km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Februári közgyűlés: költségvetés, áremelkedések a terítéken (frissítve)

Februári közgyűlés: költségvetés, áremelkedések a terítéken (frissítve)

A képviselők elé kerül a város idei költségvetésének tervezete a csütörtöki közgyűlésen - ez a februári rendes ülés legfontosabb témája. Ezen kívül a közétkeztetés és a közösségi közlekedés finanszírozása, a VAOSZ tekepálya és a Hajdú utca felújítása, valamint a mozi kávézó ügye is terítékre kerül. 11 napirendi pontot nyilvánosan, egyet zárt ajtók mögött tárgyalnak.

 

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) nyitotta meg a februári közgyűlést. Elsőként a 101. életévében szerdán elhunyt szombathelyi festőművészre, Káldy Lajosra, valamint a törökországi és szíriai földrengés áldozataira emlékeztek a képviselők.

 

A polgármester ezt követően a földrengés után nyújtott segítőkről beszélt, külön megemlítve a vasi tűzoltókat. A teremben helyet foglaló hősöket megtapsolták a városatyák. Őket a polgármester egy kis csomaggal ajándékozta meg. Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető is csatlakozott a városvezetőhöz, ő is köszönetet mondott a mentésben részvevő egység vasi tagjainak.

 

A napirendi pontokat elfogadta a testület. A két közgyűlés között történtekről kezdtek beszélni a képviselők. Dr. Nemény András így összegzett: egy éve is közgyűlést tartottak, akkor február 24-én volt a testületi ülés, azon a napon támadta meg Oroszország Ukrajnát. Három éve szintén a februári közgyűlésen fogadták el a Covid-veszélyre elkülönített ötvenmilliós keretet. Sok, agyon fajsúlyos dolog történt az elmúlt esztendőkben, húzta alá dr. Nemény András, aki azt emelte ki, hogy jelen helyzetben félre kell tenni a politikai hovatartozást, és az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt. Felsorolta, hogy több kormányzati szereplővel tárgyalt az elmúlt hónapokban, és a jövőben is keresi majd a közös gondolkodás és munka lehetőségét. A polgármester reményét fejezte ki azért, hogy a helyi Fidesz-frakció is támogatja majd a város közös ügyeit. Utalt rá, hogy a költségvetést is fogadja majd el az ellenzék, amely a takarékossági programra épül. Ezt ugyan közösen dolgozták ki a fideszes képviselőkkel, ám azt végül nem szavazták meg.

 

Illés Károly szerint nemcsak arról van szó, hogy együttműködés van a kormányzat és a városvezetés között, hanem a közelmúltbeli történések sokkal inkább azt bizonyítják, hogy a kabinetnek fontos Szombathely, amely kiemelkedő támogatást kapott. Később arról szólt, hogy az Éljen Szombathely! frakcióban politikai átigazolások történtek – utalva arra, hogy dr. Horváth Attila és Kopcsándi József a DK-ban folytatja a politizálást. Aztán a Homok úti fakivágásokat hozta szóba, sokan jelezték nála, hogy vállalhatatlan a helyzet. A Szabadidőközpontot ne értékesítse majd a Szova, ezt javasolta a politikus, maradjon meg a fiataloknak, és ne legyen ott újabb lakópark.

 

Dr. Nemény András válaszolt: a térségben valóban magas támogatást kapott Szombathely, amely szerinte annak köszönhető, hogy jól sikerült a megtakarítási csomag, ezt honorálta a kormányzat, emellett sokat tárgyalt a polgármester miniszterekkel, fontos döntéshozókkal. Ezeken az egyeztetéseken nem volt ott dr. Hende Csaba, sőt, többen kérdezték, hogy mi van vele.

 

A Szabadidőközponttal kapcsolatban azt mondta: az egy politikai öngól volt frakcióvezető részéről hiszen épp a fideszes városvezetés akarta eladni a területet. Jelenleg ezt nem tervezi az önkormányzat és a Szova sem, szögezte le dr. Nemény András.

 

Dr. Kecskés László (Fidesz) is a baloldalon belüli pártmozgást emelte ki, majd Kopcsándi József egy Facebook-bejegyzésének tartalmát sérelmezte, amely súlyos csúsztatásokat tartalmaz. Örömmel fogadta a hírt, hogy a Szabadidőközpontot nem akarják eladni, viszont az ott lévő épületet rendbe kellene rakni. A Homok úti fakivágásokat is megemlítette, de a Márton Áron utcában is tüntettek el fákat. Lakossági megkereséseket is említett a városatya: a Géfin utcáról beszélt, amelynek egy részét mielőbb le kellene betonozni. A Kétrózsa köz útja nagyon csúszós télen, ezt is orvosolni kellene mielőbb.

 

A polgármester válaszában azt mondta: az elmúlt évtizedben rengeteg fát vágtak ki, a Decknél, a kempingnél, és más helyeken is. A Kétrózsa köz rendbetétele valóban jogos probléma, ha Hende Csaba végre meghozza a tavaly februárra beígért 35 millió forintot, akkor azt a Kétrózsa közre fordítják majd. A Szabadidőközpont témája a következő közgyűlésen külön napirendi pont legyen, javasolta a polgármester.

 

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester a Géfin Gyula utcáról beszélt: gázrekonstrukciós munkát végeznek a Gagarin úton, a Géfin utcában ez egy ideiglenes megoldás, majd együtt újítják meg a két utat. Dr. Kecskés László azt mondta: ő mindig is ellenezte a fakivágást, korábban is így állt a kérdéshez, megvétózta anno, hogy a kemping helyén lakópark épüljön.

 

Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) nem kért elnézést a fideszes képviselőktől a posztja miatt, mivel nem állított valótlanságot. Az egészségügyi alapellátó központ volt a téma, ő azt tervezte már egy szűk évtizeddel ezelőtt is, sőt, a bölcsődeépítés is szerepelt a programjában. Dr. Hende Csaba munkáját kritizálta, mondván lobbizzon intenzívebben a városért.

 

Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) békülékeny hangot ütött meg, arra utalt, hogy mivel közeledik a választás, mindkét politikai oldal érzékenyebb. Dr. Kecskés László leszögezte: a tények azok tények, szómágiával nem lehet megcáfolni, jelentette ki. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezetője úgy fogalmazott: a várost az Éljen Szombathely! Formáció vezeti, nem pártok. A politikai átigazolásokra hozott példákat a másik oldalról, volt, aki MDF-ből, más a Jobbikból, de van, aki az MSZMP-ből érkezett a Fideszbe. Dénes Veronika, Szombathely főkertésze adott választ dr. Kecskés László kérdésére, hogy hol, melyik fákat és miért kellett kivágni. Dr. Kecskés László megköszönte a korrekt választ, és azt javasolta, hogy legyen egy fórum, ahol a lakosságot is lehet tájékoztatni. 


Sátory Károly (Fidesz) szerint a polgármester retorikája jó, de álságos, mert ha a város pénzt kap, az a polgármester érdeme, egyébként pedig folyamatosan kritizálják dr. Hende Csaba munkáját. Nem lehetne visszaállítani a képviselői kereteket? - tette fel a kérdést a városatya. Dr. Nemény András szerint nincs most lehetőség a képviselői keret visszaállítására, de a konkrét példákat igyekeznek orvosolni, példaként hozta, hogy a nyugdíjasház környékén kicseréltek padokat. Putz Attila (Éljen Szombathely!) szerint Hende Csabának végre a tettek mezejére kellene lépnie: az ominózus 35 millió forint egy éve nem érkezett meg, így ez pusztán kampányígéretnek tekinthető. Az M86-os kérdésével is foglalkozott: Vátig lehetne ingyenes a szakasz, mint sok más nagyváros melletti területeken. Ha Hende Csaba tudna lobbizni, akkor tán ez a szakasz is ingyenes lehetne. A Civil Fórum legutóbbi üléséről is beszélt, örült neki, hogy 50-60 szervezet is képviseltette magát a rendezvényen. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) egy kávéautomatát hiányolt a terem bejárata mellől. Aztán információt kért: 2019-ben a város számláján volt Szent Kvirin út építésének forrása, tavaly megkezdődött az építkezés, ám az elmúlt hónapokban nem lát ott munkásokat. A temető környékén élőknek nagy megkönnyebbülés lesz, ha átadják az útszakaszt. Dr. Horváth Attila egy kávét hozott képviselőtársának – ez azért mosolyt csalt a képviselők arcára. Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a bűnmegelőzési bizottság munkájáról beszélt, a költségvetést elfogadását támogatja a szakbizottság. 


Melega Miklós (Fidesz-KDNP) a városban kószáló vaddisznók problémáját hozta szóba, a Bagolyvár környékén élőknek komoly károkat okoznak az állatok. Elszaporodtak, valós veszélyt jelentenek. Tavaly a városvezetés tárgyalt vadásztársaságokkal, ezek milyen eredményre vezettek? - kérdezte a képviselő. Károlyi Ákos jegyző válaszolt: tavaly 7 vaddisznóról volt szó, de az adat immár 50-re emelkedett. Folyamatosan végzi a vadász a tevékenységét, ez marad a jövőben is. 


Horváth Gábor (Fidesz) a hétvégi halálos balesetről beszélt, amely a 8721-es, Kámon-Olad összekötő úton történt. Gyalogátkelőhelyet kell kialakítani, a meglévőt pedig biztonságosabbá kell tenni. Épült egy lakópark, sokan kelnek át az említett úton. Aztán más közlekedési problémákra is felhívta a figyelmet. Dr. Nemény Andrást is ledöbbentette a baleset. Az útszakasz a közútkezelőé, ilyenkor annyit tehet, hogy tárgyalásokat kezdeményez a rendőrséggel és a közúttal az említett szakasz biztonságosabbá tételéért. A közvilágítás költségeiből nem engedett az önkormányzat, azaz az nem került be a takarékossági programba. Az, hogy néha nem működik a világítás, azt a lakóknak kell jelezniük az e-onnak, és akkor szoros határidőn belül orvosolják a problémát. Horváth Gábor jelezte: megtette a bejelentést a baleset után, hogy több, mint húsz ledforrás nem működik a körgyűrűn. Ezek java részét kicserélték, de még vannak ezen a területen hiányosságok. Dr. Nemény András úgy reagált: alkonykapcsolókat vezettek be az országban másodikként épp közlekedésbiztonsági szempontok miatt. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) azt mondta: a polgármesteri hatáskörben hozott döntésekről is időben kellene tájékoztatni a képviselőket. Milyen összegekről dönt a város vezetője, ezek milyen hatással vannak a költségvetésre? - tette fel a kérdést a képviselő. A belváros forgalomcsillapításáról is beszélt dr. Takátsné dr. Tenki Mária. Itt külső szolgáltatók által használt buszokra utalt a képviselő. Örömmel értesült róla, hogy tavasszal megkezdődik a belvárosban a fizetőparkolók tisztítása. Kapott jelzést, hogy ezek korábban elmaradtak, ebben a kérdésben össze kellene dolgozniuk az illetékeseknek. Dr. Nemény András így válaszolt: azért most kapták meg a képviselők a polgármesteri hatáskörben hozott döntéseket, mert azok így teljesek, tehát a közgyűlés előtti napig visszavezethetőek. Ami az anyagiakat illeti: a pénzügyi osztályvezetővel folyamatos az egyeztetés. Horváth Soma azt válaszolta a belvárosi forgalomcsökkentés miatt: a Volánnak már írtak levelet, hogy ne a Thökölyben, hanem az Aréna utca után vegye fel az utasokat a Volánjáratai. Amit furcsállt az alpolgármester, hogy erről a folyamatról pontosan tudott a képviselő asszony, A pakolók tisztításával kapcsolatban elmondta: az előző ciklusokkal ellentétben most új gépeket szereztek be, amelyekkel gyorsabban lehet majd haladni a munkával.   

 

Kopcsándi József megköszönte Horváth Gábornak, hogy felhívta a figyelmét a leendő bölcsőde körüli közlekedési esetleges problémákra. Ágh Ernő (Fidesz) a Szent Kvirin utcáról beszélt, mint fogalmazott: egy képviselő akkor boldog, ha megvalósul egy álma. A kivitelező egyelőre nem írta alá a dokumentumokat, ezért nem lehet átadni az említett területet. Megtesz mindent azért, hogy ez mielőbb sikerüljön. A balogunyomi kerékpárutat is megemlítette, örül, hogy sikerült ezt is megépíteni. A körzetében egy gyalogátkelőt kell kialakítani, reményei szerint ennek költsége bekerül a költségvetésbe. Az Erdei úton hiába van kint a 30-cas tábla, a közlekedési morál miatt ezt nem igazán tartják be az autósok, sőt, a kukások nem. Nincs járda a Külső-Nárai úton, a vadvirág utca járhatatlan – sorolta a problémákat Ágh Ernő. A Petőfi-teleppel kapcsolatban köszönetet mondott a képviselő, hogy történtek fejlesztések. Két lámpatestet felhelyeztek a Külső-Nárai útra, ezt korábban Ágh Ernő kérte – így válaszolt Horváth Soma. Aztán volt egy kis vita. Ágh Ernő szerint ne turkáljanak egymás zsebében, utalva arra, hogy Horváth Soma korábban úgy fogalmazott: ajánljon fel pénzt a képviselőtársa is a körzete érdekében. Aztán Horváth Soma leszögezte: az Ady tér nem önkormányzati tulajdon, a Voláné, így minden probléma miatt ne a helyhatóságot hibáztassák. Dr. Nemény András szerint követendő példa az övék, miszerint ők rendszeresen felajánlanak pénzt a fizetésükből közcélra. Nem egymás zsebében turkálnak, jegyezte meg, majd hozzátette: reméli, többen követik a példájukat. Horváth Soma és Horváth Gábor aztán kicsit összekaptak egy Éhen Gyula téri kuka miatt, amit végül is gyorsan kiürítettek. Aztán végül megbékéltek a felek köztisztaság ügyben.


Németh Ákos (Éljen Szombathely) arról számolt be, hogy a körzetében két utcában is megtörténik az egyirányúsítás, a Jászai-Gábor Áron kereszteződésébe STOP-táblát helyeznek ki, ez lakossági igény volt, így biztonságosabb lesz a közlekedés. Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) a testvérvárosi kapcsolatokról tartott beszámolót: a minap finn delegáció járt a városházán.


Illés Károly kért ismét szót: ismét Kopcsándi József kijelentését sérelmezte, amely az egészségügyi alapellátóra vonatkozott. Cáfolta, hogy az ő idejükben látványberuházások történtek volna, majd sorolta az iskola és orvosi rendelő felújításokat egyebek mellett, amelyek 2019 előtt történtek. Szerinte – ha fideszes lenne a városvezetés – még több pénzt kapna Szombathelyt. Dr. Nemény András azt mondta: örülne, ha olykor egységesen fogadnának el napirendi pontokat, mert ennek üzenetértéke van, a személyeskedésnek nincs értelme, ezt a városunk lakói is így gondolják. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) tanácsnok megköszönte a Szova és a Szompark munkatársainak az Éhen Gyula térnek a teljes kitakarítását – múlt héten egyeztettek erről a cégvezetőkkel. Megköszönte Horváth Gábornak, hogy jelezte a tele kuka-esetét a vasútnál, jó dolog az, hogy nyitott szemmel járunk, vélekedett a tanácsnok. 


Lendvai Ferenc a főkertész asszony felszólalásához csatlakozott: a veszélyes fákra valóban figyelni kell. Változik a lakóhelyünk éghajlata, évente olyan szélvihar tombol egyszer-kétszer, amely korábban nem volt jellemző térségünkre. Végül a Homok úti fairtást hozta szóba, azt kérdezte Németh Ákos tanácsnoktól, hogy sikerült-e megtekintenie a területet. „Szombathely egyik tüdőlebenye semmisült meg”, vélte Lendvai Ferenc, aki azt is mondta: reményei szerint ilyen soha többé nem történhet meg a városban. Dr. Nemény András szerint sajnos az előző városvezetés tette beépíthető területté a Homok utat, ami a fák felülvizsgálatát illeti, azzal teljesített a polgármester Lendvai Ferenccel. 


Kelemen Krisztián arról számolt be, hogy körzetében, a Joskar Ola lakótelepen megkezdte a Hárofit közhasznú egyesület a terület kitakarítását. Koczka Tibor (Pro Savaria) arra kérdezett rá a polgármesternél: miről egyeztettek Navracsics Tibor miniszterrel. Hozzátette: jelzésértékű, hogy az egyeztetésről elsőként a tárca vezetője számolt be közösségi oldalán. Azt is felvetette: az állam segítséget nyújthatna a Savaria szálló felújításában. Rákérdezett az MMIK helyzetére is. Egyetértett Putz Attilával abban, hogy az M86-os ne legyen díjköteles Vátig. Örült, hogy a koronavírus lecsengése után ismét volt bálszezon, majd javasolta, hogy jövőre legyen városi bál is.  Dr. Nemény András elmondta: Navracsics Tiborral két projektről tárgyalt, eredményes lehet az egyeztetés. Az MMIK-val kapcsolatban a polgármester elmondta: egyeztetettek ebben a kérdésben is, de a jelenlegi helyzet tarthatatlan, keresik a megoldást, az önkormányzat segít a saját lehetőségeihez mérten. A Savaria szálló tulajdonosaival is tárgyalt a polgármester: keresik itt is a megoldást. 

 

Putz Attila tovább szorgalmazta az M86-os útszakasz Vátig való ingyenessé tételét, nem értette, hogy mi az összefüggés a vépi elkerülőút megépítésével. Tóth Kálmán is az útról beszélt: Szolnokon két hónap alatt visszavonták egy kormányrendelettel a fizetős szakaszt, és Fehérváron is ingyenes az elkerülő. Zanaton miért nem? - tette fel a kérdést a frakcióvezető. A fakivágással kapcsolatban azt mondta: ők vigyáznak a fákra, a közterületen kivágott fákat pótolják, méhlegelőket hoznak létre.  


Illés Károly is őszinte részvétét fejezte ki a hévégi halálos baleset áldozat hozzátartozóinak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy noha az út a közúté, az önkormányzatnak felelőssége a biztonságos gyalogos közlekedés garantálása. Egyetértett Bokányi Adrienn-nel abban a kérdésben, hogy nem baj, ha a képviselők más körzetével is foglalkoznak. Dr. Nemény András a törvényt idézte szó szerint, amely leszögezi, hogy az útszakasz kezelése a közúté, és jelezte: a közútkezelőnél  kezdeményezett már egyeztetést a jövő hétre, és mindent megtesznek majd a biztonságosabb közlekedésért. Bokányi Adrienn gratulált Illés Károlynak, szerinte a korábbi beszéde „egészen jó polgármesterjelölti felszólalás volt”.  Aztán még vitatkoztak egy kicsit a képviselők, hogy ki oldotta meg a vasút melletti kuka ügyét. A fakivágás témája is többször előkerült még, sokszor. 


Koczka Tibor szerint mivel háborús veszélyhelyzet van, akár még éjfél előtt egy rendelettel ingyenessé lehetne tenni az M86-os említett szakaszát.


Dr. Czeglédy Csaba (Független) azt mondta: a Bem buszfordulóban újabb parkolókat kell kialakítani, mert tarthatatlan a helyzet. A Bartók 40-nél nincs lebetonozott parkoló, ezt is meg kellene oldani ebben a ciklusban vagy saját önkormányzati, vagy uniós pénzből. Egy belvárosi problémát is felhozott: az ott élők a második kocsi után is kapjanak kedvezményes parkolóbérletet. Javasolta egy úgynevezett „ápolási bérlet” bevezetésének lehetőségét. A belvárosban élő idős hozzátartozókat sokan látogatják napközben, ők élhetnének ezzel a lehetőséggel. Megköszönte a Szompark és a Szova munkatársainak a munkáját, a körzetében ugyanis szépen kitakarítottak. 


Horváth Soma alpolgármester egyetértett dr. Czeglédy Csabával a parkolóbővítésekkel kapcsolatban. Dr. Kecskés Lászlónak ígéretet tett, hogy a jövő héten bejárják a Géfin utcát, és kiderítik, hogy mi lehet a legjobb, leggyorsabb megoldás az út rendbetételére. Megkezdték a ledizzók kiosztását, ez rugalmasan történt. 


A közgyűlés végül elfogadta a beszámolót, módosításként pedig az szerepelt az előterjesztésben, hogy a Szabadidőközpontot nem értékesíti a Szova. A kérdésre az előzmények feltárásával együtt a következő közgyűlésen külön napirendi pontban térnek vissza a városatyák. A szavazások után ebédszünet következett.


Folytatás fél 3-kor.     

 

Rögtön a szünet után rátértek a költségvetésre. Dr. Nemény András megköszönte mindenkinek, aki dolgozott ezen, majd dr. Horváth Attila alpolgármester vette át a szót. Szerinte egy költségvetést nem lehet önmagában értelmezni, minden az előző évből indul. 2020-ban belépett az életünkbe a pandémia, melynek komoly gazdasági következményei is voltak. Elvonták a gépjárműadót az önkormányzatoktól, 1 százalékos lett az iparűzési adó, az önkormányzat nem emelhetett díjat és adót. Szombathelyen a legnagyobb adófizető, az Aptiv Írországba helyezte át a könyvelést, ott fizeti meg az adójának a nagy részét. Szombathely költségvetése letért arról a pályáról, amit követnie kellene. 1,8 milliárd forintos lyuk keletkezett a költségvetésben. Egyszeri bevételekkel próbálták megtartani a költségvetés egyensúlyát. Ez nem egy helyes irány, hangsúlyozta. A 2022-es költségvetés elfogadásánál elmondták, hogy van egy 1,8 milliárdos finanszírozási igény. Feladatot kapott a városvezetés: Teremtse meg a többletet a város, amivel biztosan tervezhető a 2023-as év! Ezt a feladatot elvégezték. Sikerült működési többletet produkálni. 2022-ben 600 milliós kamattöblettel számolhattak. 600 millióval lett több az iparűzési adó is, azért mert a nagy cégek euróban és dollárban fizetik. Ezen felül a legnagyobb adófizetők vonatkozásában létrehoztak egy tartalékot. Megvan a 1,8 milliárd forintos többlettel. 


A kormány eltörölte a korábbi intézkedéseit, így a város visszaállhatott volna az eredeti irányra. Azonban eltalálta az önkormányzatot az energiaválság. Ez 4 milliárd forintot jelent Szombathelynek. Elfogadták a 74 pontos takarékossági programot, ez 1 milliárd forint megtakarítást jelent. Az alpolgármester megköszönte a munkát mindenkinek. 


Jelenleg ott tartanak, hogy nullára hozhatnák az évet, azonban jött az energiaválság, viszont meg kell teremteni 2024. tartalékát. Ehhez 2,5-3 milliárd forint szükséges. Nehéz tervezni a jövő évet is, hiszen az energiaárak miatt nehéz tervezni. Működésre tartalékot kell képezni, ez ingatlanértékesítésből lehetséges. 


A mostani költségvetés alapot nyújt a 2023-as évre, de bizonytalanabb, mint a 2021-es évi. A gyermek és szociális étkeztetés megemelkedett költségei 741 milliós többletterhet jelentenek, amelyből 291 millió forint a tavalyi normaemelések hatása. A tevékenység megnyugtató finanszírozásához várhatóan további 450 millió forintot kell biztosítani, amely összeghez 300 millió forint tartalékot képeztek, forrásául további központi támogatást remélnek. Kértek például 600 millió forintos energiatámogatást, de jelenleg nincs döntés arról, hogy megkapják-e. 


Vannak olyan elemei, melyekre dr. Horváth Attila büszke. A tömegközlekedésben nem emeltek jegy- és bérletárat és nem csökkentették a menetrendet, valamint soha ennyi pénzt nem költöttek még parkfenntartásra. Tavaly 600 millió forint szerepelt erre, az idei évben is ennyi jut rá. Soha ekkora járdafelújítási program nem volt még Szombathelyen. Saját forrásból valósultak meg útfelújítások is. Színes kulturális programokat hoztak Szombathelyre, s egyre több az igény az ingyenes programokra is, mely azonban az önkormányzatnak pénzbe kerül. Szombathelyen a háziorvosok rezsitámogatást kapnak, ez előremutató és jó döntés, ha elfogadja a közgyűlés. 


Illés Károly szerint nem volt költségvetési egyeztetés az ellenzéki frakcióval. Sok mindenben egyetértett az alpolgármesterrel. Tavaly alultervezték az adóbevételeket, majd ingatlanvagyon elherdálásába kezdtek, erre nem volt szükség, mára beigazolódott. Bíznak benne, hogy a kormány által ígért támogatást megkapja a várost. Hiányolják a költségvetésből a közvetlen uniós forrásokat, amikkel kampányoltak. Kritikát is megfogalmazott: a kulturális kiadások 560 millió forinttal növekedtek, a városfejlesztési kft. alacsony finanszírozása elfogadhatatlan. A sportiskola és az AGORA támogatása is jelentősen megnövekedett. A vásárcsarnoknál újfent megjelenik az önkormányzati támogatás, kitermelhetné már a vásárcsarnok a pénzt erre a felújítás után. A Blaguss Agora 200 millióval kerül többe. A Savaria Turizmus Kft. kétszer is kap pénzt, egyszer a saját sorában a költségvetésben, egyszer pedig a karneválnál is. Szerinte célszerű lenne ezt egybe vonni. 


Két sarkalatos dolgot találtak még: a két legnagobb cég, az egyik a Vasivíz Rt., amelyik nagy bajban van, a másik pedig a SZOVA Zrt., amelyik nem biztos, hogy túléli-e ezt az évet.  A költségvetésben nem látnak erre fedezetet, így számukra ez a költségvetés elfogadhatatlan. 


Dr. Nemény András reagált az elhangzottakra, kiemelte, hogy az ellenzék sok lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a költségvetés kidolgozásában. Kaptak meghívót az egyeztető ülésekre, de nem vettek részt ezeken. Hozzátette, mindig figyeli más városok költségvetését is, a fehérvári polgármester fogalmazta meg, hogy nem lehetett az elmúlt 3 évben normális költségvetést összeállítani. 


Az uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg nincs megállapodás az unió és Magyarország között. Sikeresen pályáztak, több száz millió forintot nyertek már. A kulturális kiadásoknál a béremelkedések és az energiafogyasztás jelenti a többletkiadást. A tét, hogy az önkormányzati cégek ki tudják fizetni a dolgozói béreket. Embert próbáló dolog, hogy ezt hogyan lehet összerakni. 

 

Tóth Kálmán úgy fogalmazott: nehéz munkán vannak túl, de a költségvetést mindenki a végén jó szívvel tudta támogatni. Rendkívül fontos szempont volt a munkahelyek védelme. Megköszönte azt a forrást, ami kaptak, de hozzátette, hogy sajnos sokszor az állami normatíva nem elég, mindenhol hozzá kell még tenni. Hisznek a fejlődésben, hogy számos projektet végig tudnak vinni. Az uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta, hogy nincs megállapodás az unió és Magyarország között. Várja a pillanatot, hogy végre megérkezhessen a pénz és neki tudjanak állni a megvalósításoknak. 


Dr. Nemény András elmondta, hogy 100 millió forintot tesznek bele a Vasivíz Zrt.-be, a kazánok cseréjébe. Az uszoda működésére kapnak állami támogatást, jövő héten tárgyalnak újra, mivel szeptemberben szeretnék a nagy uszodát kinyitni, ehhez többlettámogatást szeretnének kérni. A tanmedencét nem lehet működtetni, ez gond a városban, de a kazánok cseréjével olcsóbbá tehetik a működtetést. 


Lendvai Ferenc a Vasivíz Zrt.-re reagált: a korábbi forrás hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére kapták, akkor milliárdos lett volna a kazán cseréje. Ő szeretné, ha kinyitna a fedett uszoda valaha, megdöbbent most azon, hogy szeptemberben nyitna újra. Remélte, hogy a fűtési szezon után újra nyithatnak. Márciusban tárgyalják majd az üzleti terveket, úgy tudja, hogy jelenleg a cég mínusz 3,3 milliárd forinton áll. Van erre valami megoldást? – ezt a kérdést tette fel. A frakció véleménye és célkitűzése, hogy se a Vasivíz és se a SZOVA Zrt.-nél ne kerüljön veszélybe egyetlen munkahely sem. Módosító indítványt nem fogadtak el az ellenzéktől, ami komolyabb tétel lett volna – húzta alá. A bizottsági ülésen számtalan kérdést tett fel, mert minden cégnél szerepel körülbelül 100 millió forintos többletköltség. Ezekre miért van szükség? Szeretnék látni, hogy ez miből áll össze, mire fogják fordítani. Meg szeretnék nézni, hogy jelenleg mekkora nézettséggel rendelkezik a Szombathelyi Televízió, mekkorák a költségek. Azt kérte, hogy a következő közgyűlésre a pluszköltségeket bontsák ki. A szimfonikusok költségvetés is 90 millió forinttal nőtt, pedig beköltöztek az AGORA-ba, erről is szeretne egy kimutatást látni. 


Dr. Nemény András a Vasivíz Zrt.-vel kapcsolatban elmondta, hogy az összes víziközmű társulat nagy bajban van. Alacsonyan van a vízdíj, nem tudják elkérni a szolgáltatásért azt az összeget, mint amennyibe kerül. Hihetetlen kárt okoz a forráshiány. Kivéreztetik a víziközmű társaságokat. A kazáncserére rámegy a nyár, szeretnék, ha szeptemberben nyithatnának, arra talán megkaphatják rá a támogatást. Szerinte nem igaz, hogy nem fogadják el az ellenzék módosító javaslatait, többször volt már rá példa. 


Dr. Takástné dr. Tenki Mária nem látja külön soron a pénzügyi költségvetésnél, hogy a belvárosban lakásonként, ahol két autó van, a kedvezményes bérletet kapják meg. S azok is kaphassanak, akik ápolni érkeznek a rokonukat. Szeretné, ha erre figyelmet fordítanának. Parkolásgazdálkodási kiadásokról kérdezett még, miért emelkedett meg 176 millió forinttal. A javaslatait január 12-én elküldte a polgármester és alpolgármesterek részére, a belvárosban 46 pontos javaslatot fogalmazott meg. 


A SZOVA Zrt.-re a polgármester reagált: az infláció a céget is érinti, úgy tudja segíteni az önkormányzat, hogy az üzemeltetésben segítenek. A költségvetést úgy állították össze, hogy előtte egyeztettek a cégek vezetőivel. 


Dr. Kecskés László a körzetét illető halaszthatatlan fejlesztéseket szerette volna nyomatékosítani. Olad faluban négy utca felújítása várat magára.  

 

Dr. Nemény András elmondta, hogy a Hende Csaba által korábban megígért pénz a Zanati utcák felújítására még mindig nem ért ide. De ő hiszi, hogy ide fog érni. Ha a 35 millió forint megérkezik, megígéri, hogy akkor Kecskés képviselő körzetében lehet elkölteni. 


Ágh Ernő a szociális bizottság tagjaként egyetért a szociális kiadások soraival. Szerinte azonban a peremkerületen le vannak maradva az infrastrukturális fejlesztésekkel, keveselli az erre fordítható összeget. A felújításra váró utcák listáját elküldte, szeretné, ha ezt figyelembe vennék.


A mostani ciklusban több mint 1 milliárd forintot költöttek el Ágh Ernő körzetében – sorolta az adatokat a polgármester. Nagyságrendekkel többet kapott, mint a korábbi években. 


Sátory Károly is néhány kérést fogalmazott meg a városvezetős felé: jó pár utcát felsorolt, melyekre ráférne a felújítás, ennek a fedezetét azonban nem látja a költségvetésben, ahogy a játszótérfelújítási programnak sem. A körzetében meg van tervezve a játszótér, kész anyag van a megvalósításhoz, mégsem történik semmi. Többször kért a Körmendi útra gyalogátkelőt, mégsem valósult meg. Kátyúzáshoz is szeretne pénzt kérni. 


Melega Miklós a kultúra és oktatás területéhez szól hozzá: látják az emelkedő kiadásokat, de nem látják, hogy mi indokolja ezt. Van olyan intézmény, ahol 7, van, ahol 10, van, ahol 40 százalék az emelkedés. Nem érti ezt a szórást sem. A színház FEB tagjaként látja, hogy az sincs jó helyzetben, mégsem kapnak több pénzt, mint tavaly. Azokéból lecsíphetnének, akik többet kapnak, s akkor kaphatnának 10 százalékos emeléssel 220 millió forintot. Oktatási jellegű dologhoz is hozzászólt: a Nemzeti Tudósképző Akadémiát mindenki figyelmébe ajánlotta, s kérte a támogatást hozzá.


Dr. Nemény András jó hírt hozott: minden reményt szerint jön Nobel-díjas tudós tavasszal Szombathelyre, ez is részét képezte a tárgyalásnak a Nemzeti Tudósképző Akadémiával.  Abban egyetértenek, hogy ő is kérte mindenki támogatását ehhez. Az intézmények támogatásával kapcsolatban kifejtette, hogy Melega képviselőnek a Levéltár vezetőjeként pontosan tudnia kell az emelkedő kiadásokról. Azzal egyetért, hogy legyen egy részletesebb bontás, mely mindenki számára értelmezhető. Kéri is majd a márciusi üzleti tervekben. A színháznál ugyanolyan mértékű támogatást adnak, mint az állam. 


Koczka Tibor a pozitív részeit emelte ki a költségvetésnek, megköszönte a munkáját azoknak, akik dolgoztak rajta. Kevesellte azt az összeget, ami néhány helyen jut a kultúrára, de elfogadta, mert a mostani infláció, energiaárak mellett ez is jelentős. 

 

Horváth Gábor szerint a legfontosabb, hogy a város működjön és a cégek is talpon tudjanak maradni. Gratulált a jegyzőnek, hogy a hivatalban spóroltak és sokat meg tudtak takarítani, kár, hogy ezt a cégek nem tudták megtenni. Az AGORA-t emelte ki, az emelkedő költségeket, a Savaria Fórum nyomda- és terjesztési költségeit. Nehezményezte, hogy FEB tagként nem kapja meg a jegyzőkönyveket. Idén is elküldte a fejlesztési javaslatokat, ahogy tavaly is, türelmesen várt eddig, de vannak halaszthatatlan felújítások. Kiemelte, a herényi földek eladásának az árát illene Herényben elkölteni. 


Idén a Herényi Virágúthoz még szükséges forrást találni, jelenleg másfél millió forint hiányzik, ez valószínű polgármesteri keretből és a polgármesterek és alpolgármesterek fizetéséből lesz – hangzott el. 


Lendvai Ferenc szeretne egy tájékoztatást kapni arról, hogy milyen tervek vannak, ezeknek mikor jár le a határideje. Fontosak a tervek, hogy legyen mit elővenni a fiókból, ha valamihez forrás érkezik. Ezeket meg is fogja kapni a polgármester ígérete szerint. 


Dr. Czeglédy Csaba szerint a legnagyobb előnye a költségvetési tervezetnek, hogy megvan. Gondot jelent, hogy 100-150 ezer forintos különbség van a bölcsődei intézményben dolgozók és a Pálos Károly családsegítőnél dolgozók fizetésében. 1 bölcsődei dolgozó pluszban 97 ezer forintot kap ágazati pótléként, amit a családsegítőnél nem kapnak meg. Ha még valaki elmegy a családsegítőtől, akkor veszélybe kerül az ellátás – tette hozzá. A javaslata az, nem a mostani szavazásnál, hanem a májusi módosításban, hogy ágazati pótléként 97 ezer forintot kapjanak a családsegítőnél dolgozók is. A hivatali dolgozók is rendkívül gyalázatosan keresnek, sokat panaszkodnak a fizetésükre. Javasolta, hogy fontolják meg a 4 napos munkahét bevezetését, ugyanazért a fizetésért. Talán így itt maradnának a régió legjobb hivatalnokai.  


Dr. Nemény András nemrég tárgyalt a szakszervezetek vezetőivel, tavaly 16 százalékos béremelés volt a Városházán, ehhez képest volt évközi és év végi jutalom is. Megpróbálják a működést optimálissá tenni. Jó a hangulat és van munkakedv is. Idén is megpróbálják honorálni a teljesítményt. A Pálos Károly alulfinanszírozott, 216 millió forintot jelentene Czeglédy képviselő felvetése, de ez nincsen benne a rendszerben. Azt ígérte, hogy megnézik a rendszert. 


Dr. László Győző alpolgármester is kiemelte, hogy tisztában vannak a szociális helyzettel, a Pálos Károly családsegítőével is. Bértábla van, ebben tudnak mozogni. Folyamatosan segítenek a hatáskörükbe tartozó intézkedésekkel. Van egy határ, amelyig el tudnak menni, ennek ellenére mindent megtesznek. Kiemelkedőnek nevezte a város háziorvosi lefedettségét. 

 

Horváth Soma megköszönte a kulturális ágazat dolgozóinak a munkáját, mert a megtakarítási program ilyen sikeres volt. Azt kérte, hogy óvatosa bánjanak a szavakkal, hogy túl sokat költenek a kulturális ágazatra. A bérfejlesztések és az energiaköltségek nem arányosak a cégeknél, hiszen nem egyenlő nagyságúak az intézmények sem. Örül annak, hogy 20 civil szervezet támogat az önkormányzat 51 millió forint összegben. Hisz abban, hogy nyáron erősödik a belföldi turizmus, ezért is kell minél több ingyenes rendezvény a városban. Városüzemeltetésben tavaly a parkfenntartás emelése biztosította, hogy 44 játszótéren végeztek el olyan karbantartást, mely nem volt az elmúlt években. Jelentős fapótlás volt, megváltoztatták az évelők rendszerét a közterületen. 


Dr. Horváth Attila szerint ők az egyetlen városvezetés, akit azzal támadnak, hogy ebben a helyzetben ennyi pénzt adnak a kultúrára. A kulturális intézményeknél ez egy terv, ha egy intézménynél nem tartják be a megtakarítási mennyiséget, annak következményei lesznek. 


Ezt követően szavaztak, ellenzéki tartózkodás mellett elfogadták a város 2023-as költségvetését. 
 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.