km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Félre kell tenni a politikát – Szuhai Viktor a Fogadóórában

Félre kell tenni a politikát – Szuhai Viktor a Fogadóórában

A DK szombathelyi elnöke a koronavírus-járvány miatt megnehezített helyzetben volt közéleti műsorunk vendége. Külkapcsolatokért felelős tanácsnokként most különösen fontos feladatok várna rá.Vigyázzunk egymásra!

 

„A városvezetésnek hála, nincs pánikhangulat Szombathelyen” – mondta el Szuhai Viktor. Véleménye szerint ez a hivatalos szervek, az önkormányzat és a lakosság közötti együttműködésnek köszönhető. 


Nagyon sok helyi lakos törődik a rászorulókkal a jelenlegi helyzetben. Hogy ezt az összetartást még inkább erősíteni lehessen, a városvezetés önkéntes programot indít, tudtuk meg a politikustól. A szombathely.hu/onkentesek online felületen keresztül lehet jelentkezni rá. Elsősorban az idősek és rászorulók gyógyszer- és élelmiszerkiszállításában várják a segítséget.


Vannak, akik nem veszik elég komolyan a járványhelyzet súlyosságát – a beszélgetés közben erről is szó esett. Ők továbbra is járják a várost, látogatják a közösségi tereket. Sajnos közöttük vannak idős emberek is, akik a leginkább veszélyeztetettek a vírus miatt. „Mindenkinek javaslom, hogy tartsák meg azokat a biztonsági előírásokat, amiket a kormányzat és Nemény András is közétett a videóiban. Ezek a kisfilmek megtekinthetőek a város közösségi média felületén” – ajánlotta.


A turizmusnak annyi


Külkapcsolatokért felelős tanácsnokként az ő feladata a szombathelyi turizmus fejlesztése. Már látható, hogy az idegenforgalom komoly károkat fog szenvedni a járvány miatt, hiszen az utazási hajlandóság jó ideig a nullával lesz egyenlő. „Valószínűleg az egész idei szezonnak lőttek” – idézte Orbán Viktor múlt heti jóslatait Szuhai Viktor. 


A kormány elkezdett már gazdasági intézkedéseket hozni, hogy csökkenteni lehessen a vírus káros pénzügyi hatásait. A Demokratikus Koalíció politikusa megjegyezte: „a pártunk is folyamatosan javaslatokat tesz ezzel kapcsolatban, de most a politikát félre kell tenni: valós együttműködésre van szükség, ami kompromisszumokkal jár. Ez nem egyszerű” – folytatta. „Mindannyian koncentráljunk a védekezésre. Ez azzal kezdődik, hogy ha tehetjük, otthon maradunk.” 


Helyi szinten is lehet dolgozni azon, hogy az idegenforgalmat életben tudjuk tartani: „jelen pillanatban még nem tudjuk, meddig fog tartani a járvány, és pontosan milyen hatásai lesznek a gazdaságra. Ezt az időszakot fel kell használnunk a külkapcsolataink, a „diplomáciánk” erősítésére.” Tanácsnokként ez az ő dolga, a testvérvárosi kapcsolatok építésén keresztül.


Hogyan profitálhatunk ebből? A politikus szerint: „kiszakadhatunk a magyar valóságból, és meg tudunk ismerni máshol működő jó példákat. Eddig elsősorban kulturális és vallási területeken épültek ki nemzetközi kapcsolatok, de most gazdasági együttműködéseket is keresni fog a városvezetés. Most, a gazdaság várható lelassulásakor, ennek különösen nagy jelentősége lehet.”


Megoldás a lakhatásra 


A februári közgyűlésen elfogadott városi büdzsé az új városvezetés korábban tett ígéreteit ülteti a gyakorlatba, Szuhai véleménye szerint. Miben más ez a korábbi évekhez képest? „Idén az emberek jólétét elősegítő szolgáltatások, illetve a szociális ellátás kapnak több forrást” – jegyezte meg. „Sajnos nagyon gyorsan be fog igazolódni, hogy jól tervezünk. Várhatóan több rászoruló lesz a munkahelyek megszűnése-szüneteltetése miatt, tehát a szociális háló próbatétel előtt áll.”


Szuhai Viktor az ötéves időszak egyik legfontosabb feladatának a lakásprobléma megoldását látja. „A Közösségi Bérlakás Rendszer, amit indítottunk, egy teljesen új kezdeményezés. Az önkormányzat biztos és kockázatmentes bérlője lehet azoknak, akiknek kiadó szombathelyi ingatlanuk van. Ezzel választ adhatunk hosszútávon is a szociális bérlakásrendszer problémáira” – tette hozzá. 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.