km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Ferenc pápa a tengeri migráció tragédiái ellen emelte fel szavát lampedusai látogatásának évfordulóján

Ferenc pápa a tengeri migráció tragédiái ellen emelte fel szavát lampedusai látogatásának évfordulóján

A "lelkiismeretek felébredését" és az egyház aktívabb jelenlétét sürgette a Földközi-tenger migrációs útvonalán ismétlődő halálesetekkel szemben Ferenc pápa, aki levelet bocsátott ki Lampedusa szigetén 2013-ban tett látogatásának tizedik évfordulóján szombaton.

A katolikus egyházfő kifejtette, hogy súlyos tragédiák ismétlődnek a Földközi-tengeren a napokban is: "megráznak bennünket a csendtől övezett tömeges halálesetek, melyekkel szemben még mindig tétlenül és megdöbbenve állunk" - írta levelében Ferenc pápa.

Hozzátette, az ártatlan emberek, elsősorban a gyermekek halála, akik békésebb létet keresnek maguknak távol a háborúktól és erőszaktól, olyan "fájdalomkiáltás", mellyel szemben nem maradhatunk közömbösek.

"Egy olyan társadalom szégyene ez, amely nem tud megsiratni másokat, vagy részvétet érezni" - jelentette ki Ferenc pápa.

Megjegyezte: az embertelen eseteknek fel kell rázniuk a lelkiismeretet: "magatartást kell váltani, az ajtóinkon kopogtató testvér méltó a szeretetre, a befogadásra és a gondoskodásra".

Ferenc pápa első, megválasztását követő útja Lampedusa szigetére vezetett 2013. július 8-án. Az egyházfő a tengerbe veszettekért imádkozott, virágkoszorút dobott a vízbe, és az egyik legnagyobb temetőnek nevezte a Földközi-tengert.

Az utóbbi tíz évben több mint 26 ezren veszítették életüket az egyik legveszélyesebb migrációs útvonalnak tartott földközi-tengeri átkelés közben a Nemzetközi Migrációs Szervezet legutolsó adatai szerint.

Ferenc pápa levelét az egyházmegye vezetőjéhez, vagyis a szicíliai Agrigento érsekéhez, Alessandro Damianóhoz intézte, valamint a közösség hívőihez, a helyi hatóságokhoz és mindazokhoz, akik jelen voltak tíz évvel ezelőtti látogatása alkalmából Lampedusa szigetén.

Közel vagyok hozzátok szeretetemmel, imával és bátorítással - írta az egyházfő.

Ferenc pápa megújított felelősségtudatot, szolidaritást szorgalmazott elsősorban az egyház részéről: sokat hangoztatott tanítását ismételte meg, miszerint a világba kilépő egyháznak ott kell lennie az "elfelejtettek" által követett úton, a testvériség és a szeretet jegyében.

Arra kérte egyháza tagjait, ne maradjanak a félelem és a részérdekek rabjai, hanem keresztényként járuljanak hozzá a lelkiség gazdagításához Lampedusa szigetén is. A pápa köszönetet mondott a migránsok ellátásáért, és az Úrra bízta a tengerre kelők életét.

Ferenc pápa lampedusai látogatásának tizedik évfordulóján a sziget templomában misét és koncertet mutatnak be, vasárnap pedig emlékmenetet tartanak az agrigentói érsek, Filippo Mannino lampedusai polgármester és a helyi hatóságok képviselői részvételével. A megemlékezéseken felszólalnak helyi halászok, valamint egy Szomáliából és egy Maliból érkezett bevándorló is.

(Fotó: katolikus.ma)

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak