km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Februári közgyűlés: közösségi bérlakások, orvosi ügyelet, önkormányzati cégek

Februári közgyűlés: közösségi bérlakások, orvosi ügyelet, önkormányzati cégek

Több napirendi pontot is tárgyalnak a szombathelyi képviselők a februári közgyűlésen. Folyamatosan frissülő tudósításban számolunk be a történtekről.

A napirendi pontok tárgyalása előtt dr. Nemény András polgármester emlékezett meg a korábbi képviselőre, a kulturális bizottság egykori elnökére, az MMIK volt igazgatójára, Horváth Györgyre. A képviselők egyperces néma felállással tisztelegtek a volt városatya emlékére. Lendvai Ferenc egészségügyi okokból nem tudott részt venni az ülésen, Koczka Tibor (Pro Savaria) pedig letette képviselői esküjét.   A polgármester arról számolt be, hogy a koronavírussal kapcsolatban egyeztettek az illetékesekkel napokban. A politikus elmondta, a www.szombathely.hu oldalon közétették a legfontosabb információkat. A költségvetésben 50 millió forintot elkülönítenek arra az esetre, ha esetleg a vírussal kapcsolatban intézkedni kellene. 


Napirend előtt 


Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője kért elsőként szót: a médiából értesültek arról, hogy a volt Epcos területén átadták a vívó- és asztalitenisz-csarnokot. A képviselő arra emlékeztetett, hogy 2010-ben dr. Puskás Tivadar polgármester meghívta az elődjét, dr. Ipkovich Györgyöt, ez most nem történt meg. Illés Károly szerint ez nem volt korrekt lépés a városvezetés részéről. Dr. Nemény András válaszában elmondta: ha valóban így történt, akkor erre a későbbiekben jobban figyelnek, ugyanakkor arról is szólt, hogy a héten egy gazdasági nagyrendezvényre valamennyi fideszes képviselőt meghívták, ám arra nem jött el a jobboldali politikusok közül senki. A cserkészház átadása, illetve át nem adása is szóba került a két politikus között, ám ebben a kérdésben nem értettek egyet a felek.


Ágh Ernő (Fidesz) arról beszélt, hogy megkeresték Petőfi-telepről, hogy egy kulturális teret szeretnének kialakítani. A hely adott, a közösségi rendezvényeknek ideális otthona lehetne, ennek ingyenes használatba vételét kérte Ágh Ernő. Egy másik témát is felhozott a képviselő: egy lengyel településsel kötne testvérvárosi szerződést Szombathely, ezt támogatná a városatya. Dr. Nemény András elmondta: már meghívták a város vezetőit a karneválra, és akkor alá is írhatják a kontraktust. A kulturális közösségi térrel kapcsolatban a polgármester azt mondta: jó az ötlet, a következő testületi ülésre előkészítik a témát. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) szerint is csikorog a polgármesteri kabinet gépezete, a városatya is a volt Epcos területén történt beruházás átadására célzott. Ugyancsak sérelmezte, hogy egészségügyi témakörben történt egyeztetésekre nem hívták meg az illetékes szakembereket. Dr. Nemény András úgy válaszolt: ő sem vett részt a projektzáró rendezvényen – ez nem politikai esemény volt. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint „Nyugaton a helyzet változatlan” – ezzel arra utalt, hogy a vívó- és asztalitenisz-csarnok átadása egy sikertörténet, ám a tálalása most mégis megosztó. 


A volt Epcos-területtel kapcsolatos beruházást továbbra sem tudták elengedni a városatyák. Illés Károly a kormány és az országgyűlési képviselő, dr. Hende Csaba ténykedését méltatta az ügyben. A polgármester válaszában úgy fogalmazott: örül, hogy mindig megköszöni a frakcióvezető a parlamenti képviselőnek a ténykedését, de szerinte az Uniónak is jár a köszönet, hiszen pályázati pénzből sikerült kivitelezni a beruházást. 


Horváth Gábor (Fidesz) örömét fejezte ki azért, hogy létrejött a dr. Hende Csaba – dr. Nemény András találkozó, ugyanakkor megjegyezte: értesülései szerint a Herényi kastélyra elkülönített 2 milliárd forintot esetleg másra fordítaná a városvezetés. Ez ügyben kérdezte a polgármestert. Dr. Nemény András elmondta: dr. Hende Csaba egyetértett azzal, hogy csoportosítsák át a pénzt a kastélyról, ugyanakkor erről egyeztessenek a körzet képviselőjével. Horváth Gábor arra kérte a városvezetést, hogy mindenképpen foglalkozzanak a kastéllyal, és ne ott alakítsák ki a hajléktalanszállót. A polgármester ígéretet tett arra, hogy dolgoznak a felújításon, és biztosan nem ott lesz majd a hajléktalanokkal foglalkozó intézmény.   


Németh Ákos (Éljen Szombathely) és Horváth Gábor (Fidesz) közösen terjesztette be a testület elé egy petíció támogatását, amelyet a Székely Tanács kezdeményezett a Romániában élő magyarok identitásmegőrzésének támogatására.


Putz Attila (Éljen Szombathely) a Civil Fórummal kapcsolatban kért szót. Újjá kellett alakítaniuk a Civil Fórumot, mert az eddig nem igazán működött. A kissé kaotikus tagsági viszont kellett elsőként rendbe tenni – ez megtörtént. Bődi Lívia civil kapcsolattartóként dolgozik, sokat dolgozik a civilek ügyében, mondta a képviselő. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) szerint a városvezetés nagy elánnal vetette bele magát a munkába, ám nem feltétlenül tartja be a választási ígéreteit eddig. Arról is szólt, hogy 2019-ben sok lakás épült elsősorban a kormány döntéseinek hatására. Azt is kérdezte, hogy sikerült-e közvetlenül az Uniótól pénzt lehívnia Szombathelynek az elmúlt pár hónapban, ugyanis erre tett ígéretet dr. Nemény András. A gyors intézkedésű munkacsoport megalakult, ám milyen annak az eljárási rendje? – ezt is kérdezte a képviselőasszony. A polgármester a civilekkel kapcsolatban elmondta: most rendben mennek a civilek dolgai, nem úgy, mint korábban. Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármester elmondta: sajtótájékoztatón jelentették be a gyorsreagálású csoport megalakulását, és már több esetben sikerrel járt el az egység. A politikus elmondta: bízik abban, hogy együttműködnek majd a városatyák politikai hovatartozástól függetlenül. Dr. Nemény András hozzátette: az uniós költségvetést most dolgozzák ki, városunk most arra készül fel, hogy tudja majd fogadni a támogatást. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kikérte magának, hogy ők nem foglalkoztak a civilekkel. A Civil Fórumot nem hívta össze 2019-ben októberig a polgármester, reagált dr. Nemény András. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető is a civil szférával foglakkozott elsőként. A politikus úgy summázta a véleményét: „két ember döntött a civilek támogatásáról, az egyik a képviselőasszony volt, sógor-koma alapon”. Ebben változást ígért a frakcióvezető. Arra kérte dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, hogy ne hozzon országos politikát a testület elé. A déli városrészen, a Külső-Nárai út ügye 30 éve rendezetlen. Vannak házak, ahol a villanyoszlopok a kertekben vannak. Ezt mielőbb orvosolni kell, javasolta Tóth Kálmán, aki egy kerékpárút kiépítését is javasolja a térségben. 
Dr. Takátsné dr. Tenki Mária visszautasította Tóth Kálmán minősítését, majd kijelentette, hogy nyilvános üléseken születtek a döntések a civilek kérdésében. Dr. Nemény András úgy reagált: a Szent Márton Évben a Szülőföld alapítvány úgy kapott 70 millió forintot, hogy arról a képviselőasszony sem tudott. 


Melega Miklós (Fidesz) támogatta a Székely Tanács petícióját, majd kérdést fogalmazott meg a cserkészház elhelyezésével kapcsolatban. Sátory Károly (Fidesz) és dr. Horváth Attila is elmondta a véleményét az üggyel kapcsolatban.  

 

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) azt tartotta furcsának, hogy a korábbi városvezetés még azokra az eseményekre sem hívta meg az akkori ellenzéki képviselőket, ha azok konkrét átadások voltak – ezzel a vívó- és asztalitenisz-csarnok projektzárójára utalt a képviselő. A gyorsreagálású csoport működéséről elismerően szólt a politikus. Hozzátette: nem érti Illés Károlyt, hogy miért kell folyton kampányolni dr. Hende Csaba mellett. 


Koczka Tibor a Gothard-kastélyról beszélt, hogy milyen tervek voltak az épületre vonatkozóan. Kiemelte: foglalkozni kell a felújítással. Illés Károly megint hangsúlyozta: sokat köszönhetnek valóban az országgyűlési képviselőnek, nem szabad elvitatni az érdemeit. 


Kopcsándi József (Éljen Szombathely) az Akacs Mihály utcai forgalmi rend változásról beszélt. Elmondta: kikérik majd a lakosság véleményét. A Bolyai utcában hamarosan közparkot adnak át, tette hozzá a képviselő. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) is a korábbi ciklus civil szervezeti támogatását kritizálta, a politikus szerint korábban teljesen szubjektív alapon működött. Arra emlékeztette dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, hogy például a Joskar-Ola Napokra soha nem adott támogatást az önkormányzat civil alapja. A koronavírussal kapcsolatban aláhúzta: az önkormányzat felkészült, viszont sérelmezte, hogy dr. Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke nem vesz részt a munkában. Arról is szólt, hogy három helyen kezdődött meg a választókörzetében a játszótér-felújítás. Dr. Nemény András annyit jegyzett meg, hogy a közös hangot kell keresni a koronavírus-ügyben. Dr. Kecskés László szerint nagy mellénnyel nyilatkozott Kelemen Krisztián. Pont ő kérte, hogy vonják bele az egyeztetésbe, emelte ki dr. Kecskés László. Szerénységet és együttműködést kért a képviselő, amire dr. Nemény András úgy reagált: mindenképpen számolnak a fideszes városatya szakmai tudásával a közös munkában. 


Horváth Gábor a közvilágítással kapcsolatos kritikáit fogalmazta meg: van, hogy egész nap ég a villany, máshol este sem, így teljes sötétség van. Illés Károly szerint ez üzemeltetési probléma, nem a korábbi fejlesztéssel kapcsolatos hiba. Horváth Soma elmondta: annao lecserélték a korábbi lámpatesteket, volt, hogy ne került ki új a régi helyére. Utánajárnak a kérdésnek, ígérte. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) a Nagyszállóról beszélt, mint fogalmazott: úgy tudja, nem vásárolta meg a vevőjelölt az ingatlant. Csalás kísérletének gyanúja miatt tegyenek lépéseket, javasolta a politikus, a végrehajtó pár magánszeméllyel összejátszva, fiktív adás-vételi szerződést fabrikálva próbálta meg átverni az önkormányzatot. A Gothárd-kastéllyal kapcsolatban azt mondta: semmiképpen nem a Béke térre tervezik a hajléktalanszállót elhelyezni. Később a lakásügyekről beszélt dr. Czeglédy Csaba, megemlítve azt, hogy több család krízishelyzetben van. Kik a felelősök azért, hogy a lakásfelújításokat rosszul végezték el? – tette fel a kérdést. A polgármester a Nagyszállóval kapcsolatban elmondta: még nem kapott hivatalos tájékoztatást a vétellel kapcsolatban. Illés Károly azzal egyetértett, hogy utána kell járni a Nagyszálló ügyének. 


Voltak vicces jelenetek is a délelőtt folyamán. Előbb dr. Czeglédy Csaba követte meg egy félreértés miatt a Fidesz-frakció tagjait – aztán ebből szállóige lett: „Kövessen meg téged a Czeglédy”... Aztán Putz Attila elmondta, hogy a zanati temetőben rendezik a negyedik országos sírásó versenyt… Mindkét alkalommal egészen jól derültek a városatyák. Ezzel lezárult a két közgyűlés közötti vita.  

 
A polgármester végül gratulált Jordán Tamásnak, aki a Nemzet Színésze lett, valamint Melega Miklósnak, aki az Év Levéltára díjat vehette át a minap az intézmény vezetőjeként.  


A költségvetés vitája
 

A napirendek között az első a költségvetésre vonatkozott. Dr. Nemény András szerint a költségvetés nyertese az egészségügy, a szociális szféra és a városüzemeltetés – azokat az értékeket tükrözi a büdzsé, amelyeket fontosnak tart a városvezetés, hangsúlyozta a polgármester. Illés Károly szerint útkeresés látszik a költségvetés-tervezeten, ugyanakkor a hosszútávú fenntarthatóság nem. A büdzsé alapja az az 5 milliárd forintos állami támogatás, amely egy nagyberuházás kapcsán érkezett Szombathelyre. A Médiacentrum további 31 millió forintos plusz támogatását nem támogatja az ellenzéki frakció. A felsőoktatásra szánt támogatást kevesellte a politikus. Sport tekintetében azt mondta Illés Károly: a városvezetés a teljesítményalapú támogatást emlegette, ehhez képest a Haladás VSE csak 40 millió forintot kap a tervek szerint, holott a futsalcsapat kupagyőztes lett, és több sportoló olimpiai kvótáért küzd. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária is a Schaeffler-beruházásból befolyt telekárat emelte ki. Aztán utak és kerékpárutak felújítását, kiépítését javasolta. A Médiacentrum támogatásából a civil alaphoz kellene átcsoportosítani pénzt, javasolta a képviselőasszony. 


Bokányi Adrienn felháborítónak tartotta Illés Károly azon kijelentését, miszerint az útkeresés költségvetése lenne az idei. Szerinte épp a szombathelyi polgárok érdekét vették figyelembe a büdzsé összeállításakor, olyan elemeket emeltek be a rendszerbe, amely a szombathelyiek mindennapjait érinti. Melega Miklós a Szombathely visszavár programot emelte ki, emellett az Iseumi Játékoktól megvont támogatásra kérdezett rá. Üdvözölte a háziorvosi életpályamodellt, viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy csökkent a pécsi egyetem szombathelyi kihelyezett tagozatának a támogatása. Dr. Nemény András elmondta: építkezés folyik a területen, azért nem lesz Iseumi Játékok. 


Sátory Károly is a kormány, valamint az országgyűlési képviselő, dr. Hende Csaba munkáját méltatta, utalva a nagyberuházásra. A saját körzetében is sok olyan útszakasz van, amely felújításra szorul. Dr. Nemény András azt mondta: a pályázat kiírásakor már ő volt a polgármester, az elismerés a cégnek szól, nem a kormánynak. A polgármester aztán aláhúzta: a korábbi ciklusban aránytalanul magas volt a kormánypárti képviselők körzetében az útfelújításokra fordított pénz az ellenzéki körzetekkel szemben. Tóth Kálmán is azt rótta fel dr. Takátsné dr. Tenki Máriának, hogy korábban a kormánypárti képviselők körzeteiben sokszorosát költötték el útfelújításra, ezért nem is értette a fideszes képviselőasszony érvelését. 


Szerencsés csillagzat alatt vették át a költségvetést, fogalmazott Ágh Ernő, aki szerint vitathatatlan alapja a telekértékesítés. Ha ez a bevétel nem lenne meg, akkor a nullát osztogatnánk, húzta alá a képviselő. Dr. Nemény András arra emlékeztetett: a 600 hektáros területet dr. Ipkovich György polgármestersége idején vásárolta meg az önkormányzat a Honvédelmi Minisztériumtól, ami remek, hosszú távú döntésnek bizonyult. A befolyt összeget ne működésre, hanem fejlesztésre kell fordítani, tette hozzá a polgármester. 


Dr. Kecskés László a költségvetésnek az egészségügyre vonatkozó része rendben van, az támogatható a bizottsági elnök szerint is. A pécsi egyetem egészségtudományi karának támogatását dr. Kecskés László is visszaállítani az eredeti, 10 millió forintos összegre a tervezett 5 helyett. A politikus azt mondta: valamennyi testületnek és polgármesternek köszönet jár a telekértékesítésért. Ezzel egyetértett dr. Czeglédy Csaba, majd hozzáfűzte: nagy elismerés jár a cégnél dolgozóknak, akik évek, évtizedek óta bizonyítanak, hogy szorgalmasak. A saját képviselői keretéből ajánlott fel kétmillió forintot szociális tartaléknak, így nem kellett módosítani a költségvetést. Elismerően szólt a politikus a városvezetésről, és egyetértett abban, hogy az idei büdzsének egyik nyertese valóban a szociális szféra. 


Az ebédszünet előtti utolsó felszólaló Koczka Tibor volt. A felsőoktatással foglalkozott a Pro Savaria-s politikus, kiemelve azt, hogy másfél éve már szorgalmazta: készüljön igényfemérés, hogy milyen szakokkal gazdagodjon az egyetem. A Haladással kapcsolatban azt mondta: a mamutszervezet már nem tud megfelelően működni a XXI. századi körülmények között. A 40 millió forintos támogatást pedig célirányosítaná, azaz legyen nyilvánvaló, hogy melyik szakosztály mennyi pénzt kap majd. 


Ebédszünet, folytatás fél 3-tól. 


Délutáni történések
 

Horváth Gábor felszólalásával folytatódott a közgyűlés délután. A herényi képviselő kiemelte: a peremvárosi kerületek rossz helyzetben vannak, azok felzárkóztatása nem tűr halasztást. A Gothard Jenő Általános Iskola környékén lévő utcák rendbetétele prioritást kell, hogy élvezzenek a városatya szerint, majd hozzátette: a csapadékelvezetés is több helyen problémás. „Annyi a probléma, mint égen a csillag”, emelte ki Horváth Gábor, utalva valamennyi peremkerületi körzetre.   

Németh Ákos (Éljen Szombathely) tanácsnok az 1000 fa programról, illetve annak költségvetési vonzatáról beszélt. A KISZ-lakótelep egyéni képviselője is arról szólt, hogy az útfelújítás, valamint a csapadékelvezetés problémáival keresik őt is leggyakrabban. Illés Károly szerint már tavaly, az új többség is rossz költségvetést állított össze, ennek a folytatása, következménye az idei. 


A Nemzeti Összetartozás Emlékhely ügyében szólalt fel Sátory Károly. A város költségvetésében is szerepel ezen emlékhely megépítésének támogatása, ezért köszönetet mondott a képviselő. 


Dr. Nemény András szerint az útkeresés helyett ez az úttalálás költségvetése. Több mint 2 milliárd forintos fejlesztést tartalmaz, és a szombathelyiek érdekét szolgálja, summázta a politikus. Dr. Horváth Attila, a költségvetésért felelős alpolgármester arról szólt, a mai gazdasági környezetben nehéz tervezni a büdzsét. A politikus egyébként fenntarthatónak és szigorúnak látja a költségvetést, majd hozzáfűzte: semmilyen hitelt sem kíván felvenni az önkormányzat. Horváth Soma alpolgármester arról szólt, hogy több pénzt áldoznak majd kultúrára, kiemelve azt, hogy a karnevál előkészületei már megkezdődtek – korábban, mint az elmúlt években. Az alpolgármester ugyancsak aláhúzta: a civilek is több pénzből gazdálkodhatnak majd. László Győző (Éljen Szombathely) alpolgármester is elismerően szólt a költségvetésről, annak egészségügyi és oktatási részét kiemelve. „Mi az emberekbe invesztálunk”, fogalmazott László Győző végezetül. 


A képviselők néhány módosítással fogadták el a város 2020-as költségvetését. 


Önkormányzati rendeletek

 

A 3. napirendi pont a javaslat önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos döntések meghozatalára elnevezéssel került a városatyák elé. Putz Attila szólt hozzá a kérdéshez, de itt sokan elveszítették a fonalat – többek között a képviselők, és e sorok szerzője is... Szóba kerültek később fák, védett természeti értékek, a Herényi Virágút – aztán lezárták a teljesen barátságos hangulatú eszmecserét, és megszavazták az előterjesztést. 


Javaslat a 2020. évi vagyongazdálkodási koncepció elfogadására, ez volt a következő napirendi pont. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kért szót, és arra emlékeztette a polgármestert, hogy légópincék létesítését ígérte a kampányban. Dr. Nemény András úgy fogalmazott: a belvárosiak nem keresték az ügyben. Illés Király arról szólt, hogy a használaton kívüli ingatlanok kezelését máshogy kell intézni a jövőben, mert a SZOVA jelenleg nem teszi jól a dolgát. Az egyik ingatlant gombafertőzés támadta meg, mint kiderült, ezt mielőbb rendbe kellene tenni. A Szily János utca 42. házról van szó – Melega Miklós műemlékvédelmi szempontból is méltatta az épületet. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária csak nem hagyta a légópincék ügyét, dr. Nemény András úgy reagált: írásban keressék meg az érintettek.  


A piacról von be ingatlanokat a város a bérlakásrendszerbe
 

A Közösségi Bérlakás Rendszer bevezetése volt a következő napirendi pont. Ágh Ernő, mint a szociális bizottság tagja elmondta: sokat dolgozott a hivatal a témán, országosan egyedüli példa a szombathelyi. Jószándékot lát a képviselő az ötlet mögött, ugyanakkor kockázatos vállalkozásnak tartja a rendszer bevezetését. Az 50 millió forintot, amelyet erre elkülönítettek, azt fordítsák a jelenlegi lakások felújítására.


Dr. Nemény András úgy reagált: az, hogy valami még nem működött az országban, az nem azt jelenti, hogy nem lesz működőképes. A szombathelyi modell, így említette a polgármester, aki szerint a kockázati elem épp megoszlik a tulajdonos és az önkormányzat között. Tesznek egy próbát, ha működik, akkor alkalmazzák. Bátornak, innovatívnak kell lenni, érvelt dr. Nemény András. Illés Károlynak is fenntartásai vannak a rendszerrel kapcsolatban. Példaként az amortizációt és az üresen állást hozta a frakcióvezető. A polgármester elmagyarázta: nem lesz üresen a lakás, mert egy időben köttetnek meg a szerződések. Valamennyi szereplője nyertese lesz a rendszernek, vélekedett dr. Nemény András.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária 2006-ig ment vissza az időben, kiemelve azt, hogy 2010-től pontrendszer van érvényben. A képviselőasszony megnyugtatónak tartotta, hogy a pontrendszer érvényben marad. A képviselő támogatja az elképzelést, noha nem ilyen mértékben, de előbb át kellene világítani a jelenlegi rendszert. Az üres bérlakásokat kellene előbb rendbe rakni, tette hozzá. 2088 bérlakás van Szombathelyen, 150-170 áll üresen. A kísérleti program induljon el, de ezzel párhuzamosan vegyék górcső alá, hogy miért akadozik a felújítás. Dr. Nemény András válaszában úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetet megörökölte a városvezetés, nem igazán elegáns a múltra hivatkoznia a képviselőasszonynak.


Dr. Czeglédy Csaba, mint a Szociális Bizottság elnöke szólalt fel. 2100 önkormányzati bérlakás van, 100 család folyamatosan keresi a hivatalt a lakásproblémákkal. 396-an voltak a fogadóóráin, 46 levél született, amelyet elküldtek a SZOVÁ-nak az adott problémákról. Sok az új ügyfél, számos olyan család kereste fel a hivatalt, amelynél mindkét felnőtt dolgozik, ám az ingatlan tulajdonosa folyamatosan emelné a bérleti díjakat, mivel ki tudja adni magasabb összegért vendégmunkásoknak. Krízishelyzetben van sok család, vélekedett a képviselő. Több száz üres lakás van Szombathelyen, a tulajdonosok közül pedig már többen érdeklődtek az önkormányzatnak való bérbeadás iránt, tette hozzá.


László Győző, a területért felelős alpolgármester szerint ez egy új megoldási javaslat, és vannak még terveik. A helyzet súlyos, ezt próbálják meg enyhíteni, tette hozzá végül. 

Az előterjesztést megszavazta a testület.   

 

A következő téma az egészségügyi alapellátással kapcsolatos döntések meghozatala volt. Dr. Kecskés László beszélt a témában hosszasan. A témához más nem szólt hozzá, a polgármester örömét fejezte azért, hogy végül a szakmai bizottság támogatta az elképzelést. A testület megszavazta a napirendi pontot. 

 

Leváltották a Médiaközpont vezetőjét


Javaslat önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések meghozatalára – ezzel a címmel szerepelt a 7. napirendi pont. Illés Károly a Médiaközpontról beszélt. Úgy fogalmazott: politikai okokból leváltotta az új többség a korábbi igazgatót, és Halmágyi Miklós kinevezése mellett úgy érvelt, hogy megbízható ember került a média élére. Rossz döntés született, az ügyvezető nem volt méltó a feladat ellátására, húzta alá a frakcióvezető, majd megkérdőjelezte a polgármester alkalmasságát is.


A polgármester így reagált: mindent nyíltan kezelnek. Többen kapnak esélyt, de ellenőrizve lesz a rendszer. Amikor visszaélésre okot adó gyanú van, akkor reagál a városvezetés. A felügyelőbizottság (feb) a belső vizsgálatot folytatott, ám a feb is hibázott a vizsgálat közben, így annak elnöke le is mondott. A felelősség kérdésével kapcsolatban azt mondta dr. Nemény András: anno az ügyvezetőcsere mellett döntöttek, mert egyrészt nem volt újság, másrészt a tévé sem működött objektívan. A Médiaközpont kiegyensúlyozottan működött, ez volt a polgármester elvárása. Egy másik dolog, hogy az ügyvezető hogyan végezte a munkáját a gazdasági területen.


Nem maradhatott az ügyvezető, a tetteknek van következménye, hangsúlyozta a polgármester. De nem állhatnak meg itt, a kiküldetések korábban sem voltak letisztázva. Elhangzott: egy évben 98 kiküldetésben volt a korábbi direktor,Lovass Tibor,  amelyért 1,5 millió forintot vett fel. A többi cégnél is vizsgálódni kell, emelte ki dr. Nemény András, de ez nem menti fel Halmágyi Miklóst.


Átmenetileg megbízott ügyvezető vezeti a Médiacentrumot, majd pályázatot írnak ki a pozícióra. Horváth Gábor, mint a feb tagja elmondta: kaptak „belső fülest” a Médiacentrumból, a feb valóban vétett alaki hibákat, ám sajnálja, hogy az elnök lemondott. Arról is szólt a fideszes képviselő, hogy kár volt Lovass Tibort leváltani, és arról kérdezte a polgármestert, hogy Farkas Balázst kell-e alkalmazni szakmai tanácsadóként. „A Pro-Jobbik politikai alkuja volt Lovass Tibor menesztése?” – ezt is kérdezte a városatya.


Dr. Nemény András elmondta: Halmágyi Miklós több mint két évtizedig állt a megyei napilap élén, és a Médiacentrumot is politikailag korrekt módon vezette. A polgármester azt mondta: Lovass Tibor többször arról beszélt neki, hogy az ellenzéket nem hívhatja meg a tévébe. Ez így nem volt elfogadható, mondta dr. Nemény András. Az okozott kár 120 ezer forint volt. A polgármester párhuzamot vont a mozi kávézójának bérlője között, aki hosszú éveken keresztül, Illés Károly asszisztálása mellett a piaci árnak a feléért tudta kivenni a szórakozóhelyet.


Dr. Czeglédy Csaba szerint ne nevezzük Lovass Tibort jó szakembernek, hiszen aki kézi vezérlésre cenzúrázik, az nem jó szakember. Kifejezetten rossz szakembernek titulálta a korábbi igazgatót, előbb ki kellett volna rúgni, vélekedett a független képviselő. Halmágyi Miklósról sem fogalmazott meg jobb véleményt a politikus, akiről azt mondta: kiszolgálta a Fidesz érdekeit, amíg a Vas Népe főszerkesztője volt. A városvezetés egyet tehetett, amit végül tett is: feljelentést kezdeményezett az ügyben. A képviselő azt javasolta, hogy a belső ellenőrzések a városi cégeknél nyúljanak vissza öt évre. Könnyen lehet, hogy Halmágyi Miklós rossz gyakorlatot követett, mondta végül dr. Czeglédy Csaba. Dr. Nemény András arra kérte a képviselőket, hogy maradjanak a témánál.


Melega Miklós azt mondta: nem a feb felelősségét kell firtatni elsősorban, hanem a valós problémát. Vétkes kötelességszegést nem követtek el a feb tagjai, lelkiismeretesen végezték el a dolgukat. Felhívták a figyelmet arra, hogy mi folyik a Médiacentrumban. Azt is kiemelte a fideszes képviselő, hogy immár három igazgató és egy szakmai tanácsadó is dolgozik a Médiaközpontnál, ez pedig súlyos anyagi terhet ró a városra. A lap a városatya szerint balra húzott a kampány idején, és meglepte, hogy a közelmúltban meghívást kapott a tévébe. Melega Miklós úgy vélte: gondok vannak a Médiacentrumban, és ezek nem csak pénzügyi problémák. A polgármester abban egyetértett: vannak gondok a cégnél, de ebbe nem kíván belefolyni. A feb ne ravasz legyen, hanem törvényes, reagált a polgármester Melega Miklós felvetésére. Dr. Nemény András azt hozta fel: örül neki, hogy a feb feltárta a problémát, de törvényesen kell mindig eljárnia. Hogy kiket vesznek fel a Médiacentrumba, nem szól bele a városvezetés. Példaként hozta, hogy Koczka Tibor anno fideszes képviselőjelölt volt a Médiacentrum igazgatójaként.


Koczka Tibor, mint újságíró beszélt, és úgy fogalmazott: a politikusok rendre elégedetlenek az újságban megjelent anyagokkal. Amikor ő volt a vezetője a Médiacentrumnak, kaptak lehetőséget az ellenzéki képviselőjelöltek. 


Dr. Czeglédy Csaba visszatért Lovass Tiborhoz: az igazgató korábban arra hivatkozva, hogy kirúgják, nem merte behívni az ellenzéki politikusokat a tévébe. Akkurátus vizsgálatot kért a képviselő minden önkormányzati cégnél. Illés Károly kiállt Lovass Tibor mellett, azzal egyetértett, hogy rendet kell rakni a városi cégeknél. A SaFo objektivitását is megkérdőjelezte a frakcióvezető. 2017/2018-ban a NAV és az ÁSZ is vizsgálta a tévé működését, és nem talált hibát, tette hozzá. Ágh Ernő szerint sajnálatos, hogy az ügyvezető vétett, a polgármester megtette, amit meg kellet tenni. A felelősség viszont megvan a kinevezést illetően, vélte Ágh Ernő, majd hozzátette: Farkas Balázs foglalkoztatásával nem értenek egyet. 


A polgármester végezetül elmondta: Halmágyi Miklós kinevezése előtt körültekintően jártak el, hiszen korábban nem vétett ilyen hibát, a jövőbe pedig nem látnak. „Léptünk, határozottan léptünk, e történet nagy tanulság nekem és a testületnek, valamint a városi cégek vezetőinek is”  mondta dr. Nemény András. 


A testület elfogadta az előterjesztést azzal a kiegészítéssel, hogy a városi cégeknél öt évre visszamenőleg belső vizsgálatot rendelnek el. Az ügyvezetőt visszahívták pozíciójából, ideiglenesen Török Tibort nevezték ki május 31-ig, bérét 600.000 forintban állapította meg a testület.  


A Savaria Mozi kávézójának bérbeadása


Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozatala is téma volt a közgyűlésen. Itt szóba került – egyebek mellett – a mozi kávézójának bérbeadása. A polgármester elmondta: 360 ezer forint helyett most 1.1 millió forintért adja ki a város a helyet. A korábbi bérlő egyébként több, mint 800 ezer forintos pályázatot adott le most. Dr. Nemény András szerint felelőtlen volt a korábbi városvezetés, amikor folyamatosan meghosszabbította a korábbi bérlővel a kontraktust. Illés Károly azt mondta: korábban az egész mozi-komplexum „kiadását” tervezték, de végül ez nem sikerült. A legtöbbet ajánló vállalkozó nyeri el a bérlést, tette hozzá dr. Nemény András. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint aggályos a magas bérleti díj, és fenntartásokkal fogadta, hogy ki lehet-e termelni a bérleti díjat. Dr. Horváth Attila alpolgármester átláthatóságot ígért, minden ügyben. 
A vitát lezárta a polgármester, az előterjesztést megszavazta a testület.


Kiss Barna a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetője

 

A lejárt határidejű határozatokról is döntöttek a képviselők. Vita nélkül ment át a javaslat. A Jegyzői tájékoztató a Polgármesteri Hivatal törvényességi és hatósági munkájáról, a Hivatal tevékenységéről volt a 10. pont, ezt is gyorsan megszavazta a testület. 
Javaslat a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetői álláshelyére beérkezett pályázat elbírálására és egyéb személyi ügyek megtárgyalására – ez volt az utolsó nyilvános napirendi pont a közgyűlésen. Horváth Soma elmondta: egyedül Kiss Barna, a jelenlegi igazgató pályázott a pozícióra, amelyet a szakmai bizottság támogatott. A 2025-ig szóló megbízatást támogatták a városatyák.  

És itt a vége. Folytatás márciusban!

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.