km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Gyermekorvosok a koronavírus-járványban

Gyermekorvosok a koronavírus-járványban

Megtorpant a koronavírus örökítőanyagának emelkedése a szennyvizekben – közölte ezen a héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A járvány azonban még mindig tombol. A legtöbb új fertőzöttet Vas megyében január végén regisztrálták, mostanra az egyhetes átlagos esetszám négyszáz körülire „szelídült”. A Covid mellett azonban más betegségek is megjelentek, például sok kisgyermeket visznek orvoshoz szüleik hasmenéses, hányásos tünetekkel. A gyermekorvosokat azonban nem a kis páciensek ellátása terheli leginkább, hanem a rengeteg, központilag elvárt adminisztráció.

 

Január 26-tól 28-ig tanítás nélküli munkanapokat rendeltek el a Gothard Iskolában. Felmerült, hogy a diákok és a tanárok körében is sok lehet a hiányzás, ezért volt szükség erre az intézkedésre. A tankerület viszont nem erősítette meg ezt az információt, de nem is cáfolta. A tanulóknak gyermekfelügyeletet biztosítottak.


A szombathelyi bölcsődékben minden idők legmagasabb hiányzását tapasztalták az elmúlt hónap végén: 530 kisgyermekből csak 235-en voltak, és a dolgozók 28 százaléka is kiesett. Az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője, Sebestyén Bianka elmondta, azt kérték a szülőktől, ha bármilyen tüneteket észlelnek a kicsiken, vagy a családtagoknál igazolódik be fertőzés, ne vigyék közösségbe gyermekeiket.


Dr. Pölöskey Péter házi gyermekorvostól nem szokatlan, hogy megmondja, amit meg kell. Közösségi oldalán adta hírül, hogy a szabályok szerint kizárólag a beteg gyermek után jár táppénz a szülőnek. De mit csináljon akkor, ha kontaktkarantén miatt nem viheti óvodába, iskolába a lurkót? Egy biztos: ne hozza nehéz helyzetbe, és ne terhelje ezzel a házi gyermekorvost, akinek rendelési idejét amúgy is egyre nagyobb hányadban teszi ki a kötelező adminisztráció. Ahhoz, hogy a gyermek visszatérhessen a közösségbe, igazolást kell kiállítani. Az esetszámok alapján csak ez a feladat tetemes időt emészt fel. A koronavírus járvány 5. hullámában leginkább a gyermekek, szüleik és a velük foglalkozó pedagógusok fertőződnek meg. Fontos, hogy a karanténban lévő, de nem beteg iskolások, óvodások után nem jár táppénz a szülőknek. A doktor szerint sokat segíthetnek a munkáltatók, ha ilyenkor – amelyik munkakörben megoldható – engedik az otthoni munkavégzést.


Egyre nagyobb leterheltség mellett dolgoznak a házi gyermekorvosok. Ennek persze az egyik legfőbb oka a koronavírus járvány, de sok kis páciens érkezik légúti tünetekkel, hasmenéses, hányásos panaszokkal, és ehhez jön a jelentős adminisztráció. Országszerte kevés a házi gyermekorvos, így aztán egyre több páciens jut egy-egy doktorra. A települések szinte már egymásra licitálnak a plusz juttatásokkal, akár ingatlan biztosításával, hogy vonzóvá tegyék betöltetlen praxisaikat. A Szombathelyen 2020-ban bevezetett orvosi életpályamodell példa értékű. Kettőre csökkent az állandó doktor nélküli gyermekorvosi praxisok száma, üres házi felnőttorvosi praxis pedig nincs is a városban.


Dr. Pölöskey Péter gyermekorvos a szakma szépségeit és jelenlegi nehézségeit sorolja:


– A strukturális felépítése a rendszernek, a jogszabályi feltétele, a szülői egészségérzésnek a hiánya, a berögzült szokások, a felesleges adminisztrációs tevékenységek. Ezek mind-mind oda vezetnek, hogy a házi gyermekorvosi praxisok egyfajta orvos-írnok kiszolgáló jelleggel működnek.
Szombathelyen is több házi gyermekorvos közelít a nyugdíjkorhatár felé, a Deák utcai rendelőben 2020 szeptemberében ketten vonultak nyugállományba, praxisukat azóta hat orvos látja el helyettesítéssel. A szabályok szerint egy házi felnőttorvosi praxis úgy is ellátható, ha a doktor kötelezettséget vállal arra, hogy öt éven belül megszerzi az ahhoz szükséges szakvizsgát. A házi gyermekorvosok számára nincs ilyen megelőlegezett lehetőség, és a központi béremelést is más feltételek szerint kapták.


– Egy kórházi gyermekorvos a tavalyi béremelést, ami nagyon jelentős volt, megkapta minden különösebb feltételrendszer nélkül. A házi gyermekorvosok csak akkor kapták meg ezt az összeget, ha vállalták, hogy praxisközösségben dolgoznak. Nagyon sokaknak nem volt lehetősége, nem találtak olyan kollégát, nem tudtak létrehozni praxisközösséget, ők nem kapták meg azt a béremelést, amit a kórházi kolléga megkapott.


Szombathely több intézkedéssel is szeretné javítani háziorvosai helyzetét. Erről dr. László Győző alpolgármestert kérdeztük. 


– Elkészült a korszerű alapellátó intézmény, és új struktúrában új helyen működik az ügyelet. Bevezettük a három pilléren nyugvó életpályamodellt. A tartósan betöltetlen praxis számára biztosítunk egyszeri 10 millió forintos támogatást. A második eleme egy hűségelismerési program. 15 évnél indul 1 millió forinttal, és 5 évenként progresszíven 1-1 millió forinttal emelkedik. A 3. pillér pedig a nyugdíjba vonuló háziorvosoknak egy lehetőség. Aki segít a saját megüresedő helyére orvost találni, hogy betöltse a praxisát, ott 4 millió forint támogatást biztosítunk.

 

Nemes Piroska
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.