km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Harmadik erő a szombathelyi politikai palettán

Harmadik erő a szombathelyi politikai palettán

Néhány hete jelentette be a pártja által háttérbe szorított szombathelyi alpolgármester, Koczka Tibor (Fidesz-KDNP), hogy független polgármesterjelöltként indul az őszi önkormányzati választásokon. A politikust előbb Molnár Miklós (Pro Savaria) támogatta az egyesület nevében, majd Balassa Péter (Jobbik) jelentette be, hogy a párt szombathelyi alapszervezete is Koczka mellé áll.

A magukat jobboldalinak valló, polgári értékek mentén politizáló közéleti személyek színre lépésével újabb szereplő jelent meg a Fidesz és az Éljen Szombathely! szövetség mellett – ennek okait igyekeztünk kibogozni.


Hármójuk közül Molnár Miklós története a legjobban dokumentált: a Pro Savaria színeiben a közgyűlésbe kerülő, a Fidesz többségét éveken át biztosító alpolgármester támogatta az ellenzéket abban, hogy a januári, rendkívüli közgyűlésen tárgyalják azt a kezdeményezést, hogy önkormányzati cégeknél ne lehessen elrendelni a 400 órás túlmunkát. Molnár az erről rendelkező határozatról már nem szavazott, az ügy pedig nem volt akkora horderejű, hogy a 11-10-es Fidesz-többség emiatt a választások előtt 8 hónappal felboruljon – Székesfehérváron a jóval nagyobb többséggel rendelkező kormánypárti többség laza eleganciával és minden fájdalom nélkül oldotta meg ugyanezt a kérdést.
 

Molnár Miklós
Molnár Miklós

Szombathelyen a könnyedség helyett komoly befeszülés következett a Fidesz részéről, a válaszreakciók következtében a kormánypárt kisebbségbe került a közgyűlésben.  Molnárt Hende Csaba leárulózta, és a megyei lapban azt mondta róla: „az alpolgármesterről végérvényesen bebizonyosodott, hogy a szocialisták pártjára állt.” Puskás Tivadar polgármester előbb megvonta Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit, majd megpróbálta a posztjáról is leváltani a februári közgyűlésen. Azonban Molnár Miklós ekkor már Balassa Péterrel (Jobbik) és az ellenzékkel együtt szavazva nemcsak az előterjesztést vetette le napirendről, hanem ugyanazzal a lendülettel megfordította az erőviszonyokat Szombathelyen: a Fidesz 11-10-es előnye átkerült az új többség kezébe.


Koczka Tibor a városi közgyűlésen
Koczka Tibor (állva) a városi közgyűlésen


Koczka Tibor egy darabig a Fidesszel együtt szavazott, de aztán egyre több esetben fogalmazott meg különvéleményt. Az alpolgármester korábban még lehetséges polgármesterjelöltként is szóba került, de aztán a kívülről nem mindig követhető belső döntések végén a Fidesz még képviselőként sem indította választókörzetében – helyette egy ex-jobbikost, Horváth Gábort mutatták be. Ezek után nem annyira okozott meglepetést, hogy Koczka Tibor bejelentette, független jelöltként (előbb képviselőként, majd polgármesterjelöltként is) rajthoz áll. A kiszivárgott hírek szerint a Fidesz 2014-es listavezetője fokozatosan veszített teret a párton belül, de mi vezetett a teljes szakításhoz, tettük fel neki a kérdést. 


– Hosszabb folyamat végén szorítottak háttérbe – felelte érdeklődésünkre Koczka Tibor. – Amikor alpolgármester lettem, használtam a fejemet, és nem hajtottam végre gondolkodás nélkül az utasításokat. A sportért, kultúráért, oktatásért felelős alpolgármesterként 61 cég, intézmény tartozott a felügyeletem alá, ezek mind olyan területek, amelyek viszik a pénzt, és mindig történik valami. Kupában indul a Falco, pályázathoz kell pluszforrás, és amikor jeleztem a polgármesternek és Hende Csabának, hogy milyen igények vannak, annyi volt a válasz, oldjam meg. Így ültem le Molnár Miklóssal, akihez a megállapodás szerint a pénzügyek tartoztak, de a frakcióból senki nem állt szóba vele. 3 órát tárgyaltunk, és a 2016-os költségvetésben már rendben voltak a dolgok. Gyakorlatilag neki és nekem köszönhető, hogy négy éven keresztül működőképesnek bizonyult a város. A frakciótársaim is engem kértek meg, hogy az alpolgármesterként képviseljem a kéréseiket. Emellett az sem tett jót a pályafutásomnak, hogy túlságosan megerősödtem: az amúgy is gazdag herényi kulturális programokat még színesebbé tettem a Polgári Estékkel, és emellett rengeteg dolgoztam a körzetben. A migrációról tartott népszavazáson országosan az egyik legjobb eredményt értük el itt,  több mint dupla annyi szavazót megmozgatva, mint az önkormányzati voksoláson. Ezután 2017-ben kitettek a szombathelyi Fidesz elnökségéből, de ami legjobban fájt: olyan ügyekben is átnyúlt a fejem felett a politika, amelyek hozzám tartoztak. A Haladás és a sportkomplexum dolgai, a karneváli döntések – nagyon kellemetlen volt az mondani a nyilvánosság előtt, hogy ezekről nem tudtam. Ráadásul az ellenzék teljes joggal engem talált meg. Akkor még azt gondoltam, hogy a választásnak egységesen vágunk neki, demonstrálva, hogy összekapaszkodva erősek vagyunk. De végül nem ez történt, ahogy a döntéshozatalból, úgy a politikából is kiszorultam.


–    Arról is lehetett olvasni, hogy Hende Csabát nem hívta meg egy rendezvényre, s a képviselő ezért is megorrolt önre.


–    Miért kellett volna meghívni egy olyan herényi eseményre, amit nem is én szerveztem? Az előfordult, hogy segítettem a szervezőknek: Németh Szilárd például 2017-ben egy birkózógála miatt érkezett Szombathelyre, de a jó kapcsolat miatt eljött az egyik rendezvényre. Azt gondolom, hogy a történet valójában arról szól, hogy nemcsak a mi városunkban, hanem más településeken is hogyan épülnek fel kiskirályságok, ahol annak vezetői védik a hatalmukat. Ez játszódik le most nálunk, Szécsényben, Makón, Gyulán, de lehet említeni a hódmezővásárhelyi példát is, ahol szintén látványosan verték szét a helyi Fideszt. Miszlivetz Ferenc hívott fel a napokban, és azt mondta, a magyar történelem gyakorlatilag erről szól a 11. század óta, hogy a helyi hatalmasságok miként avatkoztak be az ország sorsába, saját, önös érdekeik miatt.


Balassa Péter
Balassa Péter


A Jobbik szombathelyi képviselője, Balassa Péter a napokban jelentette be, hogy a párt szombathelyi alapszervezete Koczka Tibort támogatja a választásokon. 


 – Nem a Fidesznek, hanem Szombathelynek kell polgármester – mondta Balassa sajtótájékoztatóján –, annak nincsen értelme, hogy megismétlődjön Puskás Tivadar esete, akit politikailag nyugdíjba küldtek. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sokan vannak, akik sem a Fideszre, sem pedig a baloldalra nem akarnak szavazni, a felmérések szerint az emberek 40 százaléka ilyen. Szombathely nem lehet úgy sikeres, hogy megosztottság van, nincsen értelme az országos helyzetet a városra is kivetíteni. A fejlődéshez nyugalomra, kiszámíthatóságra, a civilek részvételére van szükség. Azt pedig hadd döntsék el a választók, hogy kit akarnak polgármesternek, ne pedig fekete autóval ideérkezők mondják meg, ki legyen a város vezetője.  


Balassa kijelentette, a Jobbik szombathelyi alapszervezete két polgármesterjelöltet lát alkalmasnak, közülük Koczka Tibort támogatják. Mint mondta, a nyugalom, a béke és a centrumból történő politizálás a záloga Szombathely fejlődésének.


Dr. Nemény Andrástól, az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltjétől azt kérdeztük, a szövetség mit szólt a harmadik erő színre lépéséhez:
– Ők jobboldaliként határozták meg magukat, ami azt jelzi, káosz van a Fideszen belül – válaszolta a politikus – , hiszen a korábbi listavezető Fidesz-tag indul el független jelöltként. Marton Zsolttal együtt három alpolgármesterről mondott le a kormánypárt Szombathelyen, az előzmények ismeretében nem okozott akkora meglepetést a szakadás. Azonban így nem lehet várost vezetni, úgy meg főleg nem, hogy a jelöltek egymásban sem bíznak. Mi egységesek vagyunk, igazi csapatként dolgozunk, járjuk végig a körzeteket. A három politikussal az elmúlt hónapokban szakmai alapon tudtunk együtt dolgozni, és bízom abban, hogy ez a jövőben is így marad. 


A Fidesz által támogatott polgármesterjelölt, Balázsy Péter véleményét is kikértük, az alábbi kérdéseket tettük fel neki:
 

Mit szól ahhoz, hogy megjelent a harmadik politikai erő is a választások előtt Szombathelyen?

Mi a véleménye arról, hogy ebben a Fidesz volt listavezetője is szerepel?

A politikai ellenfelei szerint mindez azt mutatja, nem egységes  Fidesz. Ön szerint ez helytálló megállapítás?


Balázsy Péter a következőket válaszolta:
 

- Szombathelynek békétlenség helyett békére, fejetlenség helyett fejlődésre van szüksége. A városnak újra az itt élő emberekről kell szólnia. Arra készülünk, hogy ősszel együtt új lendületet adunk Szombathelynek: utcáról utcára és járdáról járdára fogjuk felújítani a várost.

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.