km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Táplánszentkereszten nagy hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére és tisztán tartására, ezért minden évben összegyűjtik az illegálisan lerakott hulladékot. Sajnos idén sem voltak jobbak a tapasztalatok, ezért komoly elhatározásra jutottak a szemétszedési akcióban részt vevő önkormányzati képviselő-testületi tagok.

 

Perl János polgármester felidézte a tavalyi évet, amikor 8200 kiló illegálisan lerakott szeméttől és 40 köbméter építési törmeléktől szabadult meg a Táplánszentkeresztet Véppel összekötő külterületi út, lelkes segítők és támogatók közreműködésével. Elmondta, hogy a szemetet összegyűjtők bíztak benne, hogy a természetet és munkájukat tisztelni fogják azok is, akik korábban odavitték a hulladékokat. Ám ez, legnagyobb sajnálatukra nem így történt. Lassan, de folyamatosan nőtt az út melletti szemét mennyisége. Ezért majd egy évvel később, 2022. március 19-én újabb szemétszedő akciót hirdetett a Táplánszentkereszti Önkormányzat.


- Közel húsz felnőtt és egy tucat gyermek látott neki felszedni a különféle szemetet az árokból, az út széléről és a bokrok mélyéről – folytatta a polgármester. - Nem kellett nagyon keresgélni a hulladékokat, könnyebben lehetett találni, mint gombát vagy virágot. Gyűjtöttünk kommunális hulladékot, üveget, gumiabroncsot, bontott autóalkatrészt, hullámpalát, kábelvédő műanyagot és még sorolhatnám. Pár kilogramm híján valamivel több mint 2000 kiló szemét gyűlt össze. Első hallásra ugyan ez optimizmusra ad okot, de valójában ez egy nagyon elkeserítő szám. Ez ugyan negyede az egy évvel ezelőtt összegyűjtött mennyiségnek, de a 2021. évi 8200 kiló az út felújítása óta, vagyis 10 év alatt gyűlt össze. 


A polgármester tételesen is közölte az elszomorító számokat: vegyes hulladék (1240 kiló), autóabroncs (1027 kiló veszélyes hulladék), bontott műanyag autóalkatrész (277 kiló veszélyes hulladék), bontott kábelvédő műanyag cső (395 kiló veszélyes hulladék), autó szélvédő (20 kiló), hullámpala (kb. 70-80 kiló veszélyes hulladék).


Kiemelte, a sokkoló látvány és az elkeserítő adatok miatt a szemétszedési akcióban részt vevő képviselő-testületi tagok arra a döntésre jutottak, hogy az út menti lerakóhelyeket el kell kezdeni technikai eszközökkel megfigyelni, majd a tettenérés esetén eljárást kezdeményezni a környezetünket elcsúfító, azt a veszélyes hulladékok lerakásával megmérgező elkövetők ellen. A hivatalos döntésre a legközelebbi testületi ülésen kerülhet sor.


A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki önként vállalta, hogy mások eldobott szemetét felszedi, illetve azoknak is, akik az elszállításában segítettek, azoknak, akik térítésmentesen biztosították a hulladék elszállításához szükséges szállítóeszközöket. Még egyszer hangsúlyozta, hogy az illegális hulladéklerakás bűncselekménynek minősül, súlyos szankciókat von maga után.

 

Fotó: Galambos Krisztina Anita/ Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Facebook-oldal


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.