km/óra
  2020.09.19., szombat  •  Vilhelmina napja
Ezer fa a zöldebb városért

Ezer fa a zöldebb városért

Kőrisek, hársok, gömbplatánok, japán díszcseresznyék - közel tizenötféle fafaj került abba a telepítési programba, amely már ősszel elkezdődhet. Az Éljen Szombathely! választási ígérete volt az ezer fa elültetése az egészségesebb, zöldebb város kialakítása érdekében. Az idei költségvetésben 82 millió forintot különítettek el e célra, és hamarosan kiírják a közbeszerzést is.

 

A Jáki úti védett fasor itt-ott már hiányos, ezt is kipótolják a fásítási programban 37 kőrissel és hársfával, a temető környékén lévő kisebb utcák, zöldfelületek pedig japán díszcseresznyékkel, bugás csörgőfákkal gazdagodnak. Petőfi-telepre egy teljesen új fasort terveztek gömbplatánokból. Minden választókörzetbe kerül az ezer csemetéből: többségét a jól fásítható peremkerületekbe osztották szét, de a belváros is bővelkedik majd friss telepítésekben. Ágh Ernő körzetébe 91 fa jut.


- A fásítás nagyon hasznos, hiszen azon kívül, hogy esztétikailag felöltözteti a várost, a fák jó szolgálatot tesznek az oxigéntermelésben, a szén-dioxid, a por és a zaj lekötésében - mondta a képviselő.


A déli városrész kapja a legtöbb új fát, összesen 106 darabot. A Szent Gellért utcában 42 juhart, kőrist és lepényfát ültetnek el, a Külső Rumi úton a két vasúti átjáró közötti kerékpárút mellé 64 mezei juhar és gyertyán kerül a már megkezdett fasor folytatásaként. Ezek a terebélyesebb fajok jól illenek az utcaképbe, megfelelő élőhely, tágas tér áll majd rendelkezésükre.


- A városrészen korábban történtek olyan kevésbé átgondolt fatelepítések, amiket idén és jövőre korrigálni kell. A mostani ültetési programban olyan fák kerülnek ide, amelyek semmilyen szempontból nem zavarják a lakókat, és egységes képet adnak Gyöngyöshermán-Szentkirálynak – tájékoztatott Tóth Kálmán önkormányzati képviselő.


A képviselők előzetesen megfogalmazták fásítási igényeiket, a tervezők helyszíni felmérést követően ezeket összhangba hozták a lehetőségekkel és a városi főkertész elképzeléseivel, valamint egyeztettek a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel is. Várostűrő fajokat választottak, amelyek bírják az egyre melegedő klímát. Figyelembe vették a közművek, légvezetékek elhelyezkedését, a rendelkezésre álló terek nagyságát.


- Természetesen az esztétikai szempontok sem szorultak háttérbe, hiszen egy fasortól elsősorban azt várjuk el, hogy szép legyen. Ezek a fák 10-15 év múlva érik el az utcaképet meghatározó nagyságot. Az egyes fafajok nemesített változatait telepítjük, amelyek jól bírják a városi környezetet. 80 százalékban fasorokat terveztünk, illetve hiánypótlás történik, fakivágással járó komplex rekonstrukció most nem lesz – erről beszélt a tervező, Pintér Gábor. A gazdagon telepített régi lakótelepekre - mint a Derkovits vagy a Joskar-Ola - kevesebb fát tudtak elhelyezni, a gyérebben ellátott területekre pedig többet, de így is minden városrészbe bőven kerül csemete. Figyelembe vették, hogy a kiválasztott fajok utcaképbe illők legyenek, és ne zavarják a lakókat.


- Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a fák saját fejlődési ciklussal rendelkező élőlények. Virágjukkal, levelükkel, termésükkel gyakran szemetelnek. Ha ezt el akarnánk kerülni, műfákat kellene telepítenünk – hangsúlyozta Szily Adrien tervező.


Mivel a bizottságok a veszélyhelyzet miatt nem ültek össze, a tervek elkészülte után Nemény András polgármester saját hatáskörben döntött a közbeszerzés előkészítéséről, kiírásáról. Horváth Soma alpolgármester úgy tájékoztatott, hogy október-novemberben megkezdődhet a faültetés, ha netán csúszik a közbeszerzés, akkor pedig jövő év elején. Az idei büdzsében elkülönített 82 millió forint nemcsak a csemeték beszerzésének és telepítésének költségeit, hanem kétéves fenntartását is magába foglalja.

kapcsolódó cikkek
Ezer fa ültetése egy év alatt - az Éljen Szombathely! már elkezdte a munkát
Ezer fa ültetése egy év alatt - az Éljen Szombathely! már elkezdte a munkát
Összesen 15 darab fával jelent meg az Éljen Szombathely! választási szövetség 14 képviselőjelöltje és Nemény András polgármesterjelölt a Berzsenyi téren, hogy bejelentsék: már most elkezdenek fákat telepíteni Szombathelyen!
kapcsolódó cikkek
Ezer fa ültetése egy év alatt - az Éljen Szombathely! már elkezdte a munkát
Ezer fa ültetése egy év alatt - az Éljen Szombathely! már elkezdte a munkát
Összesen 15 darab fával jelent meg az Éljen Szombathely! választási szövetség 14 képviselőjelöltje és Nemény András polgármesterjelölt a Berzsenyi téren, hogy bejelentsék: már most elkezdenek fákat telepíteni Szombathelyen!
Savaria Fórum 29. évfolyam 33. szám - 2020.09.11.
Savaria Fórum 29. évfolyam 33. szám - 2020.09.11.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megszüntetik az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását
Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország megszünteti az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását. A hír péntek délelőtt az osztrák Belügyminisztérium honlapján jelent meg.
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
A szeptember 1-re tervezett magyar határzárról közölt cikket a kurier.at. Az Ausztriában dolgozó magyar ingázók ügyében már történt egyeztetés, hivatalos bejelentés hétfőn várható.
Gulyás Gergely: szeptember 1-től zárjuk a határokat
A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Ausztriai magyar ingázók: órákkal a határzárás előtt még nagy a bizonytalanság
Csak találgatni tudnak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók, hogy a szeptember 1-én életbe lépő, a határzárról szóló kormányrendelet intézkedései nyomán mi vár rájuk. 
Orbán Viktor: szigorú határvédelmi intézkedéseket rendeltünk el
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése után Facebook-videójában.
legfrissebbek
Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi
Nagy horderejű szombathelyi energiák (is) kellettek ahhoz, hogy a rendező-forgatókönyvíró Illés László A Pásztor (The Shepherd) című második nagyjátékfilmje megszülethessen. Tóth Gergely operatőr is földink. A Weöres Sándor Színház művészei – Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián – szintúgy kiemelkedőt nyújtanak. Az alkotás eddig két tucatnál több díjat érdemelt ki világszerte.
Szlovákiában ismét rekordot döntött a fertőzöttek száma
Ismét rekordot döntött a koronavírus miatti Covid-19-járvány újonnan regisztrált fertőzötteinek száma csütörtökön Szlovákiában.
Szuperkupa: a Sevilla 2500 jegyet visszamondott a budapesti mérkőzésre
A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.