km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Fájó szívben mit is ér a szerelem: Éhen Gyula elfeledett versei

Fájó szívben mit is ér a szerelem: Éhen Gyula elfeledett versei

Hogy Éhen Gyula, Szombathely egykori polgármestere "literatúrai búvárlatokat is végzett", s szépirodalmi tevékenységét, versíró kedvét élete végéig megőrizte, nem titok. Verseskötetei, melyek igazi kincsei a megyei könyvtárnak, Bertalanffy József városi nyomdájában láttak napvilágot.

Éhen Gyula verseskötetei, a Régi dalaimból (1887) és az Elfeledt dalok (1893) nem horizontváltó művek. A korból fakadóan romantikus és szentimentalista, Petőfi és Berzsenyi hatását tükröző versek elsősorban nem irodalmi szempontból érdekesek – kuriózumok, mert betekintést adnak egy politikus érzelmi életébe, irodalmi kísérletezésébe. Lenyűgözik az olvasót a kötetek bájos nyomdatechnikai megoldásai: a finom iniciálék, az apró grafikai elemek (velocipéden ülő béka, mókus, vadász és kutyája), s a verseket körbeölelő piros keretek  – melyekből hol egy esernyős kislány, hol cica vagy éppen galambpár bontakozik ki – szemet gyönyörködtető olvasmányt kínálnak.

Bertalanffy József apjától, Bertalanffy Imrétől – aki 1846-ban nyitotta meg nyomdáját a mai Kiskar utca 7-ben – vette át az üzletet 1874-ben. A kiegyezést követően szabadabban dolgozhatott az igen korszerűnek számító Óvoda utcai (ma Rákóczi Ferenc u. 6. szám alatti) műhelyében. Bertalanffy szerkesztőként, lapkiadóként, cikkíróként is jelen volt a város életében. Ő adta ki az első nyomtatott megyei hírlapot, a Vasmegyei Lapokat. Bertalanffy remek, modern nyomdájában látott tehát napvilágot az újító polgármester, Éhen Gyula két verseskötete.

A kötetek címe és megjelenési éve bizonytalan az internetes forrásokban: a veszprém megyei életrajzi lexikon (ekmk.hu) Elfelejtett dalok-ként említi az újabb kötetet, a Wikipédia Elfeledett dallamok-ról ír. Az Arcanum Digitális Tudástárban fellelhető Vende Ernő által írt, Erdélyi Pál által revideált Tudomány és irodalom Vasvármegyében című tanulmány helyesen említi a címeket, bár a Régi dalaimból kötetet 1889-re datálja, míg a kötetben 1887 szerepel a nyomtatás éveként. Az Elfeledt dalok-at – a többi forrás nem említ dátumot – 1893-ra teszi, a köteten nincsen feltüntetve nyomtatási, kiadási év. A tanulmány egy mondatot még szentel a kiadványoknak: Éhen Gyula "két költemény-kötetét a kritika igen kedvező fogadtatásban részesítette."

A Régi dalaimból kötet első három három ciklusa cím nélküli, számozott verseket tartalmaz. A Legénydalok a legényélet szabadságának vidám, humoros dicsérete a házasélet ellenében. Petőfi népies korszakát, szereplíráját idézik, a természetesség, egyszerűség poétikáját hordozzák az ütemhangsúlyos, jobbára páros rímű vagy félrímes, népköltészeti motívumokban gazdag versek. 

A második, Életbölcselet ciklusban társadalomkritika szólal meg. A modern világ részvéttelen, álságos: tanácsok, "intelmek" szólnak az olvasóhoz, miképp boldogulhat a társadalomban. Keserű iróniával biztat a politikus-költő hízelgésre, üres, cselekvést nélkülöző ígérgetésre, hiszen ez a hírnévhez, nagysághoz vezető út: "Miért törődnél te az emberekkel?/Hasznot nem nyujt részvét, szánalom."

Új poétai hanggal találkozhatunk a Csendes órák-ban: a 24 költemény a személyes, családi életből veszi témáját. Szerelmi vallomások, majd a házaséletet tematizáló versek, életképek tűnnek fel. Megmutatkozik a kor költészetének, különösen Berzsenyinek a hatása: a magyar Horatiust idézi meg a "száll az idő szárnya", az "éltünk tarka múltja" (XIV.), de Petőfit is evokálja, például: "lenn a völgyben, ott az én világom" (XIII.). A XIX. vers a romantikus filozófia emblémája: az emberi életnek értelmet adó alternatívák, a hatalom, a gazdagság és a tudás (dicsőség) útlehetőségei helyett a beszélő a szerelmet választja, mint valódi létértelmet. 

A Futó felhők fő gondolatai az idő múlása, a horatiusi carpe diem, ezt követi a kötetzáró Vegyes ciklus, újabb kísérletekkel: a romantika divatja, a népköltészet felé fordulás irodalompolitikai gesztusa népdal- és balladaimitációk (Virág Örzse, Hajnal Borcsa) formájában van jelen. A kötetet egy 1876-os Berzsenyi-emlékvers (Berzsenyi emlékezete) és egy kuriózum, a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó Egylet 1877-es zászlóavatási ünnepségére íródott alkalmi vers zárja. 

Az Elfeledt dalok kötet verseit átjárja a romantika esztétikája: a vágy és valóság fájdalmas ellentéte, az elvágyódás, a szenvedélyes, elégikus hangnem és a személyesség. A szentimentalizmus is feltűnik, különösen a díszletezésben (éjszaka, holdfény, szerelmi bánat és halálvágy).
A kötetnyitó Dalok az égről ciklus szerelmi boldogságról ad hírt: a természeti motívumokban és toposzokban gazdag versek számozottak, összeolvasva (a 4. ciklusig) történet bomlik ki belőlük, egy lírai önéletrajz. A lélek történéseit a tájra vetülnek: szerelem és megcsalás, szerelmi bánat, veszekedés, majd a feledés vágya követik egymást, mindezek a hold és a csillagok idilli képe után felhőként, viharként, villámcsapásként, majd csillaghullásként jelennek meg. 

A Kis fiamnak életképeket tartalmaz (pl. veszekedés a kishúggal, Margittal, karácsonyi vers), gyermekversek is akadnak köztük, s "komolyabbak", melyek a történelem ismeretének, a hazaszeretetnek fontosságára intenek.

 A feleség, Oltay Teréz haláláról, a két kisgyermekkel maradt családapa fájdalmáról ad hírt a Cyprus-levelek. A fészekben árván maradt madárfiókákkal metaforizált állapot a boldogság hiányát avatja központi témává: az idő múlása, az úttoposz (az élet  mint a sírunkhoz vezető út), a természet körforgásával szembeállított véges emberi lét a fő motívumok. 

A záró ciklus az Őszi esték címet viseli, vegyes darabjait összeköti az állandósulni látszó elégikum, az ősz elmúlástoposza, az emlékezés. Bizonytalanul felsejlik még egy szerelem lehetősége, amit csalódás, magány követ. Megjelenik újra a társadalomkritika: a léha, mulatozó korban, szerelmi csalódással a szívben fáradt vándornak érzi magát a lírai én, aki már csak az otthon nyugalmára vágyik, s népies műdallal búcsúzik az olvasótól: "Harmatgyöngy ül a letépett levelen/Fájó szívben mit is ér a szerelem!"

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.