km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Hajdú utca: a felújítási költségek csaknem felét az utcában építkező vállalkozó állja

Hajdú utca: a felújítási költségek csaknem felét az utcában építkező vállalkozó állja

A februári közgyűlés külön napirendi pontban tárgyalta a Németh Ákos körzetéhez tartozó Hajdú utca felújítását. A közgyűlés elé terjesztett javaslat szerint a „KISZ” Lakótelepért Egyesület kezdeményezte, hogy a leromlott állapotú Hajdú utca burkolatát felújítsák.

 

A Szalónak utcától a zsákutca végéig terjedő szakasz felújítása 48 millió forintba kerül. Ez az összeg tartalmazza a kétoldali szegély építését, két réteg aszfaltburkolatot, a csapadékvíz-elvezetés kialakítását és meglévő közművek fedlapjainak szintbehelyezését is.


A javaslat szerint ezt az összeget nem teljes egészében a város fizetné, hanem csaknem a felét, 20 millió forintot átvállalna a Hajdú utca mellett épülő lakópark beruházója. Az önkormányzat pedig a hiányzó 28 millió forintot fizetné ki. A 2022. évi költségvetési rendeletben a Fadrusz János Utcai Úttársaság részére előirányzatként biztosított, de fel nem használt 24 millió forintot ide átcsoportosítaná, a maradék 4 millió forintot pedig biztosítaná az önkormányzat.


A napirendi pont megvitatása során Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője üdvözölte az utca felújításának ötletét, és olyan módosító javaslatot nyújtott be, amit az összes képviselő elfogadott. Németh Ákos szerint ugyanis ez a módosító javaslat kismértékben tér csak el az eredeti javaslattól, ezért a maximális transzparencia biztosítása érdekében támogatták az ellenzék javaslatát. Ennek értelmében a Hajdú utcának egy kijelölt szakaszát fogja felújítani a vállalkozó, és a fennmaradt részt egy az önkormányzat által választott kivitelezővel az önkormányzat újítja fel, így nem a „KISZ” Lakótelepért Egyesület fog szerződést kötni.


Németh Ákos, a körzet képviselője lapunknak elmondta, hogy az az elsődleges szempont, hogyha az utca elkészült, akkor már ne közlekedjen rajta teherforgalom, ezért addig nem kezdik el a felújítást, amíg nem fejeződik be az építkezés. A Hajdú utca végébe pedig még két épületet fognak még felépíteni, ezért az útfelújítással várni kell.


A képviselő szerint, hogyha a beruházó tudja tartani a határidőket, akkor akár már 2023-ban elkezdődhet az utca felújítása, bár a felújítás kezdő időpontja még bizonytalan. Mivel az út teljes pályaszerkezetét helyre kell állítani, egy részén még a csapadékvíz elvezetést is ki kell alakítani, ezért egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a felújítás.


Németh Ákos kiemelte, hogy köszönetét szeretné kifejezni a vállalkozónak, hogy egy közút felújításához igen jelentős támogatást biztosít. Hozzátette, hogy közös érdek, hogy az ott élők és az újonnan beköltözők is jó minőségű úton tudják megközelíteni az ingatlanjaikat. Felhívta arra is a figyelmet, hogy jól megfigyelhető a jelenlegi városvezetés gondolkodásában, hogyha a város külső forrást is be tud vonni egy adott beruházáshoz, akkor az önkormányzat a fennmaradó költségeket állja.


Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Szombathelyi Haladás - Tiszakécske 0-0 (Cikkünk folyamatosan frissül!)
A Merkantil Bank liga 22. fordulójában a zöld-fehérek a Tiszakécskét látják vendégül.
Ezentúl gyermekfelügyelet is igénylehető az AGORA-nál rendezvények alatt
Az AGORA nemrég egy új kezdeményezést indított útjára, rendezvényei alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak, így a kultúrát szerető család minden tagjának örömteli lehet a kikapcsolódás.
Szereti a baracklekvárt? Rossz hírünk van!
Termelői Facebook-csoportokba egyre több kép kerül fel arról, hogy virágzásnak indultak a sárgabarack fák a Dunántúltól az Észak-Alföldig. Ez azonban nagyon rossz hír a gazdáknak és a fogyasztóknak is, a kajszi ugyanis rendkívül fagyérzékeny, azt pedig nehéz elképzelni, hogy májusig ne érkezzen még fagyhullám az országba.
Kitörte a szalagkorlát lábait az ittas sofőr az M86-oson
A férfi egy enyhe jobbos kanyart egyenesített ki az M86-os autóúton Vép térségében, lezúzta a szalagkorlátot, kitörve annak lábait, ő könnyebben sérült meg. A szonda kimutatta, hogy fogyasztott alkoholt, mielőtt autóba ült, tudósított a helyszínről a 112Press.hu.
A kommunizmus áldozataira emlékezett a városvezetés
A Király utca 14. előtt hajtottak főt és koszorúztak, annál az épületnél, a volt ÁVH-székháznál, ahol a kommunista diktatúra idején az Államvédelmi Hatóság kegyetlenül megkínozta a rendszeridegennek bélyegzetteket.