km/óra
  2024.05.19., vasárnap  •  Ivó, Milán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
„Teremtő erő volt. Mindig az értékek embere” – Gyertyagyújtással emlékeznek dr. Gonda Györgyre Szombathelyen

„Teremtő erő volt. Mindig az értékek embere” – Gyertyagyújtással emlékeznek dr. Gonda Györgyre Szombathelyen

György-napi gyertyagyújtással emlékeznek tisztelői dr. Gonda Györgyre (1923-2000) a Jáki úti temetőben lévő sírjánál, április 24-én, déli 12 órakor.

Dr. Gonda György több mint húsz évig (1957-től 1978-ig) volt a Vas Megyei Tanács elnöke. Az ő tevékenységéhez fűződik – többek között – a Képtár, a Bartók Terem, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Bartók Fesztivál, a Berzsenyi Könyvtár, az AGORA Művelődési- és Sportház, a MOP-ház és a Csónakázótó létrehozása, megvalósulása.  

Emlékezetes, hogy tavaly, születésének századik évfordulóján – Benke Éva Radnóti-díjas tanárnő kezdeményezésére – termet neveztek el róla a Képtárban. Az akkori ünnepségen ekként méltatta a néhai politikust dr. Nemény András polgármester:

„Az igazi államférfi leginkább olyan, akinek a hatása a saját korán túl nyúlik. Ő ilyen ember volt. Úgy gondolkodott, hogy a jövőt az unokáinktól kaptuk kölcsönbe, és vigyáznunk kell rá. Hogy ők tovább tudják adni. Teremtő erő volt. Mindig az értékek embere – mai szemmel nézve is.”

Leányától, dr. Gonda Andreától tudjuk, hogy

„terveihez remek érzékkel találta meg a témában felkészült és alkalmas szakembereket, hiszen ezeket az eredményeket nem egyedül, hanem széleskörű csapatmunkával érte el. Nemcsak a saját gondolatait gondozta nagy hévvel, de nyitott volt és melléállt bármilyen jó ötletnek.”

Benke Éva, aki kezdeményezője a György-napi gyertyagyújtásnak is, vallja:

„Az érdem időtlen. Jelen idejűvé az emlékezés teszi. Hogy erre képesek és méltók vagyunk, bizonyítani kell.”

A György-napi gyertyagyújtásra április 24-én, szerdán 11.45-re várják dr. Gonda György tisztelőit a Jáki úti temető főbejáratánál.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Kikapott, de bennmaradt az NB/II-ben a Haladás - papíron
A Merkantil Bank liga 33. fordulójában a vasiak az Ajkát látták vendégül. Ellentétes félidők után a vendégek 3-1-re nyertek.
Sportszerűség, fegyelem, bajtársiasság, humor – felavatták a Szabó Éva sétányt (képgalériával)
Tegnap délután ünnepélyes keretek közt felavatták a Haladás pálya mögött a Szabó Éva sétányt. Köszöntőbeszédet dr. László Győző, Szombathely sportügyekért is felelős alpolgármestere, Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő és Szabó Hajnalka, a Haladás VSE Tenisz Szakosztályának elnöke mondott. Az ünnepi esemény zárásaként leleplezték Szabó Éva emléktábláját. A legendás teniszező 2022-ben hunyt el.
Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása
Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
A polgármester nem dönthet az SZKKA ingyenes csarnokhasználatáról, a májusi közgyűlés tárgyalja a kérést
A májusi közgyűlésen tárgyalja az önkormányzat az SZKKA csarnokhasználati kérelmét, május 24-én pedig szurkolói ankét lesz, amelyen részt vesz a városvezetés is - egyebek mellett ez derül ki abból a levélből, amelyet vasárnap délután dr. Nemény András tett közzé. Az NB I-be
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kobéban – írta az MTI.