km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Hajléktalan önkéntesek szedik a szemetet

Hajléktalan önkéntesek szedik a szemetet

Múzeumkert, Kisfaludy utca, a Borostyánkő áruház környéke – a belváros különböző pontjai, ahol a jó idő beköszöntével egyre több a szemét. Közkeletű vélemény, hogy hajléktalanok hagyják szanaszét a hulladékot, ez a vád a sajtóban is többször megjelent a közelmúltban. Az általánosítás nagy hiba, mondja Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője, mert a fedél nélküli emberek valójában nagyon sokat tesznek azért, hogy tisztább legyen a város.

 

–  A gyorséttermi papírhulladékot, a chipses zacskót és a csokipapírt nem lehet a hajléktalanokhoz kötni, ilyesmit ők nem tudnak megvásárolni. A boros flakont lehet, hogy hajléktalan dobta el, de egy-két renitens személy viselkedése alapján megítélni a fedél nélküli embereket, azt gondolom, helytelen dolog – mondja Németh Klára a sajtóban nemrég megjelent vádakra reagálva, miszerint hajléktalanok szemetelik tele a Kisfaludy utcai játszóteret. – A feltételezésekkel ellentétben nem lakik hajléktalan a játszótéren, viszont délutánonként húsz-harminc fős csoportokban bandáznak ott fiatalok, és szemetet hagynak maguk után. Ezt az ellátottjaink összegyűjtik, másnapra azonban ugyanolyan szemetes a terület. Problémát jelent az is, hogy a közelben működő bolt vásárlói közterületen fogyasztják el az enni-innivalót, és szétdobálják a csomagolást, a flakonokat. Ők nemcsak hajléktalanok, a közeli munkásszállóról mások is járnak oda rendszeresen. Nem volt kellemes ezeket a cikkeket olvasni. A közterületen való viselkedés nem szociális kérdés. Két utcai szolgálatunk van, megtesszük, ami tőlünk telik, de nem vagyunk hatóság. Úgy vélem, az embereknek lakhatási helyzettől függetlenül nem kellene szemetelni – szögezi le a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője.


Hangsúlyozza azt is, hogy a hajléktalan emberek nagyon sokat tesznek a tisztább, élhetőbb városért. Ellátottjaik önkéntes alapon jelentkezhetnek szemétszedő akcióra, amit hosszú évek óta pályázati forrásból valósítanak meg heti, kétheti rendszerességgel. Délutánonként öt-hat hajléktalan ember indul szemetet szedni a város külterületeire. Többek között a Parkerdőben, a fő- és bekötőutak mentén, a gyárak környékén, a Puskás Tivadar utcában is begyűjtik az illegálisan elhelyezett nagyobb kupacokat és a szétszórt hulladékot. Egy-egy alkalommal akár 30 zsák szemét is összejön, amit a SZOVÁ-val és a SZOMHULL-lal kialakított együttműködés értelmében a hulladéklerakóban helyezhetnek el térítésmentesen. A fürdőkádtól az autógumin át a ruhaneműig és az építési törmelékig mindennel találkoznak. Ezt a feladatot ellenszolgáltatás nélkül látják el, munkájukat azzal honorálja a FÉHE, hogy a pályázatnak köszönhetően éttermi szolgáltatásokat vehetnek igénybe: a szemétszedés után mindenki, aki az akcióban részt vett, választhat magának pizzát, hotdogot vagy hamburgert, amit amúgy nem tudna megvásárolni.  


–  Szeretik ezt a lehetőséget az ellátottjaink, szívesen élnek vele, sok a jelentkező. A munka egy jó hangulatú közös étkezéssel végződik – fogalmaz Németh Klára. –  Hangsúlyozni szeretném, hogy legfőbb célunk – amellett, hogy igyekszünk minőségi szociális ellátást biztosítani – lerombolni a hajléktalanokkal szembeni előítéleteket. A szemétszedés szép példája annak, hogy ezek az emberek igenis dolgoznak. Az általánosítás nem helyes, az indulatok pedig nem visznek minket előre.


A hajléktalanok önkéntes szemétszedő akciója mellett a FÉHE közfoglalkoztatási programja is a város tisztaságát szolgálja. Két csoportban hat fő dolgozik a belváros különböző pontjain. A munkát a SZOMPARK-kal egyeztetik, fűnyírás után például mindig van egy tisztázó szemétgyűjtés. A frekventált területekre szinte naponta mennek ütemterv szerint, de ha jelzés érkezik, soron kívül is kivonulnak. A hulladékot narancssárga zsákba gyűjtik, elszállításáról a SZOMPARK gondoskodik.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.