km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Megmenthetik a Gothard-kastélyt

Megmenthetik a Gothard-kastélyt

Ütemekre bontják a Gothard-kastély állagmegóvási munkáit, legfontosabb a gombásodással érintett szerkezetek eltávolítása és helyreállítása, valamint a beázás megszüntetése, ezt is tárgyalták ma a képviselők. A szakértői díjak 10 millió forintra rúgnak, ennek elszámolhatósága érdekében a Miniszterelnökséghez fordul az önkormányzat.

 


Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése 2021. december 16-i ülésén a Gothard-kastély állagmegóvására kapott 76,53 millió Ft Modern Városok Program támogatásra vonatkozóan azt a döntést hozta, hogy megvizsgálják a támogatási összegből finanszírozható részleges felújítás és az állagmegóvás egyéb lehetőségét.


A kapcsolódó terveket a Szalai Építész Iroda Kft. készítette el. A tervezőt felkérték arra, hogy határozza meg az állagmegóvás szempontjából legfontosabb kivitelezési feladatokat, az elvégzendő építési munkákról állítson fel prioritási sorrendet, figyelembe véve a pénzügyi keretet, továbbá azon körülményt, hogy az elmaradó beázás megszüntetés további esetleg helyrehozhatatlan állagromlást eredményezhet. A tervező előzetes tájékoztatása szerint az elsődleges feladat a veszélyes könnyező házigombával fertőzött szerkezetek eltávolítása, a gomba terjedésének megakadályozása és a gombásodást előidéző szerkezetkárosodások helyreállítása, megszüntetése. Továbbá a bejárat feletti erkély állagmegóvó tetővel történő védelme. 


Az előzetes ajánlatkérések alapján a szakértői díjak összege megközelíti a 10 millió forintot, ennek elszámolhatósága érdekében a Miniszterelnökséghez fordulnak. 

 

Dr. Czeglédy Csaba (független) a közgyűlésen kifejtette, örül annak, hogy van esély arra, hogy megmentsék a kastélyt, sokan keresték ez ügyben. Bízik benne, hogy pluszforrásokat is sikerül majd szerezni hozzá, tartalommal és élettel kell majd megtölteni. 


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) bízik benne, hogy elkezdődhetnek az állagmegóvási munkák, a lényeg, hogy ne legyen az emészeté a kastély. Értékeink megmentése mindenkinek fontos. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) elismerését fejezte ki a városvezetésnek, hogy fordítottak a kastély ügyén. 


Megszavazták a kastéllyal kapcsolatos előterjesztést. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.