km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Filmet forgatnak Brenner Jánosról

Filmet forgatnak Brenner Jánosról

Legyetek szeretettel! címmel televíziós filmsorozat készül Boldog Brenner János életéről. A forgatás ebben a hónapban kezdődik, és május elejéig tart, zömében eredeti helyszíneken, Szentgotthárdon és környékén. A színészeket a zalaegerszegi és a szombathelyi színház társulatából válogatták, a főszerepet Jámbor Nándor, a Weöres Sándor Színház művésze alakítja.

 

A hétrészes sorozat végigkíséri Brenner János élettörténetét egészen tragikus haláláig, felvillantva gyermekkora néhány részletét. A rábakethelyi káplán 1931-ben született, a ciszterci rendbe jelentkezett novíciusnak. Az egyházüldözés idején titokban végezte tanulmányait, majd a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai közé került, 1955-ben szentelték fel. Különösen rajongott az ifjúságért, tanította a gyerekeket, játszott, sportolt velük. Tevékenységét az államhatalom rossz szemmel nézte. 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel beteghez hívták, gyalogosan indult el, útközben megtámadták, és 32 késszúrással meggyilkolták. 26 éves volt.

 

A film forgatókönyvíróját és rendezőjét, Szilágyi Andort mélyen megérintette Brenner János tragikus élete.

 

– Tóth Ilonka után azt hittem, nem találok már olyan történetet, ami az 1956 utáni barbár, kegyetlen világot idézi. Bevallom, korábban nem hallottam Brenner Jánosról. Meglepetés volt számomra az ő élete, vértanúsága. Amikor megismertem, letaglózott az ereje, az üzenete. Nyilvánvaló volt, hogy ezt valahogy közre kéne adni. Egy olyan bűvös kocka ez a forgatókönyv, amit akárhogy forgatok, mindig érzem a súlyát, tragédiáját, tanulságát. Elnehezül az ember szíve attól, hogy egy 26 éves fiatalember élete hajnalán hogyan tud ilyen szinten szolgálni, a hitét megőrizni – mondta el Szilágyi Andor a filmet beharangozó sajtótájékoztatón.

 

A sorozatot eredeti helyszíneken, Szentgotthárdon és környékén forgatják, helyi emberek, családok, gyerekek statisztálnak majd.

 

– Mikor bejártuk a leendő helyszíneket, Farkasfa környékén egyikünk elkóválygott a fényképezőgépével, és szóba elegyedett egy nénivel. Mikor kiderült, hogy Brenner Jánosról forgatunk filmet, a néninek könnybe lábadt a szeme, s mondta, hogy kislány korában az atyához járt, még focizott is vele – idézte fel élményeit a rendező. –  Itt mindenki szeretettel beszél róla. Ez a szerető, nyitott, befogadó közeg kell a filmhez, ezt másutt nem találom meg, csak itt. 

 

Brenner Jánost Jámbor Nándor formálja meg. A fiatal színésznek ez lesz az első filmszerepe.

 

– Készülök a forgatásra, hittant, liturgikus ismereteket tanulok, hiszen a filmben majd miséznem is kell. Sokat járok templomba, igyekszem elcsípni a hanghordozást, a koreográfiákat, és utánajárni, hogyan zajlott mindez az 50-es években. Kihívás számomra ez a szerep egyben kellemes és felemelő lehetőség is – fogalmazott Jámbor Nándor.

 

A sorozatot a HírTV fogadta be. A tervek szerint karácsonykor vetítik, és angol nyelven is látható lesz majd.

 

kzs


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.