akihez a megállapodás szerint a pénzügyek tartoztak, de a frakcióból senki nem állt szóba vele. 3 órát tárgyaltunk, és a 2016-os költségvetésben már rendben voltak a dolgok. Gyakorlatilag neki és nekem köszönhető, hogy négy éven keresztül működőképesnek bizonyult a város. A frakciótársaim is engem kértek meg, hogy az alpolgármesterként képviseljem a kéréseiket. Emellett az sem tett jót a pályafutásomnak, hogy túlságosan megerősödtem: az amúgy is gazdag herényi kulturális programokat még színesebbé tettem a Polgári Estékkel, és emellett rengeteg dolgoztam a körzetben. A migrációról tartott népszavazáson országosan az egyik legjobb eredményt értük el itt,  több mint dupla annyi szavazót megmozgatva, mint az önkormányzati voksoláson. Ezután 2017-ben kitettek a szombathelyi Fidesz elnökségéből, de ami legjobban fájt: olyan ügyekben is átnyúlt a fejem felett a politika, amelyek hozzám tartoztak. A Haladás és a sportkomplexum dolgai, a karneváli döntések – nagyon kellemetlen volt az mondani a nyilvánosság előtt, hogy ezekről nem tudtam. Ráadásul az ellenzék teljes joggal engem talált meg. Akkor még azt gondoltam, hogy a választásnak egységesen vágunk neki, demonstrálva, hogy összekapaszkodva erősek vagyunk. De végül nem ez történt, ahogy a döntéshozatalból, úgy a politikából is kiszorultam.


–    Arról is lehetett olvasni, hogy Hende Csabát nem hívta meg egy rendezvényre, s a képviselő ezért is megorrolt önre.


–    Miért kellett volna meghívni egy olyan herényi eseményre, amit nem is én szerveztem? Az előfordult, hogy segítettem a szervezőknek: Németh Szilárd például 2017-ben egy birkózógála miatt érkezett Szombathelyre, de a jó kapcsolat miatt eljött az egyik rendezvényre. Azt gondolom, hogy a történet valójában arról szól, hogy nemcsak a mi városunkban, hanem más településeken is hogyan épülnek fel kiskirályságok, ahol annak vezetői védik a hatalmukat. Ez játszódik le most nálunk, Szécsényben, Makón, Gyulán, de lehet említeni a hódmezővásárhelyi példát is, ahol szintén látványosan verték szét a helyi Fideszt. Miszlivetz Ferenc hívott fel a napokban, és azt mondta, a magyar történelem gyakorlatilag erről szól a 11. század óta, hogy a helyi hatalmasságok miként avatkoztak be az ország sorsába, saját, önös érdekeik miatt.


Balassa Péter
Balassa Péter


A Jobbik szombathelyi képviselője, Balassa Péter a napokban jelentette be, hogy a párt szombathelyi alapszervezete Koczka Tibort támogatja a választásokon. 


 – Nem a Fidesznek, hanem Szombathelynek kell polgármester – mondta Balassa sajtótájékoztatóján –, annak nincsen értelme, hogy megismétlődjön Puskás Tivadar esete, akit politikailag nyugdíjba küldtek. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sokan vannak, akik sem a Fideszre, sem pedig a baloldalra nem akarnak szavazni, a felmérések szerint az emberek 40 százaléka ilyen. Szombathely nem lehet úgy sikeres, hogy megosztottság van, nincsen értelme az országos helyzetet a városra is kivetíteni. A fejlődéshez nyugalomra, kiszámíthatóságra, a civilek részvételére van szükség. Azt pedig hadd döntsék el a választók, hogy kit akarnak polgármesternek, ne pedig fekete autóval ideérkezők mondják meg, ki legyen a város vezetője.  


Balassa kijelentette, a Jobbik szombathelyi alapszervezete két polgármesterjelöltet lát alkalmasnak, közülük Koczka Tibort támogatják. Mint mondta, a nyugalom, a béke és a centrumból történő politizálás a záloga Szombathely fejlődésének.


Dr. Nemény Andrástól, az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltjétől azt kérdeztük, a szövetség mit szólt a harmadik erő színre lépéséhez:
– Ők jobboldaliként határozták meg magukat, ami azt jelzi, káosz van a Fideszen belül – válaszolta a politikus – , hiszen a korábbi listavezető Fidesz-tag indul el független jelöltként. Marton Zsolttal együtt három alpolgármesterről mondott le a kormánypárt Szombathelyen, az előzmények ismeretében nem okozott akkora meglepetést a szakadás. Azonban így nem lehet várost vezetni, úgy meg főleg nem, hogy a jelöltek egymásban sem bíznak. Mi egységesek vagyunk, igazi csapatként dolgozunk, járjuk végig a körzeteket. A három politikussal az elmúlt hónapokban szakmai alapon tudtunk együtt dolgozni, és bízom abban, hogy ez a jövőben is így marad. 


A Fidesz által támogatott polgármesterjelölt, Balázsy Péter véleményét is kikértük, az alábbi kérdéseket tettük fel neki:
 

Mit szól ahhoz, hogy megjelent a harmadik politikai erő is a választások előtt Szombathelyen?

Mi a véleménye arról, hogy ebben a Fidesz volt listavezetője is szerepel?

A politikai ellenfelei szerint mindez azt mutatja, nem egységes  Fidesz. Ön szerint ez helytálló megállapítás?


Balázsy Péter a következőket válaszolta:
 

- Szombathelynek békétlenség helyett békére, fejetlenség helyett fejlődésre van szüksége. A városnak újra az itt élő emberekről kell szólnia. Arra készülünk, hogy ősszel együtt új lendületet adunk Szombathelynek: utcáról utcára és járdáról járdára fogjuk felújítani a várost.

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.