km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Fókuszban volt a költségvetés, mindenki más véleményt alkotott róla

Fókuszban volt a költségvetés, mindenki más véleményt alkotott róla

A költségvetésről esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A városvezetés tagjai stabil, jó büdzsének nevezték az ideit, míg az ellenzék nemmel szavazott a koncepcióra.

Stabil költségvetést sikerült összerakni, ami tükrözi a választási ígéreteket  értékelt Bokányi Adrienn, költségvetésért is felelős tanácsnok. Elmondta: 816 millió forint működési többlettel indították az évet. Felelős gazdálkodást ígért: a Schaefflertől kapott kétmilliárdos ingatlan-vételárat nem működésre, hanem fejlesztésre költik. 2,2 milliárd forint jut út-, híd- és járdafelújításra, 70 millióval többet szánnak parkfenntartásra, 74 milliót a háziorvosi életpályamodellre, 50 milliót a közösségi bérlakás rendszerre, 82 milliót fatelepítésre, 15 milliót pedig az alkonykapcsoló beépítésére.


Horváth Soma alpolgármester a parkfenntartási akciótervet emelte ki. Júniusra várnak beszámolót a SZOMPARK ügyvezetőjétől, sikerült-e a többletforrásból az eszköz- és személyi állomány fejlesztését megvalósítani, a munkákat optimalizálni. Őszre elkészülhet az alkonykapcsoló, most a tervezési fázis következik. Kiemelte: nő a Kulturális és Civil Alap összege, több szervezet pedig külön soron is kap támogatást. 57,5 millió forint jut a Savaria Történelmi Karnevál szervezésére, és egy ilyen célú NKA-pályázat tízmilliós önrészét is megszavazták. Örvendetesnek nevezte, hogy április 30-ig öt civil szervezet köt közművelődési feladatellátási szerződést az önkormányzattal.


László Győző szerint az egészségügy, az oktatás és a szociális szféra az idei költségvetés nyertese. Az alpolgármester fontos elemnek nevezte a közösségi bérlakás-rendszert és a háziorvosi életpályamodellt, amelyre már jelentkező is van. Az orvosi ügyelettel kapcsolatban elmondta: ígéretet kaptak az Országos Mentőszolgálattól, hogy ha szeptember 30-ig valamiért nem sikerül biztonsággal megszervezni az ellátást, az OMSZ átmenetileg továbbra is gondoskodik róla. Úgy véli, az ELTÉ-nek nyújtandó 200 millió forint támogatás a garancia arra, hogy fejlődik a szombathelyi felsőoktatás. László Győző jó költségvetésnek nevezte az ideit, és megköszönte az előkészítésben részt vett hivatali dolgozók munkáját.


Van költségvetése a városnak, ami jó dolog, de nemmel szavaztak a koncepcióra  kezdte tájékoztatóját Illés Károly.  Fejlesztési forrást kizárólag a Schaefflertől kapott kétmilliárdos ingatlanvételár jelent, az útalap 2,2 milliárdos keretéből 546 millió pedig a tavaly el nem költött összeg  mondta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Kritikaként fogalmazta meg, hogy a büdzsében nyoma sincs a sárga és a zöld övezetekben való ingyenes parkolásról szóló választási ígéretnek, szerinte indokolatlan a médiaközpont plusz 34 milliója, és túlzó a sportiskola támogatása, miközben a HVSE  ahol olimpikonok készülnek az idei játékokra  nem kapott többletforrást. A közgyűlés leszavazta a hivatali dolgozók cafetéria-emeléséről, a cserkészek támogatásáról, a Szombathely visszavár program és a városi diákönkormányzat támogatásának emeléséről szóló javaslatukat. Aggódnak az orvosi ügyelet miatt, hiszen a rendszer eddig jól működött, de megszavazták az átszervezést. Illés Károly szerint a médiaközpont körüli botrányban fennáll a városvezetés felelőssége, hiszen politikai komisszárt neveztek ki a cég élére. Török Tibor megbízott igazgatótól azt várják, hogy változást hoz, és biztosítja az objektivitást.


A költségvetés egy élhetőbb, tisztább város iránti akaratot tükröz  mondta Tóth Kálmán. A sport továbbra is kiemelt terület, igyekeztek igazságosan, az eredmények ismeretében elosztani a támogatásokat. A kis egyesületek működési- és rendezvénytámogatása nőtt, és külön soron szerepel a költségvetésben a Delfin SE tornász szakosztálya. Az Éljen Szombathely frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy ki kell egyenlíteni a választókörzetekre jutó útfelújítási keretet, és egyenként tárgyalnak majd a képviselők indítványairól. Kelemen Krisztián a bűnmegelőzési bizottság elnökeként a közbiztonsággal kapcsolatos költségvetési tételeket sorolta: 20 százalékkal nőtt a rendőrség támogatása, kétmilliót kap a katasztrófavédelem, 2,2 milliót a polgárőrség, 2,5 millió jut a Bűnmegelőzési Cselekvési Terv végrehajtására és 1,4 millió a Barnahus-modellre. A parkerdei illegális hulladéklerakás megakadályozása érdekében növelnék a köztéri kamerák számát.


A feltételekhez képest a legjobb költségvetés készült el. Ugyanakkor a szolidaritási adó emelkedése, az iparűzési adó körüli bizonytalanságok és a kulturális TAO kivezetése még okozhat problémát  értékelt Koczka Tibor a Pro Savaria képviseletében. A 200 milliós ELTE-támogatás fejében elvárná, hogy az egyetem letegyen egy koncepciót az asztalra arról, hogyan kívánja növelni a hallgatói létszámot, és milyen szakokat hozna Szombathelyre a következő években. Üdvözölte a háziorvosi életpályamodellt, ami megoldhatja az orvoshiányt a városban. Az ügyelettel kapcsolatban elmondta: jó megoldás lehet a kórházzal egyeztetni az ellátás megszervezéséről.

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.