km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Göncz Árpádra emlékeztek

Göncz Árpádra emlékeztek

Dr. László Győző és Horváth Soma, Szombathely alpolgármesterei is részt vettek a Göncz Árpád Centenárium zárórendezvényén a múlt pénteken a fővárosban, az Óbudai Társaskörben. Dr. László Győző arról is beszélt, hogy külön kiemelték városunkat, ahol egy közteret neveztek el az egykori köztársasági elnökről.

A 2015-ben elhunyt Göncz Árpád, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) alapító tagja a rendszerváltás után két cikluson keresztül, 1990 és 2000 között volt Magyarország köztársasági elnöke. Gyermekei és a Göncz Árpád Alapítvány tavaly év elején, a volt államfő, író, műfordító születésének századik évfordulóján indították el a Göncz Árpád Centenárium rendezvényeit. A pénteki zárórendezvényen a jelenlévők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Mécs Imréről és Tamás Gáspár Miklósról. Dr. László Győző szerint nagyszerűen sikerült a zárórendezvény.

- Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere mondott beszédet, de a kulturális műsorban fellépett többek között a szombathelyi Tóth Dániel énekes is – azt a produkciót adta elő a fiatal zenész, amelyet tavaly augusztus 20-án, amikor felavattuk a Göncz Árpád teret a Rákóczi Ferenc utca, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense által határolt területen. Több politikus, művész, köztük Jordán Tamás színházalapító, közéleti gondolkodó vett részt az eseményen, amely méltóképpen zárta le a centenáriumi rendezvénysorozatot – mondta az alpolgármester.

(Fotó: Nagy Jácint/archív)

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.