km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Fókuszban az idősek: otthont és lakásokat építene a nyugdíjasoknak az Éljen Szombathely! szövetség

Fókuszban az idősek: otthont és lakásokat építene a nyugdíjasoknak az Éljen Szombathely! szövetség

Akár 180 ember elhelyezését biztosító idősotthont és épületegyüttest tervez az Éljen Szombathely! választási szövetség a Welther Károly utca és a Nádasdy Ferenc utca közti SZOVA-székházból. Nemény András kész terveket mutatott be.

Jelenleg komoly nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki idős családtagját otthonban szeretné elszállásolni. Beteltek a férőhelyek, sőt, a városi szociális intézmény is külsős épületben helyezteti el az időseket Szombathelyen. Ezen szeretne változtatni az Éljen Szombathely! választási szövetség. „Nekünk minden szombathelyi városlakó egyformán és egyaránt fontos. Nemcsak a keresőképesek, hanem a nem keresőképesek is, gondolok itt a gyerekekre és az idősekre. Szeretnénk méltó körülményeket, biztonságot nyújtani az időseknek, mert nekünk fontos, hogy mi biztonságban tudjuk őket” – kezdte Nemény András az idősotthon tervének bemutatóján. A polgármesterjelölt rámutatott: a szombathelyi idősellátás jobb és magasabb színvonalú, mint az országos átlag, de városunkban van még mit tenni ezen a területen is. 


Ezért az Éljen Szombathely! választási győzelme esetén a SZOVA Welther Károly utcai székházát hasznosítaná úgy, hogy a Nádasdy Ferenc utca 17. szám alatt található épület telkét egybenyitnák, a Weltherben egészségügyi ellátással biztosított idősek otthona létesülne, a Nádasdyban pedig időslakásokat alakítanának ki. „Ez egy olyan fejlesztés lenne, amit a SZOVA keretein belül akarunk megvalósítani. Ők maximálisan partnerek ebben. Aki pedig partner velünk, annak a munkáját mi is segíteni fogjuk. Mindezt nem piaci, gazdasági alapon képzeljük el, hanem egy olyan szolgáltatásként, amire szüksége van a városnak” – hangsúlyozta Nemény András.


A már kész terveket is bemutatta a polgármesterjelölt. Kiderült: a két épületben összesen 45 lakás épülne négy szinten, nővérszobával, gondozórésszel, lakásonként pedig akár négy embert is el lehetne helyezni. Az épületegyüttes közti parkos részt pedig közösségi térré alakítanák. „Mi nem a levegőbe beszélünk, nekünk konkrét terveink vannak a két ingatlanegységre” – zárta Nemény András.


A sajtótájékoztatón Bokányi Adrienn képviselőjelölt azzal folytatta, hogy az elmúlt időszakban minden negyedik háztartásban találkozott olyan problémákkal, ahol az idősek elhelyezése óriási problémát jelent. Ezért szeretnének ezen változtatni. Az otthon létesítése mellett pedig növelni kívánják az időseknél lévő egészségügyi okoseszközök, jelzőrendszerek számát, minden rászorulónak ingyen biztosítaná a város az életfunkciókat mérő eszközöket. Nemény András polgármesterjelölt azzal zárta: a Fidesszel ellentétben az Éljen Szombathely! választási szövetség a szombathelyieknek fog otthont, biztonságot és méltó körülményeket biztosítani.

Kéner Balázs
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.