km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Felfüggesztett börtön vár a sofőrre, aki fékezés nélkül gázolt halálra egy gyalogost Vasváron

Felfüggesztett börtön vár a sofőrre, aki fékezés nélkül gázolt halálra egy gyalogost Vasváron

Az ittas gyalogos a kocsi szélvédőjére, majd onnan az útpadkára csapódott. Olyan durva, sokszervi sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A Szombathelyi Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év –végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – fogházra, 200.000 forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit. Kötelezte továbbá 706.244 forint bűnügyi költség megfizetésére – áll a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztályának közleményében.

A tényállás szerint a vádlott 2022. december 18-án este, éjszakai sötétségben, de működő közvilágítás mellett közlekedett Vasvár lakott területen belüli útszakaszán, a Szentmihályfa utcán, a Kossuth utca felől a Petőfi Sándor utca irányába.

A Szentmihályfa utca úttestének szélessége 7 méter, mellette bal oldalon 2,5 méter széles várakozóhelyek vannak kialakítva, az útburkolat aszfaltborítású, ekkor nedves állapotú volt, és egyébként egyenes útszakasz, amely 2%-osan emelkedik.

A vádlott személygépkocsijával mintegy 48-52 km/h sebességgel haladt, mikor a Szentmihályfa utca 1. számú épület előtti útszakaszon gyakorlatilag változatlan sebességgel, észlelés nélkül elütötte a forgalmi sávjában, a terelővonaltól 1,3 méter távolságra az úttesten neki bal kéz felől átlósan áthaladó, közepes fokban ittas 66 éves sértettet, aki barna bakancsot, szürke nadrágot és zöld kabátot viselt.

Az elütés következtében a sértett a személygépkocsi szélvédőjére, majd onnan az útpadkára csapódott. A sértett a baleset során olyan durva, sokszervi sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

Mint írják, a baleset, a baleset során elszenvedett sérülések és a sértett halála között közvetlen, egyenes, ok-okozati összefüggés áll fenn. Amikor a sértett megkezdte az áthaladást az úttesten, akkor a vádlott személygépkocsijával a későbbi elütés helyétől 68 méter távolságra járt, ám ekkor még a sértett nem volt számára észlelhető. Az úttesten áthaladó sértett az elütés helyétől 59,2 méter távolságra volt észlelhető.

Amennyiben a vádlott késedelemmentesen reagál az úttesten áthaladó sértett mozgására, úgy személygépkocsiját az elütés helye előtt akár lassító fékezéssel is megállíthatta volna, tekintve, hogy a sebességéhez tartozó féktávolság lassító fékezés esetére 48,1 – 52,5 méter. A vádlott terhére 4,2 – 4,3 másodperc észlelési-cselekvési késedelem róható.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 3. § (1) bekezdés c) pontjában írtakat, mert figyelmetlenségből eredő késedelmével a személybiztonságot veszélyeztette. A sértett a balesetben való közrehatásaként megszegte a KRESZ 21. § (5) bekezdés b) pontjában és a 21. § (8) bekezdésében írtakat, mert mint gyalogos, az úttesten nem a legrövidebb áthaladást biztosító irányba ment át; továbbá mint gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja, nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Az ítélet jogerős – közölték.

 

Fotó: 112Press

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.