km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
FAO: akár 20 százalékkal is nőhetnek az élelmiszerárak a háború miatt

FAO: akár 20 százalékkal is nőhetnek az élelmiszerárak a háború miatt

Az ukrajnai konfliktus következtében 8-20 százalékkal emelkedhetnek az élelmiszer- és takarmányárak, ami miatt globális szinten emelkedhet az alultápláltság – figyelmeztetett pénteken az ENSZ élelmezésügyi hivatala.

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) előzetes értékelése szerint nem világos, hogy Ukrajna képes lesz-e betakarítani a termést az elhúzódó konfliktus miatt, miközben az orosz élelmiszerexport jövője is bizonytalan.

 

Oroszország a legnagyobb, Ukrajna pedig az ötödik legnagyobb búzaexportőr a világon. A két ország együtt a világ árpakészletének 19 százalékát, a búzának 14 százalékát és a kukoricának 4 százalékát termeli meg, ami a globális gabonaexport több mint egyharmadát teszi ki. Emellett Oroszország egy másik, a mezőgazdaság számára elengedhetetlen termék kivitelében is világelső: a műtrágyaexportban.

 

A FAO úgy számol, hogy Ukrajnában az őszi gabonafélékből, a kukoricából és a napraforgóból 20-30 százalékkal kevesebbet vetnek idén, vagy nem tudják betakarítani a 2022/23-as szezonban, ráadásul az orosz exportot a nemzetközi szankciók lehetetlenítik el. A FAO szerint 50 ország – köztük számos fejlődő nemzet – búzakészletének legalább 30 százaléka függ Oroszországtól és Ukrajnától, ami különösen kiszolgáltatottá teszi őket, így akár 8-13 millió fővel is nőhet az alultápláltak száma világszerte 2023-ig,ülönösképpen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamint a szubszaharai Afrikában.

 

A Világélelmezési Program (WFP) szakértői is megerősítették a FAO félelmeit. 

 

Ukrajnában összeomlóban van az élelmiszer-ellátási lánc miután az infrastruktúra egy része megsemmisült, és sok élelmiszerbolt és raktár üresen áll - kongatta meg a vészharangot Jakob Kern, a WFP vészhelyzeti koordinátora Aggodalmának adott hangot a „bekerített városokban” – mint például Mariupolban – kialakult helyzettel kapcsolatban is, mondván, hogy kifogyóban vannak az élelmiszer- és vízkészletek, az utánpótlás pedig nem tud bejutni a városokba.

 

A fegyveres konfliktus tovább emelte az élelmiszerárakat, amelyek a már háboró kirobbanása előtt a rekord magasan álltak - mondta Kern, aki szerint a humanitárius szervezet is Ukrajnától vásárolta a búzakészletének csaknem felét, így idén már havi 71 millió dollárral kerül többe a szükséges élelmiszer megevásárlésa az infláció és az ukrajnai válság miatt, ami 4 millió ember élelmiszer-ellátását fedezné.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban