km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Táplánszentkereszten a medvehagymáról szólt minden

Táplánszentkereszten a medvehagymáról szólt minden

Medvehagymás finomságok kóstolása és adománygyűjtő vására címmel két év kényszerpihenő után tartották meg Táplánszentkereszten a Medvehagyma-virágzás Ünnepét. Az így befolyt összeget a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület és a Hét Kastély Kertje Bölcsőde és Óvoda egyesülete játékos gyermekprogramok szervezésére fordítja.

 

Óvodások tavaszi táncbemutatójával vette kezdetét Táplánszentkereszten a hagyományos Medvehagyma-virágzás Ünnepe. Két év kényszerpihenő után kincskereséssel, előadásokkal és koncerttel várták az egyik legnépszerűbb tavaszi fűszernövény, a medvehagyma rajongóit a táplánszentkereszti művelődési ház előadótermében és parkjában is. Perl János polgármester köszöntötte az eseményre érkezőket. Kiemelte, úgy gondolja, hogy mindenki hiányolta már ezt a programot, sajnos az elmúlt két évben nem tudták megtartani, éppen ezért nagyon készültek, nagyon sok ember segítségével és támogatásával valósulhatott meg a mai napnak a programja. A polgármester külön köszöntet mondott minden segítőnek. 


A medvehagyma különleges értéke a településnek, de ezen kívül számtalan program várta a családokat.


Dávid-Tóth Andrea közösségszervező elmondta, hogy még 2019-ben nyújtott be a település önkormányzata pályázatot a Széchenyi 2020 Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Leader-programjára. Az akkor elnyert támogatást most tudták felhasználni. Ezen a napon minden a medvehagymáról szólt, természetesen kísérőprogramok mellett. Minden programot a lakóknak ajánlottak, volt tánc és kabaréműsor, s rengeteg medvehagymás finomság, az egész falu készült, kicsik és nagyok is. A közösségszervező hangsúlyozta, hogy külön öröm, hogy nemcsak a nagymamákra hárult a sütés, főzés feladata, hanem aktívan részt vettek benne a fiatalabbak is. Így sokféle finomságot kínálhattak a jótékonysági vásáron, mindenki megtalálta a kedvére való csemegét. Az adományokból befolyt összeg a Hét Kastély Kertje Bölcsőde és Óvoda Egyesülete és a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület pénztárába kerül, hogy a gyermekek részére játékokat vásároljanak, illetve programokat tudjanak megvalósítani.


A nap főszereplőjéről, a medvehagymáról Both Gyula növényvédelmi szakmérnök tartott előadást, aki arról beszélt, hogy a növényről sok mindent lehet tudni, a legfontosabb, hogy minden évben egész Európában, itt Magyarországon is nagyon sok gyerek esik áldozatul medvehagymával összekevert növények mérgezésével. Hozzátette, nagyon fontos lenne azt tudni, mi az, ami különbözik a medvehagymától, és csak olyan helyen vásároljunk, ami biztosan igazolt.


Itt kizárólag ellenőrzött alapanyagokból készültek az ételek. A gyerekeket kincskereső program várta a medvehagymával teli parkban. Cserkuti Veronika, a Táplánszentkereszt Kultúrájáért elnöke hozzáfűzte, növényfelismerő játékot hoztak a gyermekeknek, a helyes megfejtéséért cserébe pedig ajándékot kaptak a versenyzők. 


Fellépett a Westside TSE is, illetve Békei Norbert – volt Konyhafőnök versenyző –, és elkészítette a kedvenc medvehagymás ételét a színpadon. Délután Nagy-Bandó András szórakoztatta a közönséget, este pedig fergeteges Balázs Fecó-emlékkoncert zárta a napot. Fellépett Danics Dóra, Dunai Júlia, Tóth Dániel, Szokodi Zoltán, Alföldi Alexandra, Hertelendy Zénó, Lujo és a MISTRAL BAND. 

 

Fotó: Németh Richárd

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.