km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Ezer fa a zöldebb városért

Ezer fa a zöldebb városért

Kőrisek, hársok, gömbplatánok, japán díszcseresznyék - közel tizenötféle fafaj került abba a telepítési programba, amely már ősszel elkezdődhet. Az Éljen Szombathely! választási ígérete volt az ezer fa elültetése az egészségesebb, zöldebb város kialakítása érdekében. Az idei költségvetésben 82 millió forintot különítettek el e célra, és hamarosan kiírják a közbeszerzést is.

 

A Jáki úti védett fasor itt-ott már hiányos, ezt is kipótolják a fásítási programban 37 kőrissel és hársfával, a temető környékén lévő kisebb utcák, zöldfelületek pedig japán díszcseresznyékkel, bugás csörgőfákkal gazdagodnak. Petőfi-telepre egy teljesen új fasort terveztek gömbplatánokból. Minden választókörzetbe kerül az ezer csemetéből: többségét a jól fásítható peremkerületekbe osztották szét, de a belváros is bővelkedik majd friss telepítésekben. Ágh Ernő körzetébe 91 fa jut.


- A fásítás nagyon hasznos, hiszen azon kívül, hogy esztétikailag felöltözteti a várost, a fák jó szolgálatot tesznek az oxigéntermelésben, a szén-dioxid, a por és a zaj lekötésében - mondta a képviselő.


A déli városrész kapja a legtöbb új fát, összesen 106 darabot. A Szent Gellért utcában 42 juhart, kőrist és lepényfát ültetnek el, a Külső Rumi úton a két vasúti átjáró közötti kerékpárút mellé 64 mezei juhar és gyertyán kerül a már megkezdett fasor folytatásaként. Ezek a terebélyesebb fajok jól illenek az utcaképbe, megfelelő élőhely, tágas tér áll majd rendelkezésükre.


- A városrészen korábban történtek olyan kevésbé átgondolt fatelepítések, amiket idén és jövőre korrigálni kell. A mostani ültetési programban olyan fák kerülnek ide, amelyek semmilyen szempontból nem zavarják a lakókat, és egységes képet adnak Gyöngyöshermán-Szentkirálynak – tájékoztatott Tóth Kálmán önkormányzati képviselő.


A képviselők előzetesen megfogalmazták fásítási igényeiket, a tervezők helyszíni felmérést követően ezeket összhangba hozták a lehetőségekkel és a városi főkertész elképzeléseivel, valamint egyeztettek a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel is. Várostűrő fajokat választottak, amelyek bírják az egyre melegedő klímát. Figyelembe vették a közművek, légvezetékek elhelyezkedését, a rendelkezésre álló terek nagyságát.


- Természetesen az esztétikai szempontok sem szorultak háttérbe, hiszen egy fasortól elsősorban azt várjuk el, hogy szép legyen. Ezek a fák 10-15 év múlva érik el az utcaképet meghatározó nagyságot. Az egyes fafajok nemesített változatait telepítjük, amelyek jól bírják a városi környezetet. 80 százalékban fasorokat terveztünk, illetve hiánypótlás történik, fakivágással járó komplex rekonstrukció most nem lesz – erről beszélt a tervező, Pintér Gábor. A gazdagon telepített régi lakótelepekre - mint a Derkovits vagy a Joskar-Ola - kevesebb fát tudtak elhelyezni, a gyérebben ellátott területekre pedig többet, de így is minden városrészbe bőven kerül csemete. Figyelembe vették, hogy a kiválasztott fajok utcaképbe illők legyenek, és ne zavarják a lakókat.


- Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a fák saját fejlődési ciklussal rendelkező élőlények. Virágjukkal, levelükkel, termésükkel gyakran szemetelnek. Ha ezt el akarnánk kerülni, műfákat kellene telepítenünk – hangsúlyozta Szily Adrien tervező.


Mivel a bizottságok a veszélyhelyzet miatt nem ültek össze, a tervek elkészülte után Nemény András polgármester saját hatáskörben döntött a közbeszerzés előkészítéséről, kiírásáról. Horváth Soma alpolgármester úgy tájékoztatott, hogy október-novemberben megkezdődhet a faültetés, ha netán csúszik a közbeszerzés, akkor pedig jövő év elején. Az idei büdzsében elkülönített 82 millió forint nemcsak a csemeték beszerzésének és telepítésének költségeit, hanem kétéves fenntartását is magába foglalja.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak