km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Felavatták dr. Palkó István szobrát

Felavatták dr. Palkó István szobrát

Felavatták dr. Palkó István szobrát a róla elnevezett közben a Paragvári út és a dr. Szabolcs Zoltán utca között. A Nagy Lajos Gimnázium első igazgatójára emlékeztek ma délután – az eseményen részt vett többek között dr. Nemény András polgármester, Horváth Soma kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Kopcsándi József, a körzet képviselője, Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke, városi képviselők, valamint a Palkó család több tagja is.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület dr. Palkó István (1913-2008) emlékére a róla elnevezett közben (Paragvári utca felőli oldal) köztéri szobrot szeretett volna állítani. A kezdeményezést - melyhez az önkormányzat a 2023. évi Kulturális és Civil Alap terhére 548.550 forintot biztosított - dr. Palkó István családja is támogatta és a megvalósításhoz 550 ezer forint összeggel járult hozzá. Az áprilisi közgyűlésen született döntés a szoborállításról.  

Dr. Palkó István Toronyban, nyolcgyermekes családban született. Az egykori Faludi Ferenc Gimnázium tanára, később igazgatója volt. A latin-magyar-görög szakos tanár pályafutása során Szombathely több intézményében (Kanizsai Dorottya Gimnázium, Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet, Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola) tanított. Aktívan publikált, számos novellát és verset írt, több német fordítása is megjelent. Jelentős szerkesztői tevékenységet (Vasi Szemle, Életünk, illetve Vas megyei témájú irodalmi antológia) folytatott. Az Írószövetség Nyugat-dunántúli Csoportjának titkára, illetve a Vasi Írók és Művészek Munkaközösségének vezetője volt.

A Lieb Roland szobrászművész által készített 185 cm-es, kétrészes alkotás egy lakkozott, szálerősített beton portré, amely síklapokból összeállított posztamensen áll. Az ún. corten lemezek nyitott könyvként sziluettet, hátteret és egyben felirati mezőt képeznek.

- Azon gondolkodtam, mikor jöttem ide, hogy közterületet elnevezni, szobrot állítani általában történelmi személyekről szoktak, vagy pedig valamilyen tudománynak, művészeti ágnak a képviselőjéről, aki egy területen nagyot alkotott, és az utókor is szívesen emlékszik vissza rá. Dr. Palkó István esetében nagyon nehéz kiemelni egy területet, hiszen olyan sokrétű volt az ő tudása – egyszerre volt nyelvész, irodalmár, szerkesztő, tanár, pszichológus, dokumentumfilmes. Palkó István valójában egy ösztönös tehetség volt, egy polihisztor. Ma a tehetségnek, az ő tehetségének állítunk szobrot – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Nemény András polgármester, aki kiemelte: dr. Palkó István szuverén gondolkodó volt egy olyan korban, amikor ezt a gondolkodást nem igazán tolerálták.

- Részese volt a Premontrei Gimnáziumnak, a Faludi Gimnáziumnak, a Nagy Lajos Gimnáziumnak, a Kanizsai gimnáziumnak, majd a főiskola megalakulásakor is ott volt vezetőként, azt gondolom ez mindent elmond, hogy milyen ember is volt ő – emelte ki a polgármester.

- Ő maga volt a kincsesláda: rengeteg kincs őrzője, de önmagában is óriási értéket képviselt. Sajnálom, hogy a város az ő életében nem becsülte meg kellően, de ez nem jelenti azt, hogy az utókor az emlékezetét ne tudná megőrizni méltó módon. Azért vagyunk ma itt, hogy dr. Palkó István Szombathely emlékezettörténetében méltó helyre kerüljön – zárta szavait dr. Nemény András.

Kopcsándi József, a körzet képviselője ismertette a tudós viszontagságos életútját, majd így fogalmazott:

- Dr. Palkó István életútját nem az vezérelte, hogy valamikor, valaha megemlékezzenek róla. Egész életét a közjó szolgálatába állította, tudását, szellemi tevékenységét a társadalom javára, annak fejlesztésére fordította. Kiérdemelte az örökkévalóságot – hangoztatta Kopcsándi József.

- A mai napon egy közel 4 éves történet végére értünk. 2019-ben fogalmazódott meg a szobor ötlete Horváth Zoltán elnökségi tagunk fejében, majd az ügy mellé állt Kopcsándi József képviselő úr és a Szombathelyi Szépítő Egyesület. Felkerestem Lieb Roland szobrászművészt, aki vállalta a felkérésünket a szobor elkészítésére, amely nem az első közös munkánk – mondta Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke, majd így folytatta.

- Aztán jött a járvány és az ügy egy kicsi időre bekerült a fiókba, majd a tavalyi évben újult erővel nekiálltunk a szervezésnek. Sok-sok megbeszélés és egyeztetés követően művész úr tervezése által közelebb kerültünk a megvalósításhoz. És bár kissé rögös út vezetett idáig, most büszkén állhatunk itt, hiszen városunk egy újabb szoborral gazdagodott. Az a szó, ami most az eszembe jutott itt állva a szobor mellett: a Köszönöm. Köszönet mindazoknak, akik bármilyen módon segítették ügyünket. Köszönet az Önkormányzatnak és a családnak az anyagi támogatásért. Külön szeretnék köszönetet mondani Lieb Roland művész úrnak ahhoz az alkotó tevékenységhez, amelynek az eredménye ez a csodás köztéri alkotás. És egyesületünk nevében köszönöm, hogy részesei lehetünk a szobor elkészültének. Azt kívánom, hogy a szobor nagyon sokáig itt álljon, emlékül adózva egy nagyszerű embernek és hirdetve azt, hogy közös összefogással mindent el lehet érni – zárta szavait az egyesület elnöke.

Palkó Péter, dr. Palkó István fia megköszönte az önkormányzat és az egyesület támogatását.

Az esemény végén leleplezték a szobrot. A rendezvény azonban ezzel nem ért véget: az AGORA-Művelődési és Sportházban levetítették az Ez történ – Dr. Palkó István élete című dokumentumfilmet. Ezt követően Lőcsei Péter irodalomtörténész méltatta a polihisztor életművét.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.