km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Táplánszentkereszten nagy hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére és tisztán tartására, ezért minden évben összegyűjtik az illegálisan lerakott hulladékot. Sajnos idén sem voltak jobbak a tapasztalatok, ezért komoly elhatározásra jutottak a szemétszedési akcióban részt vevő önkormányzati képviselő-testületi tagok.

 

Perl János polgármester felidézte a tavalyi évet, amikor 8200 kiló illegálisan lerakott szeméttől és 40 köbméter építési törmeléktől szabadult meg a Táplánszentkeresztet Véppel összekötő külterületi út, lelkes segítők és támogatók közreműködésével. Elmondta, hogy a szemetet összegyűjtők bíztak benne, hogy a természetet és munkájukat tisztelni fogják azok is, akik korábban odavitték a hulladékokat. Ám ez, legnagyobb sajnálatukra nem így történt. Lassan, de folyamatosan nőtt az út melletti szemét mennyisége. Ezért majd egy évvel később, 2022. március 19-én újabb szemétszedő akciót hirdetett a Táplánszentkereszti Önkormányzat.


- Közel húsz felnőtt és egy tucat gyermek látott neki felszedni a különféle szemetet az árokból, az út széléről és a bokrok mélyéről – folytatta a polgármester. - Nem kellett nagyon keresgélni a hulladékokat, könnyebben lehetett találni, mint gombát vagy virágot. Gyűjtöttünk kommunális hulladékot, üveget, gumiabroncsot, bontott autóalkatrészt, hullámpalát, kábelvédő műanyagot és még sorolhatnám. Pár kilogramm híján valamivel több mint 2000 kiló szemét gyűlt össze. Első hallásra ugyan ez optimizmusra ad okot, de valójában ez egy nagyon elkeserítő szám. Ez ugyan negyede az egy évvel ezelőtt összegyűjtött mennyiségnek, de a 2021. évi 8200 kiló az út felújítása óta, vagyis 10 év alatt gyűlt össze. 


A polgármester tételesen is közölte az elszomorító számokat: vegyes hulladék (1240 kiló), autóabroncs (1027 kiló veszélyes hulladék), bontott műanyag autóalkatrész (277 kiló veszélyes hulladék), bontott kábelvédő műanyag cső (395 kiló veszélyes hulladék), autó szélvédő (20 kiló), hullámpala (kb. 70-80 kiló veszélyes hulladék).


Kiemelte, a sokkoló látvány és az elkeserítő adatok miatt a szemétszedési akcióban részt vevő képviselő-testületi tagok arra a döntésre jutottak, hogy az út menti lerakóhelyeket el kell kezdeni technikai eszközökkel megfigyelni, majd a tettenérés esetén eljárást kezdeményezni a környezetünket elcsúfító, azt a veszélyes hulladékok lerakásával megmérgező elkövetők ellen. A hivatalos döntésre a legközelebbi testületi ülésen kerülhet sor.


A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki önként vállalta, hogy mások eldobott szemetét felszedi, illetve azoknak is, akik az elszállításában segítettek, azoknak, akik térítésmentesen biztosították a hulladék elszállításához szükséges szállítóeszközöket. Még egyszer hangsúlyozta, hogy az illegális hulladéklerakás bűncselekménynek minősül, súlyos szankciókat von maga után.

 

Fotó: Galambos Krisztina Anita/ Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Facebook-oldal


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.