km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Mérei Tamás

Gyász: hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Mérei Tamás

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Mérei Tamás csellóművész, a Savaria Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója.

 

1973-ban zenész családban született Szombathelyen. 5 évesen kezdett gordonkázni. Iskoláit Szombathelyen, Budapesten, majd az Egyesült Államokban, a Yale egyetemhez tartozó Juilliard School-ban végezte. 1997-ben első magyar résztvevőként a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját kapta. Szólistaként fellépett a világ jelentősebb hangversenytermeiben, zeneakadémista volt, amikor Bonnban a német kancellár és az amerikai elnök is hallgatta játékát. Amerikából hazatérve a Klagenfurti Színház zenekarának szólócsellistája lett, közben Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanított.


2009-től 6 éven át vezette a Savaria Szimfonikus Zenekart. Nevéhez fűződik a szabadtéri előadások újjáélesztése az Iseumban, és ő kezdeményezte a máig nagysikerű filmzenei koncerteket a Bartók-teremben. Közéleti szerepet is vállalt, 2010-ben ő volt a Savaria Történelmi Karnevál Alapítvány kuratóriumi elnöke.


A kortárs magyar zeneművek tolmácsolásáért 2011-ben Artisjus-díjat kapott, 2012-ben az Év Vasi Emberének választották.


Mérei Tamás 47 éves volt.
 

kapcsolódó cikkek
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
címkék
kapcsolódó cikkek
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
Elhunyt Mérei Tamás csellóművész
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.
Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját
Oklevéllel köszönte meg a város azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, akik elsőként csatlakoztak a „Fogadj örökbe egy parkot” programhoz. A Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Akció keretében ez a szemléletformáló kezdeményezés egyre népszerűbb, hiszen már több mint 30 közösség jelezte részvételi szándékát. A város Civil Fórumának negyedévente esedékes ülését az online tér után most újra személyesen tarthatták.
Négy év fegyházra ítélték a körmendi tolvajt, aki azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a sértettek nyakát
Többszörös visszaesőt ítélt el a Körmendi Járásbíróság, közölte az ügyészség. A vádlott egy körmendi pékségben nem akart fizetni, majd agresszívvé vált, megfenyegette az eladókat, hogy elmetszi a nyakukat. Másik esetben egy körmendi lakásba ment be, ott is megfenyegette a lakókat, hogy a nyakukat elvágja, zsebében kés lapult. A lopásban pedig társa is akadt. Az I. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 4 év fegyházra, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 7 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.