km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Felavatták Károlyi Antal egykori főépítész emléktábláját

Felavatták Károlyi Antal egykori főépítész emléktábláját

Károlyi Antal, Szombathely egykori főépítésze emléktáblájának avatási ünnepsége volt ma délután a Március 15. téren. Az emléktáblát az általa tervezett Művelődési és Sportház falára helyezték el, a rajta látható dombormű Tóth Magdolna szobrászművész alkotása.

Károlyi Antal Ybl-díjas építész, Szombathely egykori főépítésze, a Március 15. téri épületegyüttes tervezője volt. Rá emlékezve készíttetett családja emléktáblát, amelyet a Művelődési és Sportház falán helyeztek el múlt pénteken. A helyszín nem véletlen: az épület 1963 óta tölt be meghatározó szerepet Szombathely és Vas megye életében, tervezésével Károlyi Antalt bízták meg.
A Sportházat Károlyi Antal egy olyan többfunkciós épületnek tervezte, amely koncertek és sportrendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas. Ez a koncepció szokatlannak számított abban az időben. Az eltelt évtizedek bizonyították, hogy a létesítmény kiválóan szolgálja a városi és megyei programokat. 2015-ben újították fel, ám eredeti arcát javarészt megőrizte.


Az ünnepségen Prikazovits Ferenc Vörösmarty Szózatát szavalta el: a versválasztás sem volt véletlen. A Károlyi Máriának, a volt főépítész lányának emlékező gondolataiból – melyek Nemes Judit tolmácsolásában hangzottak el – megtudhattuk, hogy Vörösmarty verse különösen fontos jelentéssel bírt Károlyi számára. Lánya sorai egy 1951-es tanévzárót elevenítettek fel, amire, apja kívánságának megfelelően, megtanulta és elszavalta a Szózatot. A világháborút követő diktatúra éveiben sokan hagyták el az országot, Károlyi úgy döntött, hogy marad, "s a Szózat szép szavait az én gyermeki előadásomban hallva erősítette meg az itt élni és meghalni kívánó szándékát." – zárult az emlékezés.


Az ünnepségen köszöntőt mondott Feiszt György levéltáros. Szombathely múltjának megismertetését különösen fontos ügynek érzi, kezdte beszédét, ezért megtiszteltetés, hogy egy jelentős életművű személyiség emléktáblájánál mondhat beszédet. Károlyi Antal Szombathely város 20. századi arculatát napjainkig maradandóan meghatározó személyiség. Feiszt felidézte az építész főbb munkáit, hogy csak a szombathelyieket említsük: 1949-ben Szombathelyen a második világháborús bombatámadás romjainak eltakarítása után, a város történelmi szerkezetének megtartását szem előtt tartva ő tervezte a Savaria tér épületeit. 1954-től ő irányította Szombathely városrekonstrukcióját. A Nyitra utcai Általános Iskola (1955), Művelődési és Sportház (1963), a Szakorvosi Rendelőintézet (1964), a megyei pártszékház, a hangversenyteremhez illesztett zeneiskola (1975) fűződnek a nevéhez. 


A beszéd után az egykori főépítész fia, Károlyi István és dr. László Győző alpolgármester leplezték le az emléktáblát, mely innentől fogva – a Károlyi Antalról elnevezett utcával együtt – méltó emléket állít Szombathely egykori főépítészének.

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.