km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Hajdú utca: a felújítási költségek csaknem felét az utcában építkező vállalkozó állja

Hajdú utca: a felújítási költségek csaknem felét az utcában építkező vállalkozó állja

A februári közgyűlés külön napirendi pontban tárgyalta a Németh Ákos körzetéhez tartozó Hajdú utca felújítását. A közgyűlés elé terjesztett javaslat szerint a „KISZ” Lakótelepért Egyesület kezdeményezte, hogy a leromlott állapotú Hajdú utca burkolatát felújítsák.

 

A Szalónak utcától a zsákutca végéig terjedő szakasz felújítása 48 millió forintba kerül. Ez az összeg tartalmazza a kétoldali szegély építését, két réteg aszfaltburkolatot, a csapadékvíz-elvezetés kialakítását és meglévő közművek fedlapjainak szintbehelyezését is.


A javaslat szerint ezt az összeget nem teljes egészében a város fizetné, hanem csaknem a felét, 20 millió forintot átvállalna a Hajdú utca mellett épülő lakópark beruházója. Az önkormányzat pedig a hiányzó 28 millió forintot fizetné ki. A 2022. évi költségvetési rendeletben a Fadrusz János Utcai Úttársaság részére előirányzatként biztosított, de fel nem használt 24 millió forintot ide átcsoportosítaná, a maradék 4 millió forintot pedig biztosítaná az önkormányzat.


A napirendi pont megvitatása során Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője üdvözölte az utca felújításának ötletét, és olyan módosító javaslatot nyújtott be, amit az összes képviselő elfogadott. Németh Ákos szerint ugyanis ez a módosító javaslat kismértékben tér csak el az eredeti javaslattól, ezért a maximális transzparencia biztosítása érdekében támogatták az ellenzék javaslatát. Ennek értelmében a Hajdú utcának egy kijelölt szakaszát fogja felújítani a vállalkozó, és a fennmaradt részt egy az önkormányzat által választott kivitelezővel az önkormányzat újítja fel, így nem a „KISZ” Lakótelepért Egyesület fog szerződést kötni.


Németh Ákos, a körzet képviselője lapunknak elmondta, hogy az az elsődleges szempont, hogyha az utca elkészült, akkor már ne közlekedjen rajta teherforgalom, ezért addig nem kezdik el a felújítást, amíg nem fejeződik be az építkezés. A Hajdú utca végébe pedig még két épületet fognak még felépíteni, ezért az útfelújítással várni kell.


A képviselő szerint, hogyha a beruházó tudja tartani a határidőket, akkor akár már 2023-ban elkezdődhet az utca felújítása, bár a felújítás kezdő időpontja még bizonytalan. Mivel az út teljes pályaszerkezetét helyre kell állítani, egy részén még a csapadékvíz elvezetést is ki kell alakítani, ezért egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a felújítás.


Németh Ákos kiemelte, hogy köszönetét szeretné kifejezni a vállalkozónak, hogy egy közút felújításához igen jelentős támogatást biztosít. Hozzátette, hogy közös érdek, hogy az ott élők és az újonnan beköltözők is jó minőségű úton tudják megközelíteni az ingatlanjaikat. Felhívta arra is a figyelmet, hogy jól megfigyelhető a jelenlegi városvezetés gondolkodásában, hogyha a város külső forrást is be tud vonni egy adott beruházáshoz, akkor az önkormányzat a fennmaradó költségeket állja.


Fotó: Nagy Jácint


 

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.