km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Gulyás: tovább lesz érvényes a védettségi igazolvány

Gulyás: tovább lesz érvényes a védettségi igazolvány

Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.


A kormány korábban azt írta elő, hogy a második oltás felvétele után legalább négy hónappal, de legfeljebb fél éven belül kérni kell a harmadik oltást, máskülönben az oltási igazolvány érvényét veszíti.


Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.


Jelezte: szerdán közel húszezer fertőzöttet regisztráltak. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.


Az omikronnál az oltás kevésbé véd a fertőzéstől, de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védettséget nyújtja - hangsúlyozta, hozzátéve: valamennyi oltóanyagból kellő mennyiség van, összesen több mint 8,1 millió. A miniszter mindenkit az oltások felvételére kért.


Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: döntés született arról, hogy Magyarország is részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Pfizer egyik gyártmánya, a Paxlovid iránt, amelyet a magas kockázati besorolású betegek gyógyítása során lehet használni. Jelenleg ötvenezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, a szerződés keretében ez később tovább emelhető - mondta.


Gulyás Gergely más témára áttérve kiemelte: az Magyarország és Európa érdeke is, hogy a dialógust Oroszországgal fenntartsa, a gazdasági kapcsolatokat pedig - amennyire erre a jelenlegi keretek között van lehetőség -, erősítse, "ugyanakkor persze tegyünk meg mindent annak érdekében, ami Európa hatalmában áll, hogy bármilyen konfliktus és erőszak és háború a térségben, Ukrajnában elkerülhető legyen".


Hangsúlyozta: Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, így vélhetően az, hogy "Oroszországnak az Egyesült Államok, illetve Európa kíván-e, tud-e olyan garanciákat adni, amelyet az oroszok kérnek, az nem Magyarország döntésén fog múlni". Viszont Magyarország számára éppúgy, mint Európa számára az energiabiztonság kérdése és az Oroszországgal való kapcsolatok nem függetleníthetők egymástól - mutatott rá.


Kifejtette: 2036-ig biztosított Magyarország irányába az orosz gázszállítás, a keddi találkozóján a magyar miniszterelnök és az orosz elnök pedig abban maradt, hogy nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel megnöveljék a szállítási mennyiséget.


Tájékoztatása szerint Magyarország földgázfelhasználása évi 9-10 milliárd köbméter. A Gazprommal tavaly szeptemberben megkötött 10+5 éves szerződés éves szinten 4,5 milliárd köbméterről szól, ebből egymilliárd köbméter Ausztrián keresztül, 3,5 köbméter pedig Szerbián keresztül érkezik - ismertette.


Gulyás Gergely kitért arra: Magyarország érdeke, hogy Ukrajna területi integritását és szuverenitását mindenki - Oroszország is - tartsa tiszteletben. A kérdés Ukrajna jövőbeni NATO-tagsága körül forog, ezzel kapcsolatosan kell Nyugat-Európának a saját álláspontját kialakítania - mutatott rá.


A miniszter hangsúlyozta: tavaly a rendszerváltás óta rekord magas, közel hétszázalékos gazdasági növekedés volt Magyarországon, a kormány pedig szeretné, hogy a növekedés eredményeiből minél többen részesüljenek.


Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj - mondta Gulyás Gergely. Kiemelte: a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, "most bő egy évtized gazdasági eredményeire támaszkodva vissza tudjuk adni" azt.


Kitért arra is: februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket. Ez önmagában is 21 százalékos fizetésemelést jelent - jegyezte meg. Emellett az orvosok, ápolók, szociális dolgozók, pedagógusok, közszolgálatban dolgozók a korábban közölteknek megfelelően emelt bért fognak kézhez kapni.


A bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér és a bruttó 260 ezer forintra emelt garantált bérminimum, valamint a megemelt közfoglalkoztatotti bér kifizetésére szintén februárban kerül először sor - folytatta. Szintén kifizetik a rendőröknek, katonáknak - összesen 63-64 ezer embernek - a hathavi fegyverpénzt.


Mindemellett a választási évben is csökkenni fog, öt százalék alatti lesz a költségvetési hiány, ezzel a vállalással Európában Magyarország a középmezőny elején van - tette hozzá.


Gulyás Gergely bejelentette: a kormány vis maior alapot hoz létre a hétvégi viharkárok enyhítésére. Mint mondta, a vihar elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a fóliás zöldségtermesztés területén okozott komoly károkat. Az agrártárca megkezdte a károk mértékének vizsgálatát, és a miniszter reményei szerint néhány héten belül megtörténhet a kártalanítás.


Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Oroszországot biztos gázszállítónak nevezte.


Megerősítette: vitán felül áll Magyarország NATO-tagsága, amiről az ország népszavazáson döntött. A kormány abban érdekelt, hogy a NATO egységes maradjon és a háború elkerülje Ukrajnát. Hozzátette: Oroszország a NATO-bővítés miatt úgy érzi, átverték, de az elmúlt másfél évtized folyamatait elismeri. Azt nem akarják, hogy a bővítési folyamat folytatódjék - mutatott rá. (MTI)

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.