km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Gulyás: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés

Gulyás: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés

A kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzük, ezért mindenkivel tárgyalunk, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy jövő hét szerdán fogja a kormány az eddigi intézkedések hatásait értékelni, és döntenek majd arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre, vagy sem.

 

A koronavírus-elleni vakcinákról

 

Gulyás Gergely tájékoztatott arról, hogy mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le Magyarország. Kiemelte: a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud. Ebben benne vannak az európai uniós szerződések is, és próbálnak az amerikaiakkal, az izraeliekkel, az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyalni, hogy a lehető leggyorsabban legyen vakcina.


Az a kapacitás, amelyből Magyarország rendelni tud a kínai és az orosz vakcinán kívül, mintegy 12 millió adag oltóanyagot jelent, három gyártónál. Ahogy lesz rá lehetőség, megrendelik és kifizetik ezeket. Az összes adag ára több mint 36 milliárd forint - jelezte a miniszter.


Gulyás Gergely kifejtette: az AstraZeneca Oxfordban kifejlesztendő vakcinájából Magyarország 6,5 millió darabot kötött le, ami 3 millió 270 ezer adagnak minősül, mivel két oltásra van szüksége egy embernek. A Janssen Pharmaceutica amerikai vállalkozás harmadik engedélyezési fázisban lévő vakcinájából 4 millió 360 ezer adagot, a Pfizer 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából 4 millió 439 ezer adagot kötöttek le - közölte.


Kifejtette: a koronavírus ellen jelenleg 7-8 vakcina van tesztelési fázisban. Azon dolgoznak, hogy Magyarország már az első helyről is tudjon szerezni vakcinát, és oltási terv szerint megkezdődhessen az emberek oltása. Kiemelte: a koronavírus elleni védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

 

Köszönetet a frontvonalban dolgozóknak

 

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely köszönetet mondott az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak és a közigazgatásban dolgozóknak a megfeszített munkájukért, amelynek eredménye, hogy bár a fertőzöttek száma rohamosan nő, és az elhunytak száma is a tavaszihoz képest rendkívül magas, ha a fertőzöttek számához képest nézzük az elhunytak arányát, akkor az a tavaszihoz képest is javult.


Tehát az egészségügyi ellátórendszer képes kezelni azt a megnövekedett esetszámot is, amelyet a koronavírus-fertőzés terjedése okoz - jelentette ki a miniszter.

 

Rémhírt terjesztett az Index és a HVG

 

Gulyás Gergely a szerdán történtekkel összefüggésben pontos és adatokon alapuló tájékoztatásra kérte a sajtó képviselőit a vírusügyekben. Mint elmondta, szerdán néhány órára szinte pánik tört ki egy álhír miatt, amely szerint a kormány a jelenlegi intézkedéseket február 8-ig meghosszabbította. Az index.hu és a hvg.hu felelőtlen cikkét, hogy a 30 napra hozott intézkedéseket meghosszabbították volna február 8-ig, nem lehet másnak, csak álhírnek minősíteni - fogalmazott Gulyás Gergely.


Kiemelte: nem fordult még elő, hogy a rendkívüli jogrend időszakában minden fontos döntésről előzetesen ne számoltak volna be. A kormányrendelet szabályozása egyébként teljesen világos: a november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát főszabály szerint 2021. február 8-ig az Országgyűlés döntése alapján meghosszabbították, ugyanakkor teljesen egyértelmű a rendeletben az az alkalmazási szabály, amely ezeket a rendelkezéseket 2020. december 11-ig rendeli alkalmazni - mutatott rá a miniszter.

 

Jövő hét szerdán értékeli a kormány az eddigi intézkedések hatásait

 

Hozzátette: nem tudják, hogy meg kell-e majd hosszabbítani ezeket, de a kormány minden esetben tájékoztatja a nyilvánosságot a döntésekről. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy a napokban szűrhetőek le először a múlt kedden bevezetett intézkedések tapasztalatai.


A miniszter közölte azt is, hogy jövő hét szerdán fogja a kormány az eddigi intézkedések hatásait értékelni, és döntenek majd arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre, vagy sem.  


Több kérdés érkezett arról, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés során várható-e még szigorúbb intézkedés, továbbá a kormány legkésőbb mikor dönt a december 11-ig érvényben lévő szabályokról. Gulyás Gergely kiemelte: a kormány nem tárgyalt további szigorításokról, a jövő szerdai kormányülésen értékelik a járványhelyzetet. Jelenleg úgy vélik, ha mindenki betartja a szabályokat, lassulhat a járvány terjedése, de ha mégis szükséges lenne, a kormány készen áll arra, hogy még szigorúbb intézkedéseket hozzon.


Hangsúlyozta: december 11-éig még kisebb magánszállások sem fogadhatnak vendégeket, ezen nem terveznek enyhíteni. Közölte azt is: a kaszinók azért lehetnek nyitva - azok is csak este 7-ig -, mert ott biztosított a távolságtartás. Hogy kell-e szigorítani karácsony előtt, erre Gulyás Gergely azt mondta: "meglátjuk". Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta: az érvényes szabályok szerint a családi rendezvényeken legfeljebb tízen lehetnek. "Két hét kell ahhoz, hogy a jelenlegi intézkedéseknek látszódjanak az eredményei, a kormány annak fényében tud majd a továbbiakról dönteni" - fűzte hozzá.
Kitért arra is, hogy a járvány tetőzésére vonatkozó prognózisok különbözőek, de általában decemberre vagy januárra teszik a szakemberek.

 

Az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók teszteléséről

 

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni - fűzte hozzá.


A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. Mint elmondta, az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg a teszteléseket.


Összesen 15 ezer feladatellátási helyen, 191 ezer ember teszteléséről kell a kormányhivataloknak gondoskodniuk - közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ezért ezer kétfős csapat lesz, amelynek egyik tagja egy harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató. A csapatoknak naponta átlagosan három helyen kell majd vizsgálatot végezniük ahhoz, hogy egy hét alatt mindenkit leteszteljenek - ismertette a miniszter.

 

Főként a nyugati megyékben magasabb a fertőzöttek száma

 

Gulyás Gergely kérte a napi rendszerességgel Ausztriába járó dolgozókat, hogy fokozottan tartsák be a védekezési szabályokat, mert a fertőzések területi elhelyezkedésénél azt látni, hogy az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén, ahol a napi ingázások száma rendkívül magas, ott kifejezetten rosszak a fertőzöttségi adatok. Azt is közölte: az Ausztriában dolgozó magyarokat nem érintik a napokban életbe lépett osztrák járványügyi szigorítások.


Gulyás Gergely a kormányinfón közölte: 580 koronavírusos beteg fekszik intenzív ágyon. A szabad kapacitás mintegy 1700 intenzív ágy, ami szükség esetén bővíthető.


Kiemelte: a rákos betegek ellátása nem szenvedhet hátrányt. Kemoterápiás kezelés azért maradhat el, mert fokozott veszélyt jelenthet arra, akinek a koronavírus miatt legyengült a szervezete.


Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha megtelnek a holttestek tárolására szolgáló hűtőtermek, Gulyás Gergely azt mondta: az operatív törzs és a temetkezési szolgáltatók is képesek kezelni a helyzetet.

 

A járványügyi helyzet ellenére az Országgyűlésnek is dolgoznia kell

 

A veszélyhelyzetben elfogadott alkotmánymódosítás indokoltsága kapcsán Gulyás Gergely kiemelte: a járványügyi helyzet ellenére mindenkinek dolgoznia kell, és az országgyűlési képviselőktől is elvárható, hogy a rendes törvényalkotási rend szerint dolgozzanak.


Kérdésre azt mondta: nem tud róla, hogy büntetőeljárás indult volna Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s vezetője ellen rémhírterjesztés miatt. A miniszter megjegyezte: az ellenzék egy olyan képviselőt tart az egészségügyi szakbizottság elnöki posztján, aki a mentődolgozókról és az egészségügyi védekezésben résztvevőkről "hamisított egy rájuk nézve egyértelműen negatív és rágalmazó videót".


Gulyás Gergely azt mondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának van javaslata az iparűzési adó csökkentésére és eltörlésére is, de írásban nem érkezett ilyen a kormányhoz. Ha a kiszállított ételek áfájának csökkentéséhez hasonló döntés születik, "meg fogjuk ismertetni a nyilvánossággal" - tette hozzá.

 

Az iskolákról

 

Kérdeztek arról is: várható-e, hogy az általános iskolákban is elrendeljék a digitális oktatást, továbbá tervezik-e a pedagógus pályára készülő hallgatók bevonását, legalább a gyermekfelügyeletbe. Gulyás Gergely azt mondta: azt szeretnék, ha nem kellene az általános iskolákban, különösen az alsó tagozatban is átállni a digitális oktatásra, de szükség esetén ezt is meglépik. Hozzátette: az oktatási kormányzatnak jelenleg az a véleménye, hogy elegendő pedagógus áll rendelkezésre az oktatás biztosítására.

 

Az ingyenes parkolásról

 

Elmondta, az ingyenes parkolással megkönnyítik a mindennapi munkába járást, mivel így sokan nem tömegközlekedéssel, hanem autóval mennek dolgozni. A többség nem autópályán jár dolgozni, ezért az autópálya-matrica ingyenessé tétele hozzájuk képest "legfeljebb kicsiny csoportnál" jelentene a járványügyi védekezés szempontjából előnyt.

 

Az orvosi béremelést tartalmazó, egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényről


Az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatos vitákról is kérdezték a minisztert. A kirendeléssel kapcsolatos - Gulyás Gergely szavai szerint - álvita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatait el tudják fogadni. Úgy véli, a másodállással összefüggő vita is rendezhető.
Ha történt ilyen, akkor az elfogadhatatlan, és fegyelmi következményei kell, hogy legyenek, hogy Covid-betegekkel foglalkozó egészségügyi szakdolgozóknak nem utalták el az 50 százalékos emelést. Leszögezte: ha valaki kirendelés alapján dolgozik az egészségügyben, 50 százalékkal magasabb munkabérre jogosult.

 

Soros szerint, aki nem fogad be bevándorlókat, pénzügyileg szankcionálni kell

 

Soros szerint. aki nem fogad be bevándorlókat, pénzügyileg szankcionálni kell - mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Gulyás Gergely leszögezte: Soros Györgytől "semmilyen kioktatást nem tudunk elfogadni". Közlése szerint Soros egy cikkében úgy fogalmazott: fel kell lépni Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, és aki nem fogad bevándorlókat, azt pénzügyileg kell szankcionálni.
Magyarország azonban kitart amellett, hogy maga határozhatja meg, kivel kíván együtt élni és kivel nem. Maga dönthet arról, hogy a migrációt elutasítja vagy sem, a polgárok pedig már népszavazáson és országgyűlési választáson is világosan döntöttek erről - mondta a miniszter.


Hozzátette: a magyar ellenzék Soros Györgyhöz feltűnően hasonló állásfoglalást tett közzé és most újra esélyt lát arra, hogy a bevándorlást Magyarországra kényszerítse, s miután ezt választáson nem tudta elérni, most Brüsszelbe kapaszkodva próbálja. Magyarország azonban nem enged a zsarolásnak. 


Jelezte, Soros volt az, aki 1992-ben bedöntötte a fontot, 6 milliárd font kárt okozva az angol adófizetőknek, a német újraegyesítés után a márka ellen spekulált, 2008-ban megkísérelte tönkretenni az OTP-t, s ő az, aki ellen a brit belpolitikába való beavatkozás miatt büntetőeljárás folyik a Brexit-kampánnyal összefüggésben. 


Kitért arra is: a magyar gazdaság tartópillérei kellően erősek, a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet miatti hiány magas lesz, de 10 év polgári kormányzás során az ország 20 százalékkal csökkentette az államadósságot, így most van miből hitelt felvenni.


Rámutatott: Magyarország jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a hétéves uniós költségvetést, illetve a mentőcsomagot, ugyanis a jogállami kritériumok nem világosak. Az unióban jelenleg az minősül jogállamnak, amely beengedi a bevándorlókat, a jogállami viták pedig éppen a bevándorlással kezdődtek.


Magyarország elkötelezett a jogállami értékek iránt, fontosnak tartja a szólás-, vélemény-, gyülekezési és sajtószabadságot, valamint a bírói függetlenséget. Ezek pedig ma Magyarországon legalább annyira, vagy még inkább garantáltak, mint Nyugat-Európában, és sokkal jobban állnak, mint a baloldali kormányzás idején, például amikor 2006-ban békés tüntetőket vertek véresre. Az EU akkor csak annyit mondott, hogy ez belpolitikai kérdés - emlékeztetett a miniszter.


"Tőlünk nem kell félteni a jogállamot", itt azonban nem a jogállamról van szó, hanem arról, hogy a bevándorlás ügyében az uniós fő vonallal szemben álló államokat hogyan lehet térdre kényszeríteni, hogyan lehet velük zsarolással elfogadtatni a migrációt - jegyezte meg Gulyás Gergely.

 

Az EU mentőcsomagjáról, a közös hitelfelvételről

 

Az EU mentőcsomagjával "mi kezdettől fogva nem értettünk egyet", mert a közös hitelfelvétel veszélyes. Ha ugyanis valamelyik állam csődbe megy, az általa felvett hitelekért Magyarországnak is felelősséget kell vállalnia. Ennek ellenére az európai szolidaritás jegyében elfogadtuk a mentőcsomagot, de elfogadhatatlan, hogy további zsarolással próbálják meg Magyarországot bevándorlási politikájának megváltoztatására kényszeríteni. Erre Magyarország nemet fog mondani, márpedig az uniós költségvetés és mentőcsomag elfogadására Magyarország hozzájárulása nélkül nincs lehetőség - figyelmeztetett Gulyás Gergely.


A miniszter kérdésre válaszolva emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök már megvétózta az uniós költségvetési jogalkotási csomagot. Úgy értékelt: a javaslat jelen formájában a mentőcsomag életbelépésének nulla az esélye.


Megjegyezte: az EU több mint 7 évtizedes történelmében eddig soha nem akartak pénzügyi kifizetéseket a pénzügyi érdekek védelmén túl más érdekekkel összekötni. A korrupciós vádakat hazugnak nevezve kiemelte: a magyar kormány lényegesen szigorúbb szabályokat is támogatna az EU-s pénzek elköltésével kapcsolatban.

 

Magyarország számára az a legfontosabb, hogy segítsenek a bajban lévő tagállamoknak

 

Magyarország számára az a legfontosabb, hogy amilyen módon lehet, segítsenek a déli államoknak. "Akár holnap is oda lehetne adni a pénzt a déli államoknak" - mondta a miniszter, kiemelve: ehhez viszont az kell, hogy ne zsarolják Magyarországot azzal, módosítsa bevándorláspolitikáját. Hozzátette: "ha van olyan technikai megoldás, ami nem köti a bevándorlás engedélyezéséhez a pénzek kifizetését, akkor mi örömmel állunk rendelkezésre".


Gulyás Gergely hangsúlyozta: ha az EU-tagállamok együtt vesznek fel hitelt, annak nulla százalék körüli lehet a kamata, a veszély ugyanakkor az, hogy ilyen esetben más országokért is felelősséget kell vállalni.


Leszögezte: Magyarország pénzügyileg "biztos lábakon áll". Uniós költségvetésnek is kell lennie előbb vagy utóbb, hogy ez fél, egy, másfél vagy két év, nem tudni. Azt mondta: ha nincs megállapodás, az előző költségvetés számai alapján kell a következő évit megtervezni, így az eddig finanszírozott programokra ebben az esetben is van pénz. (MTI)


Fotó: MTI

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.