km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Halász Bencének egy dobás elég volt a döntőhöz

Halász Bencének egy dobás elég volt a döntőhöz

A világbajnoki bronzérmes Halász Bence első kísérletére teljesítette a selejtezőszintet, így bejutott a férfi kalapácsvetés vasárnap esti fináléjába a római atlétikai Európa-bajnokságon.

 

A kontinensviadal második napjának délelőttjén Halász a kalapácsvetők B csoportjában lépett dobókörbe és első kísérletére - szemre nagyon könnyedén - egészen 77,84 méterre repítette a szert. Ezzel nem csupán idei legjobb eredményét produkálta, de a döntőbe jutáshoz szükséges 77 méteres szintet is messze túldobta.


A szám másik két magyarjának nem sikerült a selejtező. Az első, korai csoportban szerepelt Rába Dániel 72,52 méterrel összességében a 23., Varga Donát pedig 70,78-cal a 29. helyen végzett.


"Már a két bemelegítő dobásomon látszott, hogy jobb formában vagyok, mint amit az elmúlt időszakban mutattam" - értékelt az MTI-nek Halász. - "Szerintem ez technikailag egy nagyon jól kivitelezett dobás volt. Volt benne erő, mert anélkül nem lehet 77 méter felett dobni, de ez még messze van a teljesen meghajtott dobástól."


Halászon kívül a többi magyar atlétának nem sikerült jól a délelőtt.


A férfi 3000 akadályon első előfutamában szerepelt Palkovits István messze volt a döntőbe jutástól. A futó a tavalyi szabadtéri szezont kiválóan zárta, szeptemberben az országos csúcsot megközelítve 8:18.74 perces egyéni rekordot ért el, az idei éve azonban eddig nem alakult igazán jól és formáját az Eb-re sem sikerült felhúznia.


A két futamból az első nyolc-nyolc jutott döntőbe, idővel nem lehetett továbblépni. Ennek megfelelően Palkovits futama rendkívül lassú tempóval indult, az első ezer méteren gyakorlatilag csak kocogtak a versenyzők. Palkovits sokáig belül, a boly közepén helyezkedett, majd 800 méternél kívülről előre vágott és amikor a második ezer elején kissé meglódult a mezőny eleje, ő jó pozícióban, a harmadik-negyedik helyen futott. A második ezer végére aztán kezdett hátracsúszni és innentől már nem tudott megújulni. A verseny végére valamennyi riválisa elment mellette és végül 8:47.32 perces idővel a 15. helyen ért célba.


"Igazából versenyzés szempontjából nem éreztem rossznak, tisztán meg tudtam csinálni a futást, nem kellett lökdösődni. Jó formában meg lehetett volna a döntő, de sajnos nincs meg az a forma, ami ahhoz kellett volna, hogy tudjam tartani a tempót az elejével" - értékelte teljesítményét az MTI-nek Palkovits.


Női rúdugrásban az országos csúcstartó Klekner Hanga reális döntőbe jutási esélyekkel érkezett az Eb-re, a selejtezője azonban nem sikerült jól. A debreceni ugró kezdőmagasságán, 4,25 méteren másodikra átjutott, de 4,40 méteren háromszor hibázott, ezzel pedig a 22. helyen zárt.


Férfi 400 méteren a két magyar közül Molnár Attilának kiemeltként nem volt dolga az előfutamok során, Wahl Zoltán ugyanakkor indult, de 80 méter után megállt és nem fejezte be a számot. Wahl később még 200 méteren és 4x400 méteren lenne érdekelt az Európa-bajnokságon.


A szombat délelőtti programban még a női hétpróbázók távolugrásában van magyar érdekelt, Nemes Rita, Krizsán Xénia és Szűcs Szabina. (MTI)

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.