km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Filmet forgatnak Brenner Jánosról

Filmet forgatnak Brenner Jánosról

Legyetek szeretettel! címmel televíziós filmsorozat készül Boldog Brenner János életéről. A forgatás ebben a hónapban kezdődik, és május elejéig tart, zömében eredeti helyszíneken, Szentgotthárdon és környékén. A színészeket a zalaegerszegi és a szombathelyi színház társulatából válogatták, a főszerepet Jámbor Nándor, a Weöres Sándor Színház művésze alakítja.

 

A hétrészes sorozat végigkíséri Brenner János élettörténetét egészen tragikus haláláig, felvillantva gyermekkora néhány részletét. A rábakethelyi káplán 1931-ben született, a ciszterci rendbe jelentkezett novíciusnak. Az egyházüldözés idején titokban végezte tanulmányait, majd a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai közé került, 1955-ben szentelték fel. Különösen rajongott az ifjúságért, tanította a gyerekeket, játszott, sportolt velük. Tevékenységét az államhatalom rossz szemmel nézte. 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel beteghez hívták, gyalogosan indult el, útközben megtámadták, és 32 késszúrással meggyilkolták. 26 éves volt.

 

A film forgatókönyvíróját és rendezőjét, Szilágyi Andort mélyen megérintette Brenner János tragikus élete.

 

– Tóth Ilonka után azt hittem, nem találok már olyan történetet, ami az 1956 utáni barbár, kegyetlen világot idézi. Bevallom, korábban nem hallottam Brenner Jánosról. Meglepetés volt számomra az ő élete, vértanúsága. Amikor megismertem, letaglózott az ereje, az üzenete. Nyilvánvaló volt, hogy ezt valahogy közre kéne adni. Egy olyan bűvös kocka ez a forgatókönyv, amit akárhogy forgatok, mindig érzem a súlyát, tragédiáját, tanulságát. Elnehezül az ember szíve attól, hogy egy 26 éves fiatalember élete hajnalán hogyan tud ilyen szinten szolgálni, a hitét megőrizni – mondta el Szilágyi Andor a filmet beharangozó sajtótájékoztatón.

 

A sorozatot eredeti helyszíneken, Szentgotthárdon és környékén forgatják, helyi emberek, családok, gyerekek statisztálnak majd.

 

– Mikor bejártuk a leendő helyszíneket, Farkasfa környékén egyikünk elkóválygott a fényképezőgépével, és szóba elegyedett egy nénivel. Mikor kiderült, hogy Brenner Jánosról forgatunk filmet, a néninek könnybe lábadt a szeme, s mondta, hogy kislány korában az atyához járt, még focizott is vele – idézte fel élményeit a rendező. –  Itt mindenki szeretettel beszél róla. Ez a szerető, nyitott, befogadó közeg kell a filmhez, ezt másutt nem találom meg, csak itt. 

 

Brenner Jánost Jámbor Nándor formálja meg. A fiatal színésznek ez lesz az első filmszerepe.

 

– Készülök a forgatásra, hittant, liturgikus ismereteket tanulok, hiszen a filmben majd miséznem is kell. Sokat járok templomba, igyekszem elcsípni a hanghordozást, a koreográfiákat, és utánajárni, hogyan zajlott mindez az 50-es években. Kihívás számomra ez a szerep egyben kellemes és felemelő lehetőség is – fogalmazott Jámbor Nándor.

 

A sorozatot a HírTV fogadta be. A tervek szerint karácsonykor vetítik, és angol nyelven is látható lesz majd.

 

kzs


 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Strasbourgig ment a méltóságteljes halál jogáért az ASL-beteg magyar alkotmányjogász
Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. Ezzel a két mondattal kezdi "POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni?" című posztját dr. Karsai Dániel, aki ugyanattól a betegségtől szenved (ez az ALS), amiben a neves fizikus, Stephen Hawking is elhunyt. Most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert Magyarországon a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan betegeknek nincs lehetőségük szenvedés helyett méltósággal befejezni életüket.
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.