km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Táplánszentkereszten a medvehagymáról szólt minden

Táplánszentkereszten a medvehagymáról szólt minden

Medvehagymás finomságok kóstolása és adománygyűjtő vására címmel két év kényszerpihenő után tartották meg Táplánszentkereszten a Medvehagyma-virágzás Ünnepét. Az így befolyt összeget a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület és a Hét Kastély Kertje Bölcsőde és Óvoda egyesülete játékos gyermekprogramok szervezésére fordítja.

 

Óvodások tavaszi táncbemutatójával vette kezdetét Táplánszentkereszten a hagyományos Medvehagyma-virágzás Ünnepe. Két év kényszerpihenő után kincskereséssel, előadásokkal és koncerttel várták az egyik legnépszerűbb tavaszi fűszernövény, a medvehagyma rajongóit a táplánszentkereszti művelődési ház előadótermében és parkjában is. Perl János polgármester köszöntötte az eseményre érkezőket. Kiemelte, úgy gondolja, hogy mindenki hiányolta már ezt a programot, sajnos az elmúlt két évben nem tudták megtartani, éppen ezért nagyon készültek, nagyon sok ember segítségével és támogatásával valósulhatott meg a mai napnak a programja. A polgármester külön köszöntet mondott minden segítőnek. 


A medvehagyma különleges értéke a településnek, de ezen kívül számtalan program várta a családokat.


Dávid-Tóth Andrea közösségszervező elmondta, hogy még 2019-ben nyújtott be a település önkormányzata pályázatot a Széchenyi 2020 Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Leader-programjára. Az akkor elnyert támogatást most tudták felhasználni. Ezen a napon minden a medvehagymáról szólt, természetesen kísérőprogramok mellett. Minden programot a lakóknak ajánlottak, volt tánc és kabaréműsor, s rengeteg medvehagymás finomság, az egész falu készült, kicsik és nagyok is. A közösségszervező hangsúlyozta, hogy külön öröm, hogy nemcsak a nagymamákra hárult a sütés, főzés feladata, hanem aktívan részt vettek benne a fiatalabbak is. Így sokféle finomságot kínálhattak a jótékonysági vásáron, mindenki megtalálta a kedvére való csemegét. Az adományokból befolyt összeg a Hét Kastély Kertje Bölcsőde és Óvoda Egyesülete és a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület pénztárába kerül, hogy a gyermekek részére játékokat vásároljanak, illetve programokat tudjanak megvalósítani.


A nap főszereplőjéről, a medvehagymáról Both Gyula növényvédelmi szakmérnök tartott előadást, aki arról beszélt, hogy a növényről sok mindent lehet tudni, a legfontosabb, hogy minden évben egész Európában, itt Magyarországon is nagyon sok gyerek esik áldozatul medvehagymával összekevert növények mérgezésével. Hozzátette, nagyon fontos lenne azt tudni, mi az, ami különbözik a medvehagymától, és csak olyan helyen vásároljunk, ami biztosan igazolt.


Itt kizárólag ellenőrzött alapanyagokból készültek az ételek. A gyerekeket kincskereső program várta a medvehagymával teli parkban. Cserkuti Veronika, a Táplánszentkereszt Kultúrájáért elnöke hozzáfűzte, növényfelismerő játékot hoztak a gyermekeknek, a helyes megfejtéséért cserébe pedig ajándékot kaptak a versenyzők. 


Fellépett a Westside TSE is, illetve Békei Norbert – volt Konyhafőnök versenyző –, és elkészítette a kedvenc medvehagymás ételét a színpadon. Délután Nagy-Bandó András szórakoztatta a közönséget, este pedig fergeteges Balázs Fecó-emlékkoncert zárta a napot. Fellépett Danics Dóra, Dunai Júlia, Tóth Dániel, Szokodi Zoltán, Alföldi Alexandra, Hertelendy Zénó, Lujo és a MISTRAL BAND. 

 

Fotó: Németh Richárd

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
A kormány bulvárlapjai Pataky Attilával és Nagy Feróval fejtették meg a benzinárhelyzetet
A benzinárstop megszünetétéséről kérdezte a Ripost Nagy Ferót, a Bors pedig Pataky Attilát, de hogy miért pont őket, az nem derül ki - írja a Telex.
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.