km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
FAO: akár 20 százalékkal is nőhetnek az élelmiszerárak a háború miatt

FAO: akár 20 százalékkal is nőhetnek az élelmiszerárak a háború miatt

Az ukrajnai konfliktus következtében 8-20 százalékkal emelkedhetnek az élelmiszer- és takarmányárak, ami miatt globális szinten emelkedhet az alultápláltság – figyelmeztetett pénteken az ENSZ élelmezésügyi hivatala.

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) előzetes értékelése szerint nem világos, hogy Ukrajna képes lesz-e betakarítani a termést az elhúzódó konfliktus miatt, miközben az orosz élelmiszerexport jövője is bizonytalan.

 

Oroszország a legnagyobb, Ukrajna pedig az ötödik legnagyobb búzaexportőr a világon. A két ország együtt a világ árpakészletének 19 százalékát, a búzának 14 százalékát és a kukoricának 4 százalékát termeli meg, ami a globális gabonaexport több mint egyharmadát teszi ki. Emellett Oroszország egy másik, a mezőgazdaság számára elengedhetetlen termék kivitelében is világelső: a műtrágyaexportban.

 

A FAO úgy számol, hogy Ukrajnában az őszi gabonafélékből, a kukoricából és a napraforgóból 20-30 százalékkal kevesebbet vetnek idén, vagy nem tudják betakarítani a 2022/23-as szezonban, ráadásul az orosz exportot a nemzetközi szankciók lehetetlenítik el. A FAO szerint 50 ország – köztük számos fejlődő nemzet – búzakészletének legalább 30 százaléka függ Oroszországtól és Ukrajnától, ami különösen kiszolgáltatottá teszi őket, így akár 8-13 millió fővel is nőhet az alultápláltak száma világszerte 2023-ig,ülönösképpen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamint a szubszaharai Afrikában.

 

A Világélelmezési Program (WFP) szakértői is megerősítették a FAO félelmeit. 

 

Ukrajnában összeomlóban van az élelmiszer-ellátási lánc miután az infrastruktúra egy része megsemmisült, és sok élelmiszerbolt és raktár üresen áll - kongatta meg a vészharangot Jakob Kern, a WFP vészhelyzeti koordinátora Aggodalmának adott hangot a „bekerített városokban” – mint például Mariupolban – kialakult helyzettel kapcsolatban is, mondván, hogy kifogyóban vannak az élelmiszer- és vízkészletek, az utánpótlás pedig nem tud bejutni a városokba.

 

A fegyveres konfliktus tovább emelte az élelmiszerárakat, amelyek a már háboró kirobbanása előtt a rekord magasan álltak - mondta Kern, aki szerint a humanitárius szervezet is Ukrajnától vásárolta a búzakészletének csaknem felét, így idén már havi 71 millió dollárral kerül többe a szükséges élelmiszer megevásárlésa az infláció és az ukrajnai válság miatt, ami 4 millió ember élelmiszer-ellátását fedezné.

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.