km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Hajléktalan önkéntesek szedik a szemetet

Hajléktalan önkéntesek szedik a szemetet

Múzeumkert, Kisfaludy utca, a Borostyánkő áruház környéke – a belváros különböző pontjai, ahol a jó idő beköszöntével egyre több a szemét. Közkeletű vélemény, hogy hajléktalanok hagyják szanaszét a hulladékot, ez a vád a sajtóban is többször megjelent a közelmúltban. Az általánosítás nagy hiba, mondja Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője, mert a fedél nélküli emberek valójában nagyon sokat tesznek azért, hogy tisztább legyen a város.

 

–  A gyorséttermi papírhulladékot, a chipses zacskót és a csokipapírt nem lehet a hajléktalanokhoz kötni, ilyesmit ők nem tudnak megvásárolni. A boros flakont lehet, hogy hajléktalan dobta el, de egy-két renitens személy viselkedése alapján megítélni a fedél nélküli embereket, azt gondolom, helytelen dolog – mondja Németh Klára a sajtóban nemrég megjelent vádakra reagálva, miszerint hajléktalanok szemetelik tele a Kisfaludy utcai játszóteret. – A feltételezésekkel ellentétben nem lakik hajléktalan a játszótéren, viszont délutánonként húsz-harminc fős csoportokban bandáznak ott fiatalok, és szemetet hagynak maguk után. Ezt az ellátottjaink összegyűjtik, másnapra azonban ugyanolyan szemetes a terület. Problémát jelent az is, hogy a közelben működő bolt vásárlói közterületen fogyasztják el az enni-innivalót, és szétdobálják a csomagolást, a flakonokat. Ők nemcsak hajléktalanok, a közeli munkásszállóról mások is járnak oda rendszeresen. Nem volt kellemes ezeket a cikkeket olvasni. A közterületen való viselkedés nem szociális kérdés. Két utcai szolgálatunk van, megtesszük, ami tőlünk telik, de nem vagyunk hatóság. Úgy vélem, az embereknek lakhatási helyzettől függetlenül nem kellene szemetelni – szögezi le a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője.


Hangsúlyozza azt is, hogy a hajléktalan emberek nagyon sokat tesznek a tisztább, élhetőbb városért. Ellátottjaik önkéntes alapon jelentkezhetnek szemétszedő akcióra, amit hosszú évek óta pályázati forrásból valósítanak meg heti, kétheti rendszerességgel. Délutánonként öt-hat hajléktalan ember indul szemetet szedni a város külterületeire. Többek között a Parkerdőben, a fő- és bekötőutak mentén, a gyárak környékén, a Puskás Tivadar utcában is begyűjtik az illegálisan elhelyezett nagyobb kupacokat és a szétszórt hulladékot. Egy-egy alkalommal akár 30 zsák szemét is összejön, amit a SZOVÁ-val és a SZOMHULL-lal kialakított együttműködés értelmében a hulladéklerakóban helyezhetnek el térítésmentesen. A fürdőkádtól az autógumin át a ruhaneműig és az építési törmelékig mindennel találkoznak. Ezt a feladatot ellenszolgáltatás nélkül látják el, munkájukat azzal honorálja a FÉHE, hogy a pályázatnak köszönhetően éttermi szolgáltatásokat vehetnek igénybe: a szemétszedés után mindenki, aki az akcióban részt vett, választhat magának pizzát, hotdogot vagy hamburgert, amit amúgy nem tudna megvásárolni.  


–  Szeretik ezt a lehetőséget az ellátottjaink, szívesen élnek vele, sok a jelentkező. A munka egy jó hangulatú közös étkezéssel végződik – fogalmaz Németh Klára. –  Hangsúlyozni szeretném, hogy legfőbb célunk – amellett, hogy igyekszünk minőségi szociális ellátást biztosítani – lerombolni a hajléktalanokkal szembeni előítéleteket. A szemétszedés szép példája annak, hogy ezek az emberek igenis dolgoznak. Az általánosítás nem helyes, az indulatok pedig nem visznek minket előre.


A hajléktalanok önkéntes szemétszedő akciója mellett a FÉHE közfoglalkoztatási programja is a város tisztaságát szolgálja. Két csoportban hat fő dolgozik a belváros különböző pontjain. A munkát a SZOMPARK-kal egyeztetik, fűnyírás után például mindig van egy tisztázó szemétgyűjtés. A frekventált területekre szinte naponta mennek ütemterv szerint, de ha jelzés érkezik, soron kívül is kivonulnak. A hulladékot narancssárga zsákba gyűjtik, elszállításáról a SZOMPARK gondoskodik.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.