km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Táplánszentkereszten nagy hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére és tisztán tartására, ezért minden évben összegyűjtik az illegálisan lerakott hulladékot. Sajnos idén sem voltak jobbak a tapasztalatok, ezért komoly elhatározásra jutottak a szemétszedési akcióban részt vevő önkormányzati képviselő-testületi tagok.

 

Perl János polgármester felidézte a tavalyi évet, amikor 8200 kiló illegálisan lerakott szeméttől és 40 köbméter építési törmeléktől szabadult meg a Táplánszentkeresztet Véppel összekötő külterületi út, lelkes segítők és támogatók közreműködésével. Elmondta, hogy a szemetet összegyűjtők bíztak benne, hogy a természetet és munkájukat tisztelni fogják azok is, akik korábban odavitték a hulladékokat. Ám ez, legnagyobb sajnálatukra nem így történt. Lassan, de folyamatosan nőtt az út melletti szemét mennyisége. Ezért majd egy évvel később, 2022. március 19-én újabb szemétszedő akciót hirdetett a Táplánszentkereszti Önkormányzat.


- Közel húsz felnőtt és egy tucat gyermek látott neki felszedni a különféle szemetet az árokból, az út széléről és a bokrok mélyéről – folytatta a polgármester. - Nem kellett nagyon keresgélni a hulladékokat, könnyebben lehetett találni, mint gombát vagy virágot. Gyűjtöttünk kommunális hulladékot, üveget, gumiabroncsot, bontott autóalkatrészt, hullámpalát, kábelvédő műanyagot és még sorolhatnám. Pár kilogramm híján valamivel több mint 2000 kiló szemét gyűlt össze. Első hallásra ugyan ez optimizmusra ad okot, de valójában ez egy nagyon elkeserítő szám. Ez ugyan negyede az egy évvel ezelőtt összegyűjtött mennyiségnek, de a 2021. évi 8200 kiló az út felújítása óta, vagyis 10 év alatt gyűlt össze. 


A polgármester tételesen is közölte az elszomorító számokat: vegyes hulladék (1240 kiló), autóabroncs (1027 kiló veszélyes hulladék), bontott műanyag autóalkatrész (277 kiló veszélyes hulladék), bontott kábelvédő műanyag cső (395 kiló veszélyes hulladék), autó szélvédő (20 kiló), hullámpala (kb. 70-80 kiló veszélyes hulladék).


Kiemelte, a sokkoló látvány és az elkeserítő adatok miatt a szemétszedési akcióban részt vevő képviselő-testületi tagok arra a döntésre jutottak, hogy az út menti lerakóhelyeket el kell kezdeni technikai eszközökkel megfigyelni, majd a tettenérés esetén eljárást kezdeményezni a környezetünket elcsúfító, azt a veszélyes hulladékok lerakásával megmérgező elkövetők ellen. A hivatalos döntésre a legközelebbi testületi ülésen kerülhet sor.


A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki önként vállalta, hogy mások eldobott szemetét felszedi, illetve azoknak is, akik az elszállításában segítettek, azoknak, akik térítésmentesen biztosították a hulladék elszállításához szükséges szállítóeszközöket. Még egyszer hangsúlyozta, hogy az illegális hulladéklerakás bűncselekménynek minősül, súlyos szankciókat von maga után.

 

Fotó: Galambos Krisztina Anita/ Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Facebook-oldal


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.