km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Koronavírus: ha szükséges, a hét minden napján dolgoznak a vasi krematóriumban

Koronavírus: ha szükséges, a hét minden napján dolgoznak a vasi krematóriumban

Az első negyedévben 20 százalékkal többen haltak meg Szombathelyen, mint az előző év hasonló időszakában. De igazán a december volt kiugró, akkor ugyanis 359-en hunytak el. A Vas Megyei Temetkezési Vállalatnál is érzik a többletterhelést, mivel azonban több társaság is végez kegyeleti szolgáltatást, így a feladat eloszlik. A Magyarszecsődön működő krematóriumban átlagosan 60-70 százalékkal emelkedett a hamvasztások száma.

 

2020-ban 12 százalékkal nőtt a szombathelyi halálesetek száma az előző évhez képest. Decemberben viszont 2,5-szer többen vesztették életüket, mint egy évvel korábban. Idén március végéig 719-en hunytak el Szombathelyen. A pandémia miatt nagyobb a temetkezéssel foglalkozók terhelése is. 


A Vas Megyei Temetkezési Vállalat átlagosan havi 110-120 temetést végez, az év utolsó hónapjában ez a szám náluk 143-ra nőtt, miközben dolgozóik közül is többen megbetegedtek. Az átszervezéseknek és helyettesítéseknek köszönhetően nem volt fennakadás a temetésekben. Folyamatosan érkeznek a szállítójárművek a telephelyre, ahol már két hűtőkonténer is rendelkezésre áll.


Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat ügyvezető igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, a Jáki úti temetőben a társaságuk 30 hűtőkapacitással rendelkezik, ezt folyamatosan fejlesztik. A vezetési törzs döntése értelmében tavaly karácsonykor kihelyeztek egy hűtőkonténert, amiben 16 fő elhunytat lehet tárolni. Most a húsvéti ünnepek előtt kaptak egy második hűtőkonténert, amiben 13 főt lehet tárolni, így a hűtési kapacitásunk 29 fővel megnövekedett.


Előfordul, hogy a közeli rokonok is megbetegednek vagy karanténba kerülnek, emiatt a ceremónia későbbi megtartását kérik. Erre a törvény 15 napot biztosít, hamvasztás esetén pedig 30 napig nem kell fizetni a hamvak tárolásáért. Az elhunytak hozzátartozói az esetek több mint 80 százalékában urnás temetést kérnek. 


Vasban csak Magyarszecsődön működik krematórium, amely három megyét lát el. Tóth Zoltán, az Adytum Kft. ügyvezető igazgatója pontos adatokkal is szolgált: „A 120 fő heti beszállítása helyett volt olyan hét, mikor elértük a 220-at is. Főleg az év utolsó három hónapjában, valamint az első negyedévben ezek a számok voltak a jellemzőek. Tehát durván átlagosan 60-70 százalékos többletbeszállításunk is volt.”


Ha szükséges, folyamatosan dolgoznak, akár a hét minden napján is a vasi hamvasztóban. A 160 kilónál nehezebb elhunytakat a technológiai korlát miatt távolabbra szállítják. A megnövekedett feladatszám lelkileg is megterheli a dolgozókat – tette hozzá az igazgató.


A Vas Megyei Temetkezési Vállalat azt kéri, hogy aki a sírhely megváltási kötelezettségének szeretne eleget tenni, az inkább a reggeli órákban keresse fel az ügyfélszolgálatot.

 

Fotó: Hűtőkonténer a Jáki úti temetőben - Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.