km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Fellélegzett a természet Táplánszentkereszten

Táplánszentkereszten nagy hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére és tisztán tartására, ezért minden évben összegyűjtik az illegálisan lerakott hulladékot. Sajnos idén sem voltak jobbak a tapasztalatok, ezért komoly elhatározásra jutottak a szemétszedési akcióban részt vevő önkormányzati képviselő-testületi tagok.

 

Perl János polgármester felidézte a tavalyi évet, amikor 8200 kiló illegálisan lerakott szeméttől és 40 köbméter építési törmeléktől szabadult meg a Táplánszentkeresztet Véppel összekötő külterületi út, lelkes segítők és támogatók közreműködésével. Elmondta, hogy a szemetet összegyűjtők bíztak benne, hogy a természetet és munkájukat tisztelni fogják azok is, akik korábban odavitték a hulladékokat. Ám ez, legnagyobb sajnálatukra nem így történt. Lassan, de folyamatosan nőtt az út melletti szemét mennyisége. Ezért majd egy évvel később, 2022. március 19-én újabb szemétszedő akciót hirdetett a Táplánszentkereszti Önkormányzat.


- Közel húsz felnőtt és egy tucat gyermek látott neki felszedni a különféle szemetet az árokból, az út széléről és a bokrok mélyéről – folytatta a polgármester. - Nem kellett nagyon keresgélni a hulladékokat, könnyebben lehetett találni, mint gombát vagy virágot. Gyűjtöttünk kommunális hulladékot, üveget, gumiabroncsot, bontott autóalkatrészt, hullámpalát, kábelvédő műanyagot és még sorolhatnám. Pár kilogramm híján valamivel több mint 2000 kiló szemét gyűlt össze. Első hallásra ugyan ez optimizmusra ad okot, de valójában ez egy nagyon elkeserítő szám. Ez ugyan negyede az egy évvel ezelőtt összegyűjtött mennyiségnek, de a 2021. évi 8200 kiló az út felújítása óta, vagyis 10 év alatt gyűlt össze. 


A polgármester tételesen is közölte az elszomorító számokat: vegyes hulladék (1240 kiló), autóabroncs (1027 kiló veszélyes hulladék), bontott műanyag autóalkatrész (277 kiló veszélyes hulladék), bontott kábelvédő műanyag cső (395 kiló veszélyes hulladék), autó szélvédő (20 kiló), hullámpala (kb. 70-80 kiló veszélyes hulladék).


Kiemelte, a sokkoló látvány és az elkeserítő adatok miatt a szemétszedési akcióban részt vevő képviselő-testületi tagok arra a döntésre jutottak, hogy az út menti lerakóhelyeket el kell kezdeni technikai eszközökkel megfigyelni, majd a tettenérés esetén eljárást kezdeményezni a környezetünket elcsúfító, azt a veszélyes hulladékok lerakásával megmérgező elkövetők ellen. A hivatalos döntésre a legközelebbi testületi ülésen kerülhet sor.


A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki önként vállalta, hogy mások eldobott szemetét felszedi, illetve azoknak is, akik az elszállításában segítettek, azoknak, akik térítésmentesen biztosították a hulladék elszállításához szükséges szállítóeszközöket. Még egyszer hangsúlyozta, hogy az illegális hulladéklerakás bűncselekménynek minősül, súlyos szankciókat von maga után.

 

Fotó: Galambos Krisztina Anita/ Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Facebook-oldal


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.