km/óra
  2020.10.23., péntek  •  Gyöngyi napja
Fókuszban az idősek: otthont és lakásokat építene a nyugdíjasoknak az Éljen Szombathely! szövetség

Fókuszban az idősek: otthont és lakásokat építene a nyugdíjasoknak az Éljen Szombathely! szövetség

Akár 180 ember elhelyezését biztosító idősotthont és épületegyüttest tervez az Éljen Szombathely! választási szövetség a Welther Károly utca és a Nádasdy Ferenc utca közti SZOVA-székházból. Nemény András kész terveket mutatott be.

Jelenleg komoly nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki idős családtagját otthonban szeretné elszállásolni. Beteltek a férőhelyek, sőt, a városi szociális intézmény is külsős épületben helyezteti el az időseket Szombathelyen. Ezen szeretne változtatni az Éljen Szombathely! választási szövetség. „Nekünk minden szombathelyi városlakó egyformán és egyaránt fontos. Nemcsak a keresőképesek, hanem a nem keresőképesek is, gondolok itt a gyerekekre és az idősekre. Szeretnénk méltó körülményeket, biztonságot nyújtani az időseknek, mert nekünk fontos, hogy mi biztonságban tudjuk őket” – kezdte Nemény András az idősotthon tervének bemutatóján. A polgármesterjelölt rámutatott: a szombathelyi idősellátás jobb és magasabb színvonalú, mint az országos átlag, de városunkban van még mit tenni ezen a területen is. 


Ezért az Éljen Szombathely! választási győzelme esetén a SZOVA Welther Károly utcai székházát hasznosítaná úgy, hogy a Nádasdy Ferenc utca 17. szám alatt található épület telkét egybenyitnák, a Weltherben egészségügyi ellátással biztosított idősek otthona létesülne, a Nádasdyban pedig időslakásokat alakítanának ki. „Ez egy olyan fejlesztés lenne, amit a SZOVA keretein belül akarunk megvalósítani. Ők maximálisan partnerek ebben. Aki pedig partner velünk, annak a munkáját mi is segíteni fogjuk. Mindezt nem piaci, gazdasági alapon képzeljük el, hanem egy olyan szolgáltatásként, amire szüksége van a városnak” – hangsúlyozta Nemény András.


A már kész terveket is bemutatta a polgármesterjelölt. Kiderült: a két épületben összesen 45 lakás épülne négy szinten, nővérszobával, gondozórésszel, lakásonként pedig akár négy embert is el lehetne helyezni. Az épületegyüttes közti parkos részt pedig közösségi térré alakítanák. „Mi nem a levegőbe beszélünk, nekünk konkrét terveink vannak a két ingatlanegységre” – zárta Nemény András.


A sajtótájékoztatón Bokányi Adrienn képviselőjelölt azzal folytatta, hogy az elmúlt időszakban minden negyedik háztartásban találkozott olyan problémákkal, ahol az idősek elhelyezése óriási problémát jelent. Ezért szeretnének ezen változtatni. Az otthon létesítése mellett pedig növelni kívánják az időseknél lévő egészségügyi okoseszközök, jelzőrendszerek számát, minden rászorulónak ingyen biztosítaná a város az életfunkciókat mérő eszközöket. Nemény András polgármesterjelölt azzal zárta: a Fidesszel ellentétben az Éljen Szombathely! választási szövetség a szombathelyieknek fog otthont, biztonságot és méltó körülményeket biztosítani.

Kéner Balázs
 

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak az intézkedéseken
Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket.
Nem ússzák meg az éttermek és a vendéglátóhelyek
Úgynevezett ágazati vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek italbeszerzéseinek elemzésére.
Felborult egy gépkocsi a 87-es főúton, Kőszeg közelében
Fotókon az 1956-os forradalom szombathelyi eseményei
Az 1956. októberi szombathelyi eseményeket javarészt a szemtanúk elbeszéléséből ismerjük, de hiába kutatunk korabeli fotódokumentumok után. Ha készültek is fényképek, azok a mai napig családok asztalfiókjaiban lapulnak. A történtek hiteles felidézésében mindössze 5 ismert fotó lehet segítségünkre, amelyek ismeretlen készítőtől kerültek a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárába.
Elindult a fűtési szezon, romlott a levegőminőség
Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).