km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Gyermekorvosok a koronavírus-járványban

Gyermekorvosok a koronavírus-járványban

Megtorpant a koronavírus örökítőanyagának emelkedése a szennyvizekben – közölte ezen a héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A járvány azonban még mindig tombol. A legtöbb új fertőzöttet Vas megyében január végén regisztrálták, mostanra az egyhetes átlagos esetszám négyszáz körülire „szelídült”. A Covid mellett azonban más betegségek is megjelentek, például sok kisgyermeket visznek orvoshoz szüleik hasmenéses, hányásos tünetekkel. A gyermekorvosokat azonban nem a kis páciensek ellátása terheli leginkább, hanem a rengeteg, központilag elvárt adminisztráció.

 

Január 26-tól 28-ig tanítás nélküli munkanapokat rendeltek el a Gothard Iskolában. Felmerült, hogy a diákok és a tanárok körében is sok lehet a hiányzás, ezért volt szükség erre az intézkedésre. A tankerület viszont nem erősítette meg ezt az információt, de nem is cáfolta. A tanulóknak gyermekfelügyeletet biztosítottak.


A szombathelyi bölcsődékben minden idők legmagasabb hiányzását tapasztalták az elmúlt hónap végén: 530 kisgyermekből csak 235-en voltak, és a dolgozók 28 százaléka is kiesett. Az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője, Sebestyén Bianka elmondta, azt kérték a szülőktől, ha bármilyen tüneteket észlelnek a kicsiken, vagy a családtagoknál igazolódik be fertőzés, ne vigyék közösségbe gyermekeiket.


Dr. Pölöskey Péter házi gyermekorvostól nem szokatlan, hogy megmondja, amit meg kell. Közösségi oldalán adta hírül, hogy a szabályok szerint kizárólag a beteg gyermek után jár táppénz a szülőnek. De mit csináljon akkor, ha kontaktkarantén miatt nem viheti óvodába, iskolába a lurkót? Egy biztos: ne hozza nehéz helyzetbe, és ne terhelje ezzel a házi gyermekorvost, akinek rendelési idejét amúgy is egyre nagyobb hányadban teszi ki a kötelező adminisztráció. Ahhoz, hogy a gyermek visszatérhessen a közösségbe, igazolást kell kiállítani. Az esetszámok alapján csak ez a feladat tetemes időt emészt fel. A koronavírus járvány 5. hullámában leginkább a gyermekek, szüleik és a velük foglalkozó pedagógusok fertőződnek meg. Fontos, hogy a karanténban lévő, de nem beteg iskolások, óvodások után nem jár táppénz a szülőknek. A doktor szerint sokat segíthetnek a munkáltatók, ha ilyenkor – amelyik munkakörben megoldható – engedik az otthoni munkavégzést.


Egyre nagyobb leterheltség mellett dolgoznak a házi gyermekorvosok. Ennek persze az egyik legfőbb oka a koronavírus járvány, de sok kis páciens érkezik légúti tünetekkel, hasmenéses, hányásos panaszokkal, és ehhez jön a jelentős adminisztráció. Országszerte kevés a házi gyermekorvos, így aztán egyre több páciens jut egy-egy doktorra. A települések szinte már egymásra licitálnak a plusz juttatásokkal, akár ingatlan biztosításával, hogy vonzóvá tegyék betöltetlen praxisaikat. A Szombathelyen 2020-ban bevezetett orvosi életpályamodell példa értékű. Kettőre csökkent az állandó doktor nélküli gyermekorvosi praxisok száma, üres házi felnőttorvosi praxis pedig nincs is a városban.


Dr. Pölöskey Péter gyermekorvos a szakma szépségeit és jelenlegi nehézségeit sorolja:


– A strukturális felépítése a rendszernek, a jogszabályi feltétele, a szülői egészségérzésnek a hiánya, a berögzült szokások, a felesleges adminisztrációs tevékenységek. Ezek mind-mind oda vezetnek, hogy a házi gyermekorvosi praxisok egyfajta orvos-írnok kiszolgáló jelleggel működnek.
Szombathelyen is több házi gyermekorvos közelít a nyugdíjkorhatár felé, a Deák utcai rendelőben 2020 szeptemberében ketten vonultak nyugállományba, praxisukat azóta hat orvos látja el helyettesítéssel. A szabályok szerint egy házi felnőttorvosi praxis úgy is ellátható, ha a doktor kötelezettséget vállal arra, hogy öt éven belül megszerzi az ahhoz szükséges szakvizsgát. A házi gyermekorvosok számára nincs ilyen megelőlegezett lehetőség, és a központi béremelést is más feltételek szerint kapták.


– Egy kórházi gyermekorvos a tavalyi béremelést, ami nagyon jelentős volt, megkapta minden különösebb feltételrendszer nélkül. A házi gyermekorvosok csak akkor kapták meg ezt az összeget, ha vállalták, hogy praxisközösségben dolgoznak. Nagyon sokaknak nem volt lehetősége, nem találtak olyan kollégát, nem tudtak létrehozni praxisközösséget, ők nem kapták meg azt a béremelést, amit a kórházi kolléga megkapott.


Szombathely több intézkedéssel is szeretné javítani háziorvosai helyzetét. Erről dr. László Győző alpolgármestert kérdeztük. 


– Elkészült a korszerű alapellátó intézmény, és új struktúrában új helyen működik az ügyelet. Bevezettük a három pilléren nyugvó életpályamodellt. A tartósan betöltetlen praxis számára biztosítunk egyszeri 10 millió forintos támogatást. A második eleme egy hűségelismerési program. 15 évnél indul 1 millió forinttal, és 5 évenként progresszíven 1-1 millió forinttal emelkedik. A 3. pillér pedig a nyugdíjba vonuló háziorvosoknak egy lehetőség. Aki segít a saját megüresedő helyére orvost találni, hogy betöltse a praxisát, ott 4 millió forint támogatást biztosítunk.

 

Nemes Piroska
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.