km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Gyereknapi forgatag a Sportháznál

Gyereknapi forgatag a Sportháznál

Idén is sokféle program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA – Művelődési és Sportházba, valamint a körülötte lévő területre érkezőket játékország fogadja május 26-án, vasárnap 14 órától. Lesz akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, kézműves foglalkozás, zene, bábszínház és buszbemutató is.

 

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, azóta, ha nem is minden évben, de próbálták megünnepelni. Hazánkban 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot.


Idén május 26-án rendezik meg Szombathelyen a városi gyermeknapot 14-től 19 óráig az AGORA – Művelődési és Sportházban, illetve közvetlen környékén – tudtuk meg Kiss Andreától, az AGORA közművelődési igazgatójától. Hozzátette, hosszú évek óta hagyomány, hogy az AGORA, illetve a jogelődjei szervezik meg a városi gyereknapot, örömet hozva kicsiknek és nagyoknak.  


Bár a gyermekes családok életében minden nap a gyerekeké, május utolsó vasárnapját hivatalosan is gyermeknapként ünneplik a világ számos szegletében – emelte ki Kiss Andrea. – Ünnepeljük őket, játszunk és örülünk velük, kedveskedünk nekik programmal, játékkal, családi együttléttel, közös élményekkel, sok-sok meglepetéssel és mosollyal. Az AGORA – Művelődési és Sportház minden zegébe-zugába, a színházterem küzdőterére és az épület előtti térre várjuk a családokat, apróságokat és nagyobbacskákat, gyermeklelkű, játékos szülőket és nagyszülőket.


A délután folyamán két színházi előadással kedveskednek a gyerekeknek. 15 órakor a Mesebolt Bábszínház érkezik a Manógyár – avagy mindenkinek vannak manói című darabbal. A közművelődési igazgató hozzátette, hogy a bábszínházzal együttműködési megállapodásuk van több mint 10 éve, ők ezzel a népszerű darabbal ajándékozzák meg a város gyerekeit ilyenkor. 17.30-kor pedig a világ legügyetlenebb, de legviccesebb bűvészének interaktív műsora kezdődik. 


– A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a két műsor tökéletesen kiegészíti a többi programot, hiszen a játékban, a logikai fejtörőkben, az ügyességi feladatokban megfáradt gyerekeknek és szülőknek jól esik egy kicsit leülni, megpihenni, önfeledten nevetni az előadások alatt – mondta Kiss Andrea. – Népi fajátékokból nyílik meg a Mond(m)óka – Misi és Mesi fa játszóháza. 15 helyszínen többféle fa ügyességi játékkal kedveskednek, mely legfőképp az ovisoknak és a kisiskolásoknak szól, de kor nélkül bárki kipróbálhatja a régi tárgyakból újragondolt játékokat. Lesz karikás, lufis célbadobó, kolompokból hangjáték, gyorsasági csigaverseny, régi mérleggel lehet súlyt mérni, fateknőben halakat horgászni. 


Kinyit két kézműves foglalkoztató is, egyik a SZOVA Zrt. támogatásával, itt az újrahasznosított tárgyakra helyezik majd a hangsúlyt, a másiknál pedig az AGORA-nak hála lehet textilből is varázsolni. A tapasztalat szerint többre nincs is igény egy ilyen mozgalmas délutánon, mivel a kicsik figyelmét maximum fél óráig lehet lekötni. Érkezik a Mívestár Hagyományőrző Egyesület népi játszója is, ők is régi tárgyakkal örvendeztetik meg a kicsiket. Az ELTE PPK Sport- és Rekreációszervezés szakos hallgatóinak játékos sportfoglalkozása mindig népszerű: 6-8 állomásból álló ügyességi pályával készülnek, s olyan feladatokkal, ahol a gyorsaság is számít. A nehézségi fokoknak hála pedig több korosztály is kipróbálhatja magát a feladatokban. A Mester téren, a Sportház előtt a Karzat Színház jóvoltából kis faházak lesznek, melyekben különféle feladatok várják a családokat, a megoldásukhoz pedig összefogásra lesz szükség. Ez főként az ovis korosztálynak szól, a nagyobbaknak 8 asztalon logikai játékokkal készülnek a benti térben. Külön termekben pedig kisebb foglalkozások is lesznek, a Logischool játékos programozásra hívja a nagyobbakat, sakkjátszóteret is berendeznek. Az MSH melletti téren pedig meg lehet majd nézni a Büntetés-végrehajtási Intézet buszát, valamint a Blaguss szabadidős busza is begördül majd. 


A szervezők jó időre számítanak, ha mégis esne az eső, a program többségét a Művelődési és Sportház óvó falai között tartják meg. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.