km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Hallgat Kína Chloé Zhao Oscar-győzelméről

Hallgat Kína Chloé Zhao Oscar-győzelméről

Az állam cenzúrázza a közösségi médiás posztokat a kínai származású rendezőnő sikeréről.

 

A vasárnap esti Oscar-gálán a 39 éves Chloé Zhao a legjobb rendezőnek járó díjat is elnyerte a legjobb filmnek választott A nomádok földje megalkotásáért. A Sky szerint a kínai állami média egyáltalán nem számolt be  Zhao győzelméről semelyik felületén sem, de egy idő után eltűntek a sima közösségi médiás bejegyzések is, amelyek róla szóltak. A Weibón például törölték egy kínai filmes oldal erről szóló hírét arra hivatkozva, hogy a vonatkozó törvények, rendeletek és irányelvek szerint ez az oldal már nem található. Ezen a felületen egyébként a rendező nevére keresve csak egy hónappal ezelőtt találatokat dob ki a kereső, ahogy az Oscar szóra keresve is csak a dél-koreai és amerikai nagykövetség posztjait lehet megtalálni a témában.

 

A Telex szemléje szerint a Douban nevű kínai filmes applikációban pedig letiltották, hogy rá lehessen keresni a Nomádok földjére, ahogy a WeChat alkalmazásból is eltüntettek egy cikket, amely a rendező győzelmét taglalja. A helyi internetezők végül úgy tudták kijátszani a cenzúrát az interneten, hogy a közösségi médiás kommunikációban ZT-ként hivatkoznak Zhaóra, ami az eredeti kínai nevének, a Zhao Tingnek (Csao Ting) a monogramja.

kapcsolódó cikkek
Oscar-díj: Anthony Hopkins és A nomádok földje vitték a prímet
Oscar-díj: Anthony Hopkins és A nomádok földje vitték a prímet
A koronavírus-járvány miatt rendhagyó körülmények között rendezték meg a 93. Oscar-gálát.
címkék
kapcsolódó cikkek
Oscar-díj: Anthony Hopkins és A nomádok földje vitték a prímet
Oscar-díj: Anthony Hopkins és A nomádok földje vitték a prímet
A koronavírus-járvány miatt rendhagyó körülmények között rendezték meg a 93. Oscar-gálát.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Több helyen csaptak fel a lángok Rábapaty határában
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.