km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Hajléktalan önkéntesek szedik a szemetet

Hajléktalan önkéntesek szedik a szemetet

Múzeumkert, Kisfaludy utca, a Borostyánkő áruház környéke – a belváros különböző pontjai, ahol a jó idő beköszöntével egyre több a szemét. Közkeletű vélemény, hogy hajléktalanok hagyják szanaszét a hulladékot, ez a vád a sajtóban is többször megjelent a közelmúltban. Az általánosítás nagy hiba, mondja Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője, mert a fedél nélküli emberek valójában nagyon sokat tesznek azért, hogy tisztább legyen a város.

 

–  A gyorséttermi papírhulladékot, a chipses zacskót és a csokipapírt nem lehet a hajléktalanokhoz kötni, ilyesmit ők nem tudnak megvásárolni. A boros flakont lehet, hogy hajléktalan dobta el, de egy-két renitens személy viselkedése alapján megítélni a fedél nélküli embereket, azt gondolom, helytelen dolog – mondja Németh Klára a sajtóban nemrég megjelent vádakra reagálva, miszerint hajléktalanok szemetelik tele a Kisfaludy utcai játszóteret. – A feltételezésekkel ellentétben nem lakik hajléktalan a játszótéren, viszont délutánonként húsz-harminc fős csoportokban bandáznak ott fiatalok, és szemetet hagynak maguk után. Ezt az ellátottjaink összegyűjtik, másnapra azonban ugyanolyan szemetes a terület. Problémát jelent az is, hogy a közelben működő bolt vásárlói közterületen fogyasztják el az enni-innivalót, és szétdobálják a csomagolást, a flakonokat. Ők nemcsak hajléktalanok, a közeli munkásszállóról mások is járnak oda rendszeresen. Nem volt kellemes ezeket a cikkeket olvasni. A közterületen való viselkedés nem szociális kérdés. Két utcai szolgálatunk van, megtesszük, ami tőlünk telik, de nem vagyunk hatóság. Úgy vélem, az embereknek lakhatási helyzettől függetlenül nem kellene szemetelni – szögezi le a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője.


Hangsúlyozza azt is, hogy a hajléktalan emberek nagyon sokat tesznek a tisztább, élhetőbb városért. Ellátottjaik önkéntes alapon jelentkezhetnek szemétszedő akcióra, amit hosszú évek óta pályázati forrásból valósítanak meg heti, kétheti rendszerességgel. Délutánonként öt-hat hajléktalan ember indul szemetet szedni a város külterületeire. Többek között a Parkerdőben, a fő- és bekötőutak mentén, a gyárak környékén, a Puskás Tivadar utcában is begyűjtik az illegálisan elhelyezett nagyobb kupacokat és a szétszórt hulladékot. Egy-egy alkalommal akár 30 zsák szemét is összejön, amit a SZOVÁ-val és a SZOMHULL-lal kialakított együttműködés értelmében a hulladéklerakóban helyezhetnek el térítésmentesen. A fürdőkádtól az autógumin át a ruhaneműig és az építési törmelékig mindennel találkoznak. Ezt a feladatot ellenszolgáltatás nélkül látják el, munkájukat azzal honorálja a FÉHE, hogy a pályázatnak köszönhetően éttermi szolgáltatásokat vehetnek igénybe: a szemétszedés után mindenki, aki az akcióban részt vett, választhat magának pizzát, hotdogot vagy hamburgert, amit amúgy nem tudna megvásárolni.  


–  Szeretik ezt a lehetőséget az ellátottjaink, szívesen élnek vele, sok a jelentkező. A munka egy jó hangulatú közös étkezéssel végződik – fogalmaz Németh Klára. –  Hangsúlyozni szeretném, hogy legfőbb célunk – amellett, hogy igyekszünk minőségi szociális ellátást biztosítani – lerombolni a hajléktalanokkal szembeni előítéleteket. A szemétszedés szép példája annak, hogy ezek az emberek igenis dolgoznak. Az általánosítás nem helyes, az indulatok pedig nem visznek minket előre.


A hajléktalanok önkéntes szemétszedő akciója mellett a FÉHE közfoglalkoztatási programja is a város tisztaságát szolgálja. Két csoportban hat fő dolgozik a belváros különböző pontjain. A munkát a SZOMPARK-kal egyeztetik, fűnyírás után például mindig van egy tisztázó szemétgyűjtés. A frekventált területekre szinte naponta mennek ütemterv szerint, de ha jelzés érkezik, soron kívül is kivonulnak. A hulladékot narancssárga zsákba gyűjtik, elszállításáról a SZOMPARK gondoskodik.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.