km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Ferenc pápa: ne rekesszünk ki senkit!

Ferenc pápa: ne rekesszünk ki senkit!

Mennyire más Krisztus, aki egyedül a szeretettel áll elénk, nem úgy, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai, mutatott rá Ferenc pápa a budapesti Hősök terén vasárnap délben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) záró fohászában. Krisztus földi helytartójának ünnepi szentmiséjére a Szombathelyi Egyházmegyéből több százan érkeztek zarándokvonaton (is).

 

„Szentatyánk nemegyszer tanújelét adta már eddig is a magyarok iránt érzett rokonszenvének. Mostani látogatása bizonyára még tovább erősíti kapcsolatunkat; tanúságot tesz majd előttünk Jézus Krisztusról, aki az Út, az Igazság és az Élet, akitől megtanulhatjuk, hogy miben áll az ember igazi méltósága, mi a küldetése és a végső rendeltetése. Ezáltal eloszlatja kételyeinket, reményt ad egy szebb jövőre, és ösztönzést az igaz testvéri szeretetre.” Milyen érdekes is az élet, hiszen e sorokat pontosan harminc esztendeje, II. János Pál szombathelyi látogatása (1991. augusztus 19.) előtt vetette papírra dr. Konkoly István (1930-2017) akkori megyéspüspök. Minden szava érvényesnek bizonyult Ferenc pápa első – de remélhetőleg korántsem utolsó! – magyarországi vizitje előtt. (Jorge Mario Bergoglio: 1936. december 17., Argentína, Buenos Aires; olasz emigránsok gyermeke.) 


Vasárnap reggel fél öttől gyülekeztek a szombathelyi vasútállomáson a hívek. Izgatottan várták a Zalaegerszegről érkező zarándokvonatot, hogy elindulhassanak, s találkozhassanak Róma mai püspökével. A Szombathelyi Egyházmegye munkatársai, önkéntesei – Bodorkós Imre NEK-koordinátor, szentgotthárdi plébános irányításával – voltak mindenben a segítségünkre. Sárváron, Celldömölkön újabb csoportok szálltak fel a különvonatra, a Veszprémben csatlakozó hívek a tizenkettedik (az utolsó) kocsiban foglalhattak helyet. A lelki ráhangolódást közös imádság is szolgálta, a kupékban volt lehetőség szentgyónásra. Meghallgathattuk dr. Székely János (1964) szombathelyi megyéspüspök ünnepi köszöntőjét. „Nyissuk ki a szívünket, és engedjük, hogy Szent Péter utóda, akin keresztül a Szentlélek akar minket vezetni, tanítani, szóljon hozzánk.” „A teremtő Isten végtelen szeretet, azért alkotta a mindenséget, és azért alkotott minket, hogy önmagát nekünk ajándékozza.” „A szeretet titkát ünnepeljük”. „Isten képessé tesz nagylelkűen, önfeledten szeretni.” „Az emberi szívet egészen csak Isten tudja betölteni, semmilyen földi dolog.”  „Az eucharisztia Isten ölelése; segít megerősíteni, hogy vigyük a magunk keresztjét. Engedjük, hogy Isten elvegyen tőlünk véges dolgokat, és ajándékozzon helyette végtelen szeretetet.” „Tartsuk a lelkünket a napra, engedjük, hogy Jézus fénye beragyogja az életünket.” 


S hogy vajon zarándokként mi(ke)t vittünk magunkkal a szó szoros, avagy akár átvitt értelmében, hogy megáldassuk az(oka)t Ferenc pápával? Magánügy, természetesen. Bár nem járunk messze az igazságtól, s aligha csupán feltételezés: kinek-kinek a táskájában, a szatyrában, a hátizsákjában ott lapul(hatot)t szeretteinek a fényképe és talán egy-két fontos, apró tárgy is. (E sorok írója kis keresztet is „utaztatott”, amire az egyik turkálóban bukkant rá. Ott lapult a zsebemben a Törőcsik Mariról szóló, A Jóisten tenyerén című  könyvem bővített kiadásának tartalomjegyzéke. Remélve, hogy a pápai áldás segít megjelentetni a kötetet, amire Marika még tavaly karácsonykor áldását adta, írásban is.)


A Nyugati pályaudvari érkezés után csapatokba szerveződve folytattuk utunkat gyalogosan az Oktogon, az Andrássy út felé, ahol kisebb-nagyobb egységekben elváltunk egymástól, attól függően, mely’ szektorba szólt az akkreditációs kártyánk…


Amikor Róma püspökének a mobilja elhaladt előttünk, mellettünk, megnyugodva regisztrálhattuk: Ferenc pápa életerős, derűs, figyelmes, jóságos. S egyszer csak a közelünkben váratlanul megállítatta a járművet. Mosolyogva vette át a feléje nyújtott egyik, majd másik kisdedet, homlokon csókolta őket. Megáldotta a – JÖVŐT. 


Villanások szentmisei fohászából: „Ne érjük be olyan hittel, amely csak a szertartásokból és az ismétlésekből áll”. „Mindig, ha valaki be akarta kebelezni a másikat, az nem építő volt, hanem romboló, ahogyan az is, aki ki akarta rekeszteni a másikat, ahelyett, hogy befogadta volna.” „A gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt.”  „Ugyanazon az úton járjunk, mint Mesterünk, aki szolgálni jött, és nem azért, hogy neki szolgáljanak.”

 

Higgyünk – Ferenc pápa vasárnapi, budapesti villámlátogatása után – néhai Konkoly István megyéspüspökünknek: „Mindenki tudja: ahová Krisztus földi helytartója, a Pápa betér, ott semmi nem marad ugyanolyan, mint amilyen azelőtt volt… Az emberek egyszerre testvérnek tekintik egymást.” 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: MTI

kapcsolódó cikkek
Ferenc pápa megérkezett Budapestre
Ferenc pápa megérkezett Budapestre
Ferenc pápa megérkezett vasárnap reggel Budapestre, a Liszt Ferenc-repülőtérre.
Ferenc pápa Szent István és Szent Erzsébet bátorságát és hitét emelte ki a zárómisén
Ferenc pápa Szent István és Szent Erzsébet bátorságát és hitét emelte ki a zárómisén
A Jézussal való találkozás példaképeiként említette az államalapító Szent Istvánt és Árpád-házi Szent Erzsébetet Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén mondott beszédében a budapesti Hősök terén vasárnap.
kapcsolódó cikkek
Ferenc pápa megérkezett Budapestre
Ferenc pápa megérkezett Budapestre
Ferenc pápa megérkezett vasárnap reggel Budapestre, a Liszt Ferenc-repülőtérre.
Ferenc pápa Szent István és Szent Erzsébet bátorságát és hitét emelte ki a zárómisén
Ferenc pápa Szent István és Szent Erzsébet bátorságát és hitét emelte ki a zárómisén
A Jézussal való találkozás példaképeiként említette az államalapító Szent Istvánt és Árpád-házi Szent Erzsébetet Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén mondott beszédében a budapesti Hősök terén vasárnap.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.