km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Félre kell tenni a politikát – Szuhai Viktor a Fogadóórában

Félre kell tenni a politikát – Szuhai Viktor a Fogadóórában

A DK szombathelyi elnöke a koronavírus-járvány miatt megnehezített helyzetben volt közéleti műsorunk vendége. Külkapcsolatokért felelős tanácsnokként most különösen fontos feladatok várna rá.Vigyázzunk egymásra!

 

„A városvezetésnek hála, nincs pánikhangulat Szombathelyen” – mondta el Szuhai Viktor. Véleménye szerint ez a hivatalos szervek, az önkormányzat és a lakosság közötti együttműködésnek köszönhető. 


Nagyon sok helyi lakos törődik a rászorulókkal a jelenlegi helyzetben. Hogy ezt az összetartást még inkább erősíteni lehessen, a városvezetés önkéntes programot indít, tudtuk meg a politikustól. A szombathely.hu/onkentesek online felületen keresztül lehet jelentkezni rá. Elsősorban az idősek és rászorulók gyógyszer- és élelmiszerkiszállításában várják a segítséget.


Vannak, akik nem veszik elég komolyan a járványhelyzet súlyosságát – a beszélgetés közben erről is szó esett. Ők továbbra is járják a várost, látogatják a közösségi tereket. Sajnos közöttük vannak idős emberek is, akik a leginkább veszélyeztetettek a vírus miatt. „Mindenkinek javaslom, hogy tartsák meg azokat a biztonsági előírásokat, amiket a kormányzat és Nemény András is közétett a videóiban. Ezek a kisfilmek megtekinthetőek a város közösségi média felületén” – ajánlotta.


A turizmusnak annyi


Külkapcsolatokért felelős tanácsnokként az ő feladata a szombathelyi turizmus fejlesztése. Már látható, hogy az idegenforgalom komoly károkat fog szenvedni a járvány miatt, hiszen az utazási hajlandóság jó ideig a nullával lesz egyenlő. „Valószínűleg az egész idei szezonnak lőttek” – idézte Orbán Viktor múlt heti jóslatait Szuhai Viktor. 


A kormány elkezdett már gazdasági intézkedéseket hozni, hogy csökkenteni lehessen a vírus káros pénzügyi hatásait. A Demokratikus Koalíció politikusa megjegyezte: „a pártunk is folyamatosan javaslatokat tesz ezzel kapcsolatban, de most a politikát félre kell tenni: valós együttműködésre van szükség, ami kompromisszumokkal jár. Ez nem egyszerű” – folytatta. „Mindannyian koncentráljunk a védekezésre. Ez azzal kezdődik, hogy ha tehetjük, otthon maradunk.” 


Helyi szinten is lehet dolgozni azon, hogy az idegenforgalmat életben tudjuk tartani: „jelen pillanatban még nem tudjuk, meddig fog tartani a járvány, és pontosan milyen hatásai lesznek a gazdaságra. Ezt az időszakot fel kell használnunk a külkapcsolataink, a „diplomáciánk” erősítésére.” Tanácsnokként ez az ő dolga, a testvérvárosi kapcsolatok építésén keresztül.


Hogyan profitálhatunk ebből? A politikus szerint: „kiszakadhatunk a magyar valóságból, és meg tudunk ismerni máshol működő jó példákat. Eddig elsősorban kulturális és vallási területeken épültek ki nemzetközi kapcsolatok, de most gazdasági együttműködéseket is keresni fog a városvezetés. Most, a gazdaság várható lelassulásakor, ennek különösen nagy jelentősége lehet.”


Megoldás a lakhatásra 


A februári közgyűlésen elfogadott városi büdzsé az új városvezetés korábban tett ígéreteit ülteti a gyakorlatba, Szuhai véleménye szerint. Miben más ez a korábbi évekhez képest? „Idén az emberek jólétét elősegítő szolgáltatások, illetve a szociális ellátás kapnak több forrást” – jegyezte meg. „Sajnos nagyon gyorsan be fog igazolódni, hogy jól tervezünk. Várhatóan több rászoruló lesz a munkahelyek megszűnése-szüneteltetése miatt, tehát a szociális háló próbatétel előtt áll.”


Szuhai Viktor az ötéves időszak egyik legfontosabb feladatának a lakásprobléma megoldását látja. „A Közösségi Bérlakás Rendszer, amit indítottunk, egy teljesen új kezdeményezés. Az önkormányzat biztos és kockázatmentes bérlője lehet azoknak, akiknek kiadó szombathelyi ingatlanuk van. Ezzel választ adhatunk hosszútávon is a szociális bérlakásrendszer problémáira” – tette hozzá. 

kapcsolódó cikkek
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu.
kapcsolódó cikkek
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, annak pénzügyi hátterét az új főszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. 
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.